Ινδός ασκητής
Ινδός ασκητής
Η Ελένη Μενεγάκη είχε μόλις ξεκινήσει τον «Πρωινό καφέ» και το όνομα της μπλέχτηκε με αυτό του Παύλου Κερεμίδη. Δεν ξεκαθαρίστηκε ποια ήταν η σχέση τους αλλά ακούστηκαν διάφορες φήμες. Ο Παύλος Κερεμίδης ήταν ποιητής, επαναστάτης, λάτρης του ωραίου φύλου αλλά και δραπέτης φυλακών, ληστής, έμπορος ναρκωτικών, σε ένα περίεργο μείγμα. Από μικροαπατεώνας εξελίχθηκε σε σκληρό κακοποιό. Προμήθευε με κοκαΐνη την υψηλή κοινωνία. Οι Αρχές, τον αποκαλούσαν για κάποιο διάστημα «ο πιο επικίνδυνος κακοποιός».
Μεγάλωσε στην Δράμα, μέσα στη φτώχεια, μαζί με έξι αδέλφια. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο αν και είχε διάθεση για μάθηση. Διάβασε αργότερα αρκετά στην φυλακή. Όταν ήταν 15 χρονών, το 1966, η οικογένεια του ήρθε στην Αθήνα και έμεναν σε ένα χαμόσπιτο στα Σπάτα. Ο πατέρας του πέθανε, η μητέρα του έμεινε κατάκοιτη και τα αδέλφια σκόρπισαν.
Άλλαξε αρκετές δουλειές, παντρεύτηκε, απέκτησε ένα κοριτσάκι που υπεραγαπούσε. Άνοιξε μία κάβα στο Παγκράτι, ανοίχτηκε επαγγελματικά και άρχισε να μοιράζει ακάλυπτες επιταγές. Η γυναίκα του τον εγκατέλειψε. Γνώρισε την Δέσποινα Αγιορείτου από κοινούς γνωστούς. Ξεκίνησαν μια φιλική σχέση που εξελίχθηκε σε ερωτική. Όμως λίγο αργότερα μπήκε στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου, στα τέλη του 1988. Είναι αβέβαιο πότε ξεκίνησε την χρήση και εμπορία κοκαΐνης. Ίσως είχε αρχίσει πριν μπει στην φυλακή. Πάντως η καταδίκη του ήταν για ακάλυπτες επιταγές.
Η Δέσποινα Αγιορείτου είχε έλθει από το Βέλγιο και μόλις είχε χωρίσει. Ήταν τότε 44 χρονών και στην συνέχεια την πήρε η κάτω βόλτα. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη αργότερα, έγινε ιερόδουλος και μπήκε χοντρά στα ναρκωτικά. Η μητέρα του πέθανε τον Μάρτιο του 1989, λένε από τον καημό της που μπήκε ο γιος της φυλακή. Ζήτησε άδεια για να πάει στην κηδεία της αλλά δεν του έδωσαν. Αυτό τον εξαγρίωσε. Αν και το έγκλημα του ήταν ελαφρύ και δεν θα αργούσε η αποφυλάκιση του, συμμετείχε σε απόδραση οκτώ κρατουμένων που έγινε το βράδυ της 8ης Ιουνίου 1989.
Στην «επιχείρηση ασπιρίνη», ο 32χρονος Νίκος Βασιλακάκης προφασίστηκε αρρώστια και την ώρα που οι φρουροί του έδιναν ασπιρίνη, όρμησαν εφτά κρατούμενοι και τους αφόπλισαν. Μετά πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εξωτερικούς φρουρούς. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τους επικήρυξε για 50 εκατομμύρια δραχμές και ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση σύλληψης τους. Στις 19 Ιουνίου, έγινε μάχη στο χωριό Κακοδίκι μεταξύ δραπετών και αστυνομικών, με τραυματίες και νεκρό τον Βασιλακάκη που είχε ζητήσει την ασπιρίνη. Ο Κερεμίδης συνελήφθη μετά από τρεις μέρες στο χωριό Φλώρια, άοπλος και τραυματισμένος.
Καταδικάστηκε ισόβια με εφτά υπέρ και έξι κατά, για την δολοφονία των φρουρών. Ισχυριζόταν ότι δεν είχε σχέση με τις δολοφονίες. Σταμάτησε να πιστεύει στον Θεό, στην Δικαιοσύνη και στους Ανθρώπους. Στις φυλακές διάβαζε Καρυωτάκη, Καβάφη και Σεφέρη. Είχε αδυναμία στην ποίηση. Μια σημείωση που είχε γράψει όσο βρισκόταν στην φυλακή, δείχνει πως τον απασχολούσε ο μυστικισμός και αποκρυφισμός.
Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΟΥΖΟ RECOLLECTION = ΠΕΡΙΣΥΛΟΓΗ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΨΥΧΗ ΜΟΥ, ΑΠΟΣΠΑΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΙΩΠΗ. Ω ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ, ΠΑΤΕΡΑ ΟΥΡΑΝΕ, ΑΔΕΛΦΕ ΑΝΕΜΕ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΦΩΣ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ! ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΥΘΙΖΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ. ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΓΝΗ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΛΑΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ, ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΙΝΔΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ
Στις 30 Ιουλίου 1995, απέδρασε με άλλους δεκατέσσερις κρατούμενους από τις φυλακές Τρικάλων. Έριξαν βόμβες μολότωφ στο προαύλιο για αντιπερισπασμό και στην συνέχεια αιφνιδίασαν τους φρουρούς. Οκτώ μέρες αργότερα έφτιαξε συμμορία από Έλληνες και αλλοδαπούς για ένοπλες ληστείες. Συνεργάτης του ήταν ο Νίκος Κασαπάκης που σκοτώθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Είχε βγει από το σπίτι του για να πάρει τσιγάρα. Από τον Αύγουστο του 1995 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996, ο Κερεμίδης έκανε έξι ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και μία στο Goody’s στο Περιστέρι.
Το πρωί της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 1995, ο βιομήχανος Αλέξανδρος Χαΐτογλου κατευθυνόταν στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Μακεδονικός Χαλβάς», της οποίας ήταν συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του. Στις 8.15 πμ, τον σταμάτησαν με παρατεταμένα όπλα δύο άνδρες. Τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο του και τον επιβίβασαν σε ένα κλεμμένο τζιπ. Τον άφησαν σώο και αβλαβή, στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Καρδίτσας αφού ο αδελφός του είχε καταβάλει 260 εκατομμύρια δραχμές. Η Αστυνομία θεωρούσε πως οι δύο άνδρες ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Παύλος Κερεμίδης. Μετά την απαγωγή Χαΐτογλου, ο Κερεμίδης είχε καλέσει τηλεφωνικά τηλεοπτικό σταθμό και είχε πει πως δεν είχε καμία σχέση.
Στα μέσα Οκτωβρίου 1996, λήστεψε το υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο (ή Μοσχάτο) με λεία 6,5 εκατομμύρια δραχμές. Στην διαφυγή του συγκρούστηκε η μοτοσυκλέτα με απορριμματοφόρο και την εγκατέλειψε. Στις 20 Οκτωβρίου 1996, πυροβόλησε στο πόδι, μέσα στο αυτοκίνητο, την 37χρονη φίλη του Ελένη Ανδριοπούλου. Είχαν κάνει ναρκωτικά και τσακώθηκαν. Είχαν γνωριστεί σε μία μεταγωγή. Και αυτή ήταν στην φυλακή για ναρκωτικά. Συζούσαν σε ένα διαμέρισμα στον Χολαργό, στην οδό Τήνου 18Α που είχε νοικιάσει ο 45χρονος με πλαστή ταυτότητα.
Την πήγε στο Υγεία και την άφησε στο προαύλιο. Αυτή υποστήριξε ότι την πυροβόλησε άγνωστος ενώ περίμενε το λεωφορείο σε μία στάση στην Νέα Μάκρη. Δεν την πίστεψαν. Μάλιστα έπεσε ένας κάλυκας από το παλτό της. Το έψαξαν και έμαθαν ποια είναι και με ποιον συζεί. Περίμεναν να ξανά έρθει ο καταζητούμενος Κερεμίδης για να την πιέσει να μη μιλήσει ή να την πάρει να φύγουν.
Το επόμενο μεσημέρι, πήγε με ένα φίλο και συνεργό του, στο δωμάτιο του νοσοκομείου να την δει. Όταν βγήκε τον περίμεναν οι αστυνομικοί και τον κάλεσαν να παραδοθεί. Έτρεξε να καλυφθεί πίσω από ένα τζιπ, πυροβολώντας εναντίον τους και φωνάζοντας «π@ύστ