Ιν και άουτ

Ιν και Άουτ

Παλιά, πριν είκοσι χρόνια, ήταν αρκετά συχνό το εξής περιστατικό. Καθόμουν σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπως μια καφετέρια και ήταν κάποιος που μίλαγε συνέχεια δυνατά στο κινητό. «Έλα… που είσαι … τι κάνεις … που πας» όλη την ώρα. Οι υπόλοιποι παρακαθήμενοι τον κοίταζαν με θαυμασμό και δέος.

Ήταν μία συμπεριφορά πολύ ιν τότε. Τώρα αν συμβεί κάτι τέτοιο σκεφτόμαστε «καλά, έβοσκε γιδοπράβατα σε κανένα βουνό και τώρα κατέβηκε». Η ιν συμπεριφορά πλέον, αν κτυπήσει το κινητό και βρίσκεται κανείς μέσα σε κόσμο, είναι να μιλήσει για λίγη ώρα χαμηλόφωνα και να κλείσει.

Λίγη χρόνια αργότερα, φίλοι μου αλλά και εγώ, όταν βγαίναμε με καμιά κοπέλα, πιάναμε συζήτηση για εκπομπές στη τηλεόραση και πέρναγε η ώρα έτσι. Προς Θεού μην κάνετε τώρα καμιά τέτοια βλακεία! Θα φάτε σίγουρα φτύσιμο. Είναι σαν να έχετε μια μεγάλη ταμπέλα που να γράφει «φτύστε με, είμαι τελείως ξεπερασμένος».

Αυτό δουλεύει και αντιστρόφως για τις γυναίκες. Αν μία βλέπει πολύ τηλεόραση, είναι λίγο βλήμα προς πολύ. Παλιά ήταν ιν να βλέπει κανείς τηλεόραση. Τώρα είναι τελείως ντεμοντέ. Όσοι βλέπουν πολύ τηλεόραση είναι καθυστερημένοι διανοητικά αλλά και από πλευράς εξέλιξης. Έχουν μείνει πίσω στις εξελίξεις.

Υπάρχει ζωή χωρίς τηλεόραση; Υπάρχει και μπορεί να είναι πολύ ωραία! Αν απελευθερώστε τόσο χρόνο που σπαταλάτε άσκοπα μπροστά στην τηλεόραση, θα κάνετε πολύ πιο σημαντικά, ωφέλιμα και απολαυστικά πράγματα.

Αυτοί που βλέπουν πολύ τηλεόραση είναι οι συνταξιούχοι. Αρκετοί από αυτούς, στις μεγάλες πόλεις, χρησιμοποιούν λίγο το διαδίκτυο και έτσι μειώνουν την τηλεόραση. Στα χωριά, αυτοί που ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έμαθαν την τεχνολογία και είναι συνεχώς μπροστά σε μία τηλεόραση.

Μετά, ήταν τις μόδας να έχει κάποιος τέσσερα προφίλ στο Facebook, με είκοσι χιλιάδες φίλους και να ξοδεύει όλη την ώρα εκεί μέσα κάνοντας posts, likes, σχόλια και στέλνοντας μηνύματα. Και αυτό έχει ξεπεραστεί.

Μετά το Facebook ήρθε το twitter, το youtube, άλλα social media και τελευταία το Instagram. Νομίζουν κάποιοι ότι είναι ιν, αν ασχολούνται με το Instagram. Και αυτό έχει ξεπεραστεί και γενικά το πολύ σε οτιδήποτε. Αυτοί δεν έχουν προσωπική ζωή, πραγματικούς φίλους και ενδιαφέροντα.

Τώρα, αυτοί που είναι ιν, εκτός από διαδικτυακούς, έχουν και πραγματικούς φίλους που τους βλέπουν και περνούν ώρα μαζί τους. Μπορεί να τους γνώρισαν από το διαδίκτυο αλλά υπάρχει πλέον και πρόσωπο με πρόσωπο επαφή εκτός από διαδικτυακή. Αυτός που είναι συνέχεια στο διαδίκτυο είναι φυτό και άουτ.

Η νέα τάση είναι λίγο από όλα, τηλεόραση ελάχιστα, αρκετά Ίντερνετ αλλά όχι πολύ. Στο Ίντερνετ όμως πρέπει να είσαι σε διάφορα social media γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία και χρήση. Το twitter είναι για σύντομα μηνύματα, το Instagram για φωτογραφίες και σύντομα βίντεο, το youtube για μεγαλύτερα βίντεο, το Facebook για όλα κλπ.

Όποιος όμως μπαίνει μόνο μέσα στα social media δεν είναι αρκετά εξελιγμένος τεχνολογικά και ιν. Τα social media είναι ένα πολύ μικρό μέρος του διαδικτύου. Οι ιν μπαίνουν και σε άλλες ιστοσελίδες και ιστότοπους, ανάλογα με τα γούστα τους.

Δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη τμηματοποίηση και προσαρμογή στα γούστα τον τρόπο ζωής και το πρόγραμμα καθενός. Για να δεις μια εκπομπή στην τηλεόραση, πρέπει να καθίσεις μπροστά μια συγκεκριμένη ώρα. Στο Ίντερνετ μπορείς να μπεις όποτε θέλεις, όταν βρεις λίγο καιρό από τα άλλα πράγματα που κάνεις.

Ανάλογη τάση παρατηρείται και στο ντύσιμο. Πιο παλιά ήταν της μόδας οι μάρκες και λίγο πολύ όλοι είχαν το ίδιο στυλ. Τώρα αυτό που μετράει είναι το προσωπικό στυλ, να είναι κανείς διαφορετικός από τους άλλους τόσο στο ντύσιμο όσο και στις επιλογές διασκέδασης και ενημέρωσης μέσω διαδικτύου. Επί τη ευκαιρία και οι φραγκάτοι είναι πια ντεμοντέ γιατί σχεδόν όλοι είναι συστημικοί και οι συστημικοί δεν αρέσουν. Τώρα αρέσει το μη συστημικό. 

Νίκος

Scroll to Top