Ευπρόσδεκτοι οι ΛΟΑΤΚΙ

Ευπρόσδεκτοι οι ΛΟΑΤΚΙ

Έχει γραφτεί σε πολλά άρθρα πως η ομοφυλοφιλία είναι μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με την συντηρητική νοοτροπία. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διατηρούνται. Αλλιώς θα γίνουμε όλοι το ίδιο, ένας αχταρμάς, ένας χυλός. Επιπλέον έχει προταθεί σε κεντροδεξιούς - δεξιούς gay και γενικότερα όσους ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες Ομοφυλόφιλοι Αμφιφυλόφιλοι Τρανς Κουίρ Ίντερσεξ) να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΙΝΑΛ. Θα διαφωνήσω εν μέρει. Να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ αν πιστεύουν στον κρατισμό, στην κρατική σπατάλη και στην υψηλή φορολόγηση.

Αν όμως πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και σε χαμηλότερη φορολόγηση να μην πάνε. Ο χώρος του κέντρου είναι παρεξηγημένος και μπερδεμένος. Στην εποχή μας η λέξη κεντρώος έχει καταντήσει βρισιά. Αντί να πει κανείς «άντε ρε παλιάνθρωπε» ή «άντε ρε προδότη» λέει «άντε ρε κεντρώε». Κατά κάποιο τρόπο δικαιολογείται διότι αρκετοί από αυτούς που παρουσιάζονται ως κεντρώοι είναι παλιάνθρωποι, προδότες κλπ. Δεν είναι όμως όλοι έτσι.   

Τα τελευταία κεντρώα κόμματα που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή ήταν το Ποτάμι του Θεοδωράκη και η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη. Και οι δύο είναι ανεπαρκέστατοι, σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση. Ο Λεβέντης βρίσκεται στα όρια του γραφικού. Ο Θεοδωράκης είναι ένας τυχάρπαστος άνθρωπος των μίντια. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αποστροφή των ψηφοφόρων στα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης και την προβολή που εξασφάλιζε ως μιντιακός. Το ότι ήταν ανεπαρκέστατοι φάνηκε από το γεγονός πως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν.   

«Κεντρώοι» θεωρούνται επίσης Σημίτης και Μητσοτάκης. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αν είσαι κεντρώος, πολιτεύσου με ένα κόμμα του κέντρου, αν είσαι κεντροδεξιός με ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και αν είσαι κεντροαριστερός με ένα κόμμα της κεντροαριστεράς. Όλοι οι κεντρώοι δεν είναι απαραίτητα δωσίλογοι. Υπάρχει και το πατριωτικό κέντρο ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, μη προδοτικό ή μη εθνομηδενιστικό. Σίγουρα ο πατριωτισμός του κέντρου είναι πιο ελαφρύς από αυτόν της δεξιάς. Όμως και στην δεξιά υπάρχουν πολλοί δωσίλογοι.

Παγκόσμια, έχει επικρατήσει ένα δίπολο όπου τα κόμματα εξουσίας βρίσκονται στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που κεντρώα κόμματα είναι κόμματα εξουσίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο γιατί ένα κεντρώο κόμμα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να συγκυβερνήσει, τόσο με την κεντροδεξιά όσο και με την κεντροαριστερά.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα κεντρώο κόμμα στην Βουλή ενώ υπάρχουν τρία στον χώρο του σοσιαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25). Είναι μία ανωμαλία διότι ο χώρος του σοσιαλισμού μπορεί να καλυφθεί με δύο κόμματα ή ακόμη και ένα. Ο χώρος του κέντρου δεν έχει καμία εκπροσώπηση και αυτό πρέπει να αλλάξει. Από την ΔΕΚΑ, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντρώου σχήματος που είναι πολύ πιο χρήσιμο στην Ελλάδα παρά τρία κόμματα σοσιαλιστικά.

Όλοι οι ΛΟΑΤΚΙ είναι ευπρόσδεκτοι. Αν δεν είσαστε σοσιαλιστές, ελάτε! Γιατί να πληρώνετε κερατιάτικα ψηλούς φόρους που θα σπαταλώνται άσκοπα; Δεν απαιτείται να είναι κανείς πατριώτης αλλά οι προδότες εξαιρούνται όπως και οι παλιάνθρωποι. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κόμμα εξουσίας αλλά αν κατορθώσει να μπει στην Βουλή και να διατηρηθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα έχει εκπληρωθεί ο σκοπός.  

Το καλοκαίρι του 2020, ένα χρόνο περίπου μετά της εθνικές εκλογές, επήλθε διαζύγιο κοινή συναινέσει μεταξύ Νέας Αρχής και ΔΕΚΑ (Δημοκρατικής Ένωσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η διάσπαση προήλθε για διάφορους λόγους, ο πρώτος για την δυσκολία συμφωνίας σε σημαντικά ζητήματα. Ένας βασικός επίσης λόγος είναι ώστε να εναρμονιστεί η Νέα Αρχή καλύτερα με τα κεντροδεξιά κόμματα των Αγγλόφωνων χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Η Νέα Αρχή σκοπεύει να κατέβει στις εκλογές αυτόνομα ή ως μέρος ενός ευρύτερου σχήματος που μπορεί να είναι ή να μην είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Αρχή προήλθε από την ΔΕΚΑ και αυτή από την ΕΛΟΚ (Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κίνηση). Η ΔΕΚΑ ενώθηκε με οργανώσεις του κέντρου και της δεξιάς και προέκυψε η Νέα Αρχή. Όταν το δεξιό τμήμα και το κεντρώο αποφάσισαν να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, συμφώνησαν να κρατήσουν τα ονόματα Νέα Αρχή και ΔΕΚΑ αντίστοιχα. Λεπτομέρειες υπάρχουν στους ιστότοπους.  

Μάνος

Scroll to Top