Γρυλλάκης και Αλαφούζοι

Γρυλλάκης & Αλαφούζοι

audio

Γρυλλάκης

Στοιχεία με αποσπάσματα από το βιβλίο «Αποκαλύτπω» του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη

Είχε στενή συνεργασία με το σταθμάρχη και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της CIA στην Ελλάδα. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη και οι υπόλοιπες στην Αθήνα. Τα παρακάτω ελέχθησαν από το σταθμάρχη S.N. κατά τη πρώτη συνάντηση:

«Ξέρουμε ποιος είσαι. Ξέρουμε ότι είσαι ο πιο πολύτιμος συνεργάτης του Μητσοτάκη και ξέρουμε ότι προσφέρεις πολύ αξιόλογες υπηρεσίες στη ΝΔ. Θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία μαζί σου, διότι αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τη ΝΔ να κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα, θα πρέπει να συναντιόμαστε μυστικά μία φορά το δεκαήμερο, για να ανταλλάσσουμε απόψεις στα εκάστοτε πολιτικά τεκταινόμενα της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορέσουμε από την πλευρά μας να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη βοήθεια που θα δίνουμε στο κόμμα για να κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές». 
Η CIA ήθελε να βοηθήσει τη ΝΔ να καταλάβει την εξουσία το 1989. Επιθυμούσε μέσω της φιλικής ελληνικής κυβέρνησης να έχει καλύτερη δικτύωση στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διαδικασία της αποκομμουνισμοποίησης τους. Τον S.N. τον ευχαριστεί για τις φιλικές σχέσεις μαζί του και για μια υπόθεση κατασκοπείας στην οποία τον βοήθησε. Ευχαριστεί επίσης τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς δασκάλους του σε θέματα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας.

[ Το παρακάτω είναι συμπληρωματική επεξήγηση που δεν περιέχεται στο βιβλίο.
Ο Μητσοτάκης κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές τον Ιούνιο του 1989 αλλά μεσολάβησαν δύο Οικουμενικές κυβερνήσεις πριν αναλάβει πρωθυπουργός το 1990. Έμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 1993. Από τον Ιανουάριο του 1989 μέχρι τον Ιανουάριο του 1993, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζώρτζ Μπούς του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος. Τον διαδέχτηκε ο Μπιλ Κλίντον των Δημοκρατικών.]
Με την άνοδο  του Κλίντον στην εξουσία, Σταθμάρχης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Αθήνα αναλαμβάνει νέο πρόσωπο, με το οποίο δεν συναντήθηκε ποτέ (ο Γρυλλάκης). Η CIA αποφάσισε τότε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, επειδή η Ουάσιγκτον ήταν δυσαρεστημένη από τη στάση Μητσοτάκη έναντι της Σερβίας και την υπόθεση Λάλα.

«Ο νέος σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα, όπως ήταν φυσικό, είχε στενές πλέον διασυνδέσεις τόσο με την εσωκομματική αντιπολίτευση της ΝΔ όσο και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν εργαστεί για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο Γρυλλάκης είχε πολύ καλές σχέσεις με ανώτερα στελέχη της KGB, με τα οποία κανόνισε το 1992 την αγορά τριών πυρηνικών όπλων. Η αγορά ματαιώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Είχε συμφωνήσει  με την κυβέρνηση και με όλα τα χριστιανικά κόμματα στα Σκόπια την ονομασία Σλαβομακεδονία. Αυτό δεν ευδοκίμησε λόγω αντίδρασης κύκλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας (Κ. Καραμανλής), του Α. Παπανδρέου και του Μ. Έβερτ.

«Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε τον Μιλτιάδη Έβερτ ήταν η αποτυχία του Μητσοτάκη και η υφαρπαγή της καρέκλας του προέδρου. Γι’ αυτό ο Έβερτ πήγε μάρτυρας υπεράσπισης του Αλαφούζου, που ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος της ΝΔ».
            Η ΝΔ προσέφερε μεγάλη οικονομική βοήθεια προς τους κεντροδεξιούς Βούλγαρους του Ζέλεφ. «Ο Ζέλεφ ήταν αποκλειστικό δημιούργημα των εκατοντάδων εκατομμυρίων της ΝΔ και των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Μόλις όμως έγινε πρόεδρος της Βουλγαρίας, εκτός του ότι νεκρανάστησε το περιβόητο μουσουλμανικό τόξο της Βαλκανικής, λησμόνησε παντελώς τους Ελληνες ευεργέτες του και στράφηκε χωρίς προσχήματα εναντίον της Ελλάδας (αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία, απαράδεκτες κωλυσιεργίες στην υλοποίηση της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κ.λπ.)».
            Αξιόλογη ήταν και η οικονομική βοήθεια  προς το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, «του οποίου πρόεδρος ήταν ο μισέλληνας Σαλί Μπερίσα». Ο Γρυλλάκης επικρίνει «την ανικανότητα, την αδιαφορία και την παντελή έλλειψη οξυδέρκειας και διορατικότητας των τότε ιθυνόντων του ΥΠΕΞ και της ΝΔ στα θέματα της Βαλκανικής μετά την πτώση του κομμουνισμού, καθώς πάνω τους, δυστυχώς, σκόνταψε το ξεπέταγμα του Ελληνισμού προς Βορρά για δημιουργία νέων ζωτικών εθνικών χώρων εκείθεν των βόρειων συνόρων μας, ενέργεια που ήταν επιβεβλημένη».
            Το 1992 είχε έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας που στήριζε τον Ι. Ιλιέσκου. «Σκοπός της άφιξης στην Αθήνα του προέδρου του κόμματος FDSN ήταν η συνάντησή του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των σοσιαλιστικών κομμάτων της Βαλκανικής». Συζήτησαν στη Χαριλάου Τρικούπη με το γενικό γραμματέα του Κινήματος Άκη Τσοχατζόπουλο που προσποιούνταν ότι δεν καταλάβαινε το θέμα και έδινε συμβουλές για τον τρόπο διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. Ο στρατηγός έμαθε για την επίσκεψη μέσω φίλου του στην πρεσβεία, ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους είπε:

«Θα αναλάβω προσωπικά, με την έγκριση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, την οποία θεωρώ δεδομένη, την υποχρέωση να βοηθηθεί από τη ΝΔ το κόμμα σας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλιέσκου στις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τις εξής όμως δεσμεύσεις σας μετά τις εκλογές:
α. Υποστήριξη της Ελλάδας στο Κυπριακό.
β. Υποστήριξη της Ελλάδας στο Σκοπιανό.
γ. Βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρουμανίας.
δ. Κλείσιμο του Βλαχικού. Θα αποδεχθείτε, δηλαδή, ότι οι Βλάχοι που κατοικούν στην Ελλάδα είναι Ελληνες, γιατί πράγματι έτσι είναι».
Η συμφωνία έκλεισε, το προεκλογικό υλικό έφυγε μυστικά από τη Θεσσαλονίκη και τα χρήματα τα έδωσαν επιχειρηματίες, φίλοι της ΝΔ. Οι Ρουμάνοι τήρησαν τη συμφωνία στην στάση τους έναντι της Ελλάδας.

 

Αλαφούζοι

Ο Αριστείδης Αλαφούζος κατάγεται από πλούσια οικογένεια εφοπλιστών και πολιτικών της Σαντορίνης. Το 1988, αγοράζει από το Κοσκωτά την Καθημερινή που με τη σειρά του την είχε αγοράσει ένα χρόνο νωρίτερα από την Ελένη Βλάχου. Η κίνηση έγινε με προτροπή του Μητσοτάκη με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις. Η Καθημερινή μπαίνει αμέσως στις υπηρεσίες Μητσοτάκη. Το 1989, ο Αλαφούζος ιδρύει τον ειδησιογραφικό ραδιόφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,4. Το 1993, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδρύει το τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο σταθμός είχε εξ’ αρχής οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν με τη επάνοδο το ΠΑΣΟΚ. Το 1998 πουλιέται και γίνεται ALPHA. Το 2006 βγαίνει στο σφυρί οSeven που ο Αλαφούζος τον αγοράζει και τον μετατρέπει σε νέο ΣΚΑΙ. 

