Η συνέχεια έχει σημασία

Η συνέχεια έχει σημασία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν και τον ενημέρωσε πως ετοιμάζονται να εισβάλουν στην λωρίδα της Γάζας. Ο Μπάιντεν τον ρώτησε για τους Ισραηλινούς ομήρους και για την πιθανότητα να γενικευτεί η σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή. Ο Νετανιάχου απάντησε πως πρέπει να την κάνουν, την εισβολή στην Γάζα.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί πως ο ισραηλινός στρατός έχει την ισχύ να καταλάβει όλη την λωρίδα της Γάζας. Δεν πιστεύω πως το αμφισβητεί η Χαμάς. Το ερώτημα είναι αν θα το αποτολμήσουν. Όπως οι Ισραηλινοί τονίζουν πως οι Παλαιστίνιοι θα υποστούν τις συνέπειες για την επίθεση που έκαναν, παρομοίως και οι Ισραηλινοί και γενικότερα οι Εβραίοι θα υποστούν τις συνέπειες για όλες τις ενέργειες τους και τις πράξεις τους.

Οι άμεσες και αντιληπτές από τον καθένα συνέπειες της εισβολής στην Γάζα είναι α) οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων β) κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων και παρέμβασης μουσουλμανικών κρατών και μουσουλμανικών οργανώσεων. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και πιο μακροχρόνιες και λιγότερο αντιληπτές από τον καθένα συνέπειες. Οι Ισραηλινοί στην προσπάθεια τους να εξαλείψουν την Χαμάς, ίσως εξαλείψουν τους εαυτούς τους και τους απανταχού Εβραίους. Η συνέχεια μετά την εισβολή έχει σημασία.

Να θυμηθούμε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τελειώσει μέσα σε λίγες μέρες καθώς οι Ρώσοι βρέθηκαν στην αρχή της επιχείρησης έξω από το Κίεβο. Αν καταλάμβαναν το Κίεβο και συλλάμβαναν τον Ζελένσκι και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης, θα είχε τελειώσει ο πόλεμος, το πολύ σε μια βδομάδα. Και να μην τους συλλάμβαναν, θα αναγκαζόντουσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό οπότε η Ουκρανία θα έμενε ακέφαλη.

Ήθελαν να αποφύγουν το μεγάλο αιμοτοκύλισμα που είναι αποτέλεσμα εχθροπραξιών σε κατοικημένες περιοχές. Οι απώλειες στρατιωτών θα ήταν μεγάλες και από τις δύο πλευρές αλλά περισσότερο θα είχαμε απώλειες αμάχων. Κάτι παρόμοιο θα γίνει στην λωρίδα της Γάζας. Οι Ρώσοι δεν ήθελαν να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, με αυτή την ενέργεια.

Όπως δεν υπάρχει κανένας τόσο χαζός που να αμφισβητεί πως οι Ισραηλινοί μπορούν να καταλάβουν την λωρίδα της Γάζας, αν το αποφασίσουν, έτσι δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας τόσο χαζός που να αμφισβητεί πως οι Ρώσοι μπορούσαν να καταλάβουν το Κίεβο, αν το αποφάσιζαν. Είχαν φθάσει λίγα χιλιόμετρα απέξω και περίμεναν. Τι περίμεναν; Τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Πρέπει να καταλάβουμε πως στο παρασκήνιο, τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη παγκόσμια. Όμως οι ΗΠΑ είναι η πρώτη. Αν τους την έπεφταν οι ΗΠΑ μαζί με κάποιες ισχυρές στρατιωτικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν είχαν ελπίδα να κερδίσουν. Στηρίζονταν στους δικούς τους συμμάχους, μάλλον στην Κίνα και σίγουρα σε κάποιους άλλους. Αυτοί λοιπόν τους έβαλαν κάποιες κόκκινες γραμμές. Δηλαδή πιθανώς τους είπαν «στο Κίεβο δεν θα μπείτε». Γιατί; Ρωτήστε τον Σιν Τζινπινγκ ή τους άλλους συμμάχους των Ρώσων.

Βέβαια οι Ρώσοι είχαν και μια δεύτερη δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση που τους εγκατέλειπαν οι σύμμαχοι τους. Ποια ήταν αυτή; Αν κάνετε κανένα αστείο και μπείτε σε ρωσικό έδαφος, θα βγάλουμε τα πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη αλλά πρώτη στα πυρηνικά όπλα. Δηλαδή δεν ρίσκαραν ούτε σπιθαμή ρωσικού εδάφους. Μπήκαν στην περιπέτεια για να κερδίσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχαναν έδαφος. Βέβαια οικονομικό κόστος και κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχουν.

