Γύρισε ο Καμμένος;
Γύρισε ο Καμμένος;
Μόνο σαρωτικός δεν ήταν ο ανασχηματισμός του Μητσοτάκη. Σε επιφανειακό επίπεδο, αυτά που έγιναν ήταν ψιλοπράγματα. Στο Προστασίας του Πολίτη, έφυγε ο ένας Πασόκος, ο Χρυσοχοΐδης και ήρθε ο άλλος Πασόκος, ο Θεοδωρικάκος. Άρα είναι μία ή άλλη. Στο Υγείας βάλανε τον Πλεύρη και ο Κικίλιας πήγε στο Τουρισμού. Δηλαδή ουσιαστικά ο Πλεύρης αντικατέστησε τον Θεοχάρη που έφυγε από το Τουρισμού. Εδώ έχουμε μία στροφή προς τα δεξιά. Ένας κεντροαριστερός (ή κεντρώος) αντικαθίσταται από κάποιον που βρίσκεται αρκετά δεξιά.
Και οι δύο όμως δεν προέρχονται από την ΝΔ. Η γκρίνια που υπήρχε στο κόμμα για υπουργοποιήσεις αλεξιπτωτιστών δεν θα μειωθεί πολύ με τους δύο αυτούς, τον Θεοδωρικάκο και τον Πλεύρη. Για τους δεξιούς της ΝΔ είναι ελάχιστα καλύτερα. Βέβαια το ερώτημα είναι αν τον Πλεύρη τον έβαλε για καλό ή για κακό. Αυτή την περίοδο το Υγείας είναι ίσως το πιο δύσκολο υπουργείο και όποιος το αναλάβει μάλλον θα έχει πολιτική φθορά. Η υπουργοποίηση είναι όμως σε κάθε περίπτωση αναβάθμιση. Όλοι αυτοί του ΛΑΟΣ είχαν σχέσεις με την τέως βασιλική οικογένεια και έμμεσα με την Βρετανία. Δεν ξέρω αν τις έχουν διατηρήσει.
Το μεγάλο θέμα του ανασχηματισμού είναι η τοποθέτηση του Αποστολάκη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σωστά είπε μία από αυτές τις συμπαρουσιάστριες σε ένα κανάλι πως δεν είναι πολιτικό υπουργείo αλλά διαχειριστικό. Δεν περνάει κάποια πολιτική ιδεολογία αλλά διαχειρίζεται κρίσεις. Έχει σχέση με την πανδημία όπως το Υπουργείο Υγείας. Πολλοί σχολίασαν ότι ο Αποστολάκης ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστός του Καμμένου και τον αντικατέστησε. Ήταν πρόταση του Καμμένου για το ΥΠΕΘΑ και ο Καμμένος βρισκόταν κάπου στο παρασκήνιο.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι αν γύρισε ο Καμμένος στην ΝΔ, παρασκηνιακά. Ο Καμμένος έχει επαφές και με άλλους του «πατριωτικού χώρου» που είχαν φύγει από την ΝΔ και κράτησαν αντιμνημονιακή στάση όπως ο Νικολόπουλος, ο Ζώης, ο Πολύδωρας κλπ. Αυτοί είχαν κάνει σε κάποιες ευρωεκλογές την ΕΠΑΛ (Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό) αλλά δεν τα είχαν πάει πολύ καλά. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν γύρισαν και αυτοί στην Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή έχει μεγαλύτερη σημασία τι γίνεται στο παρασκήνιο, παρά τι γίνεται στο προσκήνιο.
Ο Καμμένος είναι ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Είχε πάρει θέση υπέρ του Τραμπ. Απευθύνεται περίπου στο ίδιο πολιτικό ακροατήριο με τον Τραμπ, σε άλλη χώρα, στον πατριωτικό χώρο. Επί προεδρίας Τραμπ, βελτιώθηκαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και αυτό μάλλον οφείλονταν στον Καμένο, παρά στον Τσίπρα. Ήταν στο γκρουπ των Ευρωσκεπτικιστών μαζί με τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αυτά είναι τα θετικά.
Από την άλλη είναι ίσως γαλλόφιλος; και υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Παρόλο που είχε αντιμνημονιακή στάση, δεν πήρε θέση υπέρ της εξόδου. Μάλιστα στη διαφήμιση με το τρενάκι ισχυριζόταν ότι ο σκοπός του ήταν να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός. Μήπως εννοούσε την έξοδο από την ΕΕ; Όπως έχουμε με κάθε τρόπο εξηγήσει ΕΕ = ΝΤΠ. Ο Τραμπ όπως και ο Τζόνσον είναι κατά ΝΤΠ - ΕΕ και ίσως να στρέφονται εναντίον (της ΝΤΠ) και οι κεντροαριστεροί στις αγγλόφωνες χώρες.
Όπως ο Μπάιντεν μάλλον αλλάζει την στάση του όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, από την Νέα Τάξη σε μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, θα μπορούσαν να το κάνουν και Καμένος, Καραμανλής, Μητσοτάκης κλπ. Το τρίτο ερώτημα είναι αν αυτοί που πιθανώς γύρισαν και ακόμη ο ίδιος ο Μητσοτάκης υποστηρίζουν το παλιό σχέδιο της Νέας Τάξης ή μία εναλλακτική ήπια παγκοσμιοποίηση.
Η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με θέματα απόδημου Ελληνισμού είναι σημαντική γιατί έχει επαφές με την ομογένεια. Η ελληνική ομογένεια είναι ισχυρή στις αγγλόφωνες χώρες και στην υπερδύναμη, τις ΗΠΑ. Οι ομογενείς μεσολαβούν και στα δύο κόμματα, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Καστανιώτης που είναι από την Πάτρα όπως ο Νικολόπουλος. Έχει σπουδάσει γεωπόνος αλλά έχει ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, την επικοινωνία και το Διαδίκτυο. Έχει περάσει από την Καθημερινή και ίσως διατηρεί επαφές με τον Όμιλο Αλαφούζου. Πέρα από αυτά είναι άγνωστο τι εκπροσωπεί.
Αν κρίνουμε τον ανασχηματισμό επιφανειακά, είναι σχεδόν τίποτα, ψιλοπράγματα. Το παρασκήνιο δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμη ούτε την πιθανή αλλαγή στάσης κάποιων της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα είναι αν πέρα από τα πρόσωπα, θα υπάρξει στροφή από τον Άξονα Γερμανίας - Γαλλίας προς τις αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία).
Μάρκος