Φιλοξενία ιστοσελίδων

Φιλοξενία ιστοσελίδων

Παράλληλα με τη κατασκευή, υπάρχουν και κάποια  τεχνικά θέματα. Οι ιστότοποι πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν και η επιλογή του κατάλληλου host είναι ένα θέμα που απαιτεί προσοχή. Πάντοτε πρέπει να κινούμαστε με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πελάτες ζητούν απλά το πιο οικονομικό hosting. Άλλες φορές θέματα όπως down time, ασφάλεια, ταχύτητα είναι πολύ σημαντικά. Το down time, η ασφάλεια και η ταχύτητα απασχολούν πολύ περισσότερο ένα eshop με εκατοντάδες κωδικούς από τον ιστότοπο ενός ελεύθερου επαγγελματία με 2-3 ιστοσελίδες. Συνήθως μαζί με το hosting είναι και άλλα επιμέρους θέματα όπως η κατοχύρωση και διατήρηση domain και η εγγραφή του ιστότοπου σε διάφορα directories.

Κάθε ιστότοπος φιλοξενείται (hosting) σε ένα server κάποιου host. Ο server είναι το hardware και ο host είναι η εταιρεία. Ο host μπορεί να έχει servers σε διάφορες τοποθεσίες. O server μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα η στο εξωτερικό. Η απόσταση επηρεάζει τη ταχύτητα. Η επιλογή του κατάλληλου host είναι σημαντική ώστε να προσφέρεται αξιοπιστία, ασφάλεια, ταχύτητα. Δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στο φόρτωμα, down time, ευκολία παραβίασης και άλλα προβλήματα. 

Η εταιρεία που προσφέρει τη φιλοξενία μπορεί να έχει δικούς της server η να τους νοικιάζει. Συνηθισμένη είναι η περίπτωση μεταπωλητών στο χώρο της φιλοξενίας ιστότοπων. Η κατάληξη gr του domain name υποδηλώνει ότι ο server βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ η κατάληξη eu ότι βρίσκεται κάπου στην Ευρώπη. Η απόσταση του server επηρεάζει λίγο τη ταχύτητα. Το hosting μπορεί να είναι δωρεάν η με πληρωμή. Συνήθως το δωρεάν hosting έχει και διαφημίσεις. Η Google δίνει δωρεάν hosting σε όσους φτιάξουν ιστότοπ με Google Sites.

Ένας server εκτός απο ιστοσελίδες μπορεί να φιλοξενεί οτιδήποτε, για οποιοδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε χρήση. Τα βίντεο που ανεβάζουμε σε διάφορα video sharing sites φιλοξενούνται στους server των video sharing sites όπως You Tube, Dailymotion, Vimeo κλπ. Ο server μπορεί να χρησιμοποιείται και για cloud storage. Κάνουν χρήση υπηρεσιών Cloud storage περισσότερο εταιρείες η ιδιώτες που έχουν μεγάλες ανάγκες αποθηκευτκού χώρου. Αντί να χρησιμοποιούνται οι server της εταιρείας η ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, χρησιμοποιούνται οι servers του host που νοικιάζει τον αποθηκευτικό χώρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται πολλοί servers σε διάφορες τοποθεσίες και η για την αποθήκευση των data γίνεται με μια λογική διαδικασία. Οι περισσότερες εταιρείες cloud storage δίνουν και δωρεάν υπηρεσία με μικρό σχετικά αποθηκευτικό χώρο. Στο cloud storage μπορούν να αποθηκευτούν οτιδήποτε είδους αρχεία. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Διαδικτύου από οπουδήποτε.

Δείτε περισσότερα GReACTIV

Scroll to Top