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι σχέσεις Αλαφούζου – Μητσοτάκη μετατράπηκαν από άριστες σε κάκιστες. Αιτία η άρνηση του Μητσοτάκη να λύσει τα θέματα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών με το τρόπο που ήθελε ο Αλαφούζος. Άρχισε να χτυπάει ανελέητα το Μητσοτάκη μέσω του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής. Επιστράτευσε δύο ορκισμένους εχθρούς του Μητσοτάκη, τον Κακαουνάκη και τον Τράγκα. Από την άλλη όμως δεν στήριζε επάνοδο κυβέρνησης Παπανδρέου. Φημολογείται ότι ο Αλαφούζος ήταν βασικός χρηματοδότης της Πολιτικής Άνοιξης.

Με την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, δίνει τη χαριστική βολή στο Μητσοτάκη όταν ο ίδιος και η γραμματέας του, σε συνεντεύξεις τους, ισχυρίζονται ότι χρηματοδοτούσαν το Μητσοτάκη με τεράστια κεφάλαια. Συνεταίρο στην εξόντωση Μητσοτάκη είχε το Λαμπράκη. Το 2002, ο Κώστας Λαλιώτης κατηγορεί το Μητσοτάκη ότι είχε ιδρύσει τη λιβεριανή εταιρεία Mayo, με την οποία εισέπραττε μίζες από τη Siemens για λογαριασμό της ΝΔ. Και εδώ υπάρχει η φημολογία ότι είχε «βάλει το δάχτυλο» του ο Αλαφούζος.

Τη δεκαετία του ’90, ο Αλαφούζος είχε κάνει διάφορα επιχειρηματικά deals με τη ρουμανική κυβέρνηση. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει ο εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης. Απόστρατος της ΕΥΠ, εκπαιδευμένος από τη CIA και τη Mossad, ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας της ΝΔ επί Μητσοτάκη. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κύριοι συνεργάτες του ήταν ο Μαυρίκης και ο Βασαλάκης. Ο δεύτερος είχε ρευστοποιήσει μια επιταγή που ο Αλαφούζος ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει στο Μητσοτάκη.

Παρόλο που ο Σαμαράς ήταν υπουργός εξωτερικών, ο Γρυλλάκης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στη εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Με εντολή Μητσοτάκη, ο Γρυλλάκης δραστηριοποιήθηκε για την εκλογή του Ιλιέσκου στη Ρουμανία, το 1992. Όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός, ο Γρυλλάκης δήλωσε ότι έγινε για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρουμανίας προς την Ελλάδα σε μια σειρά διεθνών θεμάτων. Ο υπουργός Μεταφορών Μπασέσκου που είχε υπογράψει τα επιχειρηματικά deals του Αλαφούζου με τη μεσολάβηση Γρυλλάκη, τους «έδωσε» όλους για τη κομπίνα: Γρυλλάκη, Αλαφούζο, Ταχέρ, Κατούνη, Τεοντόρου, Μητσοτάκη κλπ. Έτσι ο Μπασέσκου έγινε πρόεδρος το 2004. Παρόλο που παύθηκε δύο φορές και έχασε δημοψήφισμα με 88%, παρέμεινε στην εξουσία για 10 χρόνια.

Γύρω στο 2011 ξεσπάει ταυτόχρονα πόλεμος Αλαφούζου σε δύο μέτωπα, από τη μία με το Καρατζαφέρη και από την άλλη με το Κουρή. Το Φεβρουάριο του 2011, ο Καρατζαφέρης κάνει ένα ταξίδι αστραπή στο Βουκουρέστι όπου συναντιέται με πολύ περίεργους τύπους και φημολογείται ότι παίρνει δυο dvd που περιέχουν στοιχεία για σοβαρές οικονομικές παρατυπίες. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο ρίχνει τη κυβέρνηση Ρομάν και παράλληλα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης κατά του Γιάννη Αλαφούζου στη Ρουμανία που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Μετά τη επιστροφή Καρατζαφέρη, ο όμιλος Αλαφούζου κάνει στροφή 180 μοιρών στη στάση του απέναντι στο ΛΑΟΣ.  

Scroll to Top