Γεγονός άποψη πληφορορία

Γεγονός άποψη πληροφορία

Μηνύσεις από κατηγορούμενη

Έγιναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα δύο τελευταία μου άρθρα. Δήλωσα πως δεν είναι νομικός. Βέβαια τα νομικά ζητήματα δεν τα λέω στην τύχη αλλά είναι η άποψη που έχω δημιουργήσει από συζητήσεις μου με νομικούς. Ο σκοπός μου δεν ήταν να δώσω νομικές συμβουλές αλλά να εξετάσω κάποιες πτυχές της υπόθεσης, με αφορμή την απειλή του Πλεύρη για μηνύσεις.

Σε γενικές γραμμές όσα αναφέρω είναι σωστά. Όποιος αναζητά νομικές συμβουλές, ακρίβεια ή λεπτομέρεια να απευθυνθεί σε κάποιο νομικό. Δυνητικά ο Πλεύρης θα μπορούσε να κάνει μήνυση, αν τελικά αποδειχθεί πως δεν ήταν ιατρικό λάθος και από τον τρόπο που διατυπώνεται παρουσιάζεται ως γεγονός (το ιατρικό λάθος). Αυτό βέβαια αφορά δηλώσεις στα ΜΜΕ και όχι την απολογία της κατηγορούμενης και την υπεράσπιση της στο δικαστήριο όπου νομίζω πως δεν μπορεί να μηνυθεί.

Αντιστρόφως και ο Πλεύρης μπορεί να μηνυθεί, αν τελικά αποδειχθεί πως ήταν ιατρικό λάθος, εφόσον από την δήλωση του αποκλείει το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους. Δηλαδή αν έχουμε ιατρικό λάθος, πέρα από την αποζημίωση που μπορεί να διεκδικήσει η Πισπιρίγκου μπορεί και να κάνει μήνυση ή και αγωγή στον Πλεύρη και όλους τους άλλους που ή απέκλειαν το ιατρικό λάθος ή την παρουσίαζαν ως ένοχη. Αφού τα νοσοκομεία όλα είναι κρατικά, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Επίσης αφού ο Πλεύρης παρενέβη ως υπουργός Υγείας, πάλι θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Δεν μπόρεσα να βρω την δήλωση Πλεύρη ακριβώς όπως έγινε αλλά αναφορές σε αυτή. Την άκουσα αλλά δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία εκείνη την στιγμή. Πάντως αν από την διατύπωση προκύπτει πως αποκλείει την ύπαρξη ιατρικού λάθους και αποδειχθεί τελικά ιατρικό λάθος, τότε θεωρώ πως μπορεί να έχει θετική έκβαση μια μήνυση ή αγωγή σε βάρος του.

Όσα λέγονται στα ΜΜΕ ανήκουν σε τρεις κατηγορίες α) γεγονός β) άποψη γ) πληροφορία. Αν κανείς αναφέρει κάτι ως γεγονός, τότε είναι πολύ δύσκολη η θέση του, αν αποδειχθεί πως δεν συνέβη. Αν το αναφέρει ως προσωπική άποψη είναι σχετικά ασφαλές, χωρίς όμως να είναι απόλυτα ασφαλές. Δεν μπορεί κανείς να λέει «στα καλά καθούμενα» και χωρίς λόγο πως κατά την άποψη του «ο τάδε είναι κλέφτης» ή «ο δείνα είναι δολοφόνος».

Πρέπει να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις δηλαδή να έχει ένα συλλογισμό, έστω και λανθασμένο που να στηρίζει την άποψη του. Όμως είναι πολύ πιο επικίνδυνο αν το παρουσιάζει ως γεγονός. Εκεί πρέπει να μπορεί να το αποδείξει και αν τελικά αποδειχθεί πως δεν συνέβη, τότε έχει πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για την Πισπιρίγκου και το περιβάλλον της αλλά και από την άλλη μεριά για τον Πλεύρη ή οποιονδήποτε έχει αναφερθεί στο θέμα.

Σε κάποια κανάλι ειπώθηκε πως ο Μάνος Δασκαλάκης είχε πολύ ενέργεια. Δεν μπορούσε να καθίσει σε μια καρέκλα ή κάπου για λίγο. Επίσης ξόδευε πολλά χρήματα. Αυτό μεταφέρθηκε ως πληροφορία δηλαδή ούτε ως γεγονός ούτε ως άποψη. Δηλαδή κάποιοι είπαν πως συμβαίνει αυτό. Είναι πιο ασφαλές από το να παρουσιάζεται ως γεγονός αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτα ασφαλές.

Θα μπορούσε με νομικές ενέργειες να ζητήσει να αποκαλυφθεί ποιοι λένε αυτά τα πράγματα και μετά να στραφεί εναντίον τους, αν βέβαια δεν ισχύουν. Όμως επειδή είναι κάτι σχετικά ελαφρύ και επιπλέον σχετικό, πιστεύω πως μήνυση ως προς αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Πόση είναι η πολύ ενέργεια και πόσα είναι τα πολλά χρήματα που ξοδεύονται; Αυτό είναι σχετικό και προσωπική εκτίμηση του καθενός. Άλλοι θεωρούν πως 500 € τον μήνα είναι πολλά για έξοδα πλέον των βασικών (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, διατροφή, μετακινήσεις) με δεδομένο πως τόσα περίπου κάνουν πλέον πολλοί στην Ελλάδα.

Άλλοι θεωρούν πως πάνω από 5000€ τον μήνα είναι πολλά. Θα ήταν διαφορετικό αν κάποιοι έλεγαν πως σκότωσε την σπιτονοικοκυρά του. Αυτό δεν είναι σχετικό. Ή την σκότωσε ή δεν την σκότωσε. Αν μεταφερόταν κάτι τέτοιο ως πληροφορία, μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα γιατί εκτός του ό,τι δεν είναι σχετικό είναι και πολύ πιο βαρύ. Το να έχει κανείς πολύ ενέργεια ή να ξοδεύει πολλά χρήματα δεν είναι έγκλημα αλλά απλά δημιουργεί κάποιες υποψίες.

Δηλαδή ακόμη και αν κάτι μεταφέρεται ως πληροφορία μπορεί να μην είναι ασφαλές, σε περίπτωση που δεν ισχύει. Βέβαια δεν υπάρχει στάνταρ απόφαση στα δικαστήρια για τις διάφορες υποθέσεις, εν μέρει γιατί κάθε υπόθεση είναι διαφορετική αλλά επίσης και οι δικαστές είναι διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας δικαστής καταδικάζει με αυστηρή ποινή για μια υπόθεση ενώ άλλος μπορεί να αθωώσει για μια παραπλήσια υπόθεση.

Ευάγγελος

Scroll to Top