Στην Μαριούπολη ακολούθησαν τακτική μακροχρόνιου αποκλεισμού, δίνοντας πολλές φορές την ευκαιρία στους αμάχους να απομακρυνθούν. Ενδεχομένως να μπορούσαν να πετύχουν την ίδια στρατηγική και στο Κίεβο. Για λίγο το επιχείρησαν. Ίσως τους σταμάτησαν οι σύμμαχοι τους ή μπορεί να είδαν πως είναι πολύ πιο δύσκολη περίπτωση ο αποκλεισμός του Κιέβου, από της Μαριούπολης.

Οι σύμμαχοι των Ισραηλινών, κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ, δεν φαίνεται να τους εμποδίζουν. Ναι μεν ο Μπάιντεν υπέβαλε στον Νετανιάχου κάποιες ερωτήσεις ως προς τους ομήρους και την πιθανότητα γενίκευσης της σύρραξης αλλά δεν τον απέτρεψε από το εγχείρημα. Το Ισραήλ, χωρίς τους συμμάχους του, έχει τελειώσει σε λίγες μέρες. Τους συμμάχους τους έχει λόγω του Παγκόσμιου Εβραϊσμού που είναι ισχυρός σε ΗΠΑ, Βρετανία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Όμως όπως θα γίνει αντιληπτό παρακάτω, συνέπειες θα υπάρξουν όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους συμμάχους τους.

Φαίνεται πως το Ισραήλ σύντομα θα εισβάλει στην Γάζα όπου θα γίνει μακελειό. Βέβαια και με τους βομβαρδισμούς, μεγαλώνει ο αριθμός των αμάχων Παλαιστινίων θυμάτων. Οι ενέργειες των Ισραηλινών, ενδεχομένως να στοιχειώνουν τους αμάχους του Ισραήλ αλλά και τους απανταχού Εβραίους για δεκαετίες. Σύμφωνα με μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, το νέο δόγμα που επικρατεί σε αρκετούς Παλαιστίνιους (ή γενικότερα Άραβες και Μουσουλμάνους) αξιωματούχους είναι το «νεκρό αντί νεκρού». Είναι ανάλογο με το εβραϊκό «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».

Δηλαδή για κάθε νεκρό Παλαιστίνιο (Άραβα και Μουσουλμάνο;), θα υπάρχει ένας νεκρός Εβραίος ή αλλιώς θα έχουν ισοπαλία στους νεκρούς. Η πληροφορία δεν διευκρινίζει από πότε μετρούν τους νεκρούς. Τους μετρούν από την αρχή των πρόσφατων επιχειρήσεων δηλαδή από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023; Τους μετρούν από τότε που επικράτησε το νέο δόγμα; Αν ναι, πότε επικράτησε το νέο δόγμα;

Μήπως τους μετρούν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ; Αν το πάρουμε από την αρχή του κράτους του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι έχουν πολύ περισσότερους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους αμάχους. Επίσης δεν διευκρινίζεται στην πληροφορία, αν η ισοπαλία στους νεκρούς αφορά τους αμάχους μόνο ή συνολικά όλους τους νεκρούς, αμάχους και μαχητές/στρατιώτες.

Για να μπορέσουν πιο εύκολα να ισοφαρίσουν, θα επεκταθούν σε όλους τους Εβραίους του κόσμου, κατά προτίμηση σε χώρες που έχουν την πιο φιλική στάση προς τους Εβραίους ή την πιο εχθρική προς τους Παλαιστίνιους. Αν δεν είστε Εβραίος, δεν αποτελείται στόχο. Όμως μείνετε μακριά από Εβραίους διότι κατά λάθος μπορεί να γίνετε και εσείς θύμα. Δυστυχώς, έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει βάλει την χώρα στις πρώτες θέσεις των στόχων, ίσως μετά από ΗΠΑ και Βρετανία.

Φροντίστε λοιπόν να είστε μακριά από Εβραίους. Μην πηγαίνετε σε γάμους, βαφτίσια και γενικά συναθροίσεις Εβραίων. Μην βγαίνετε έξω με Εβραίους. Μην πηγαίνετε σε σπίτια Εβραίων. Αν μένετε δίπλα σε Εβραίους, μετακομίστε. Αν το μαγαζί σας είναι δίπλα σε εβραϊκό ή η επιχείρηση σας δίπλα σε εβραϊκή επιχείρηση μετακομίστε. Το πιάνετε το νόημα δεν χρειάζεται να καλύψω μία προς μία όλες τις περιπτώσεις.

Άρης

Scroll to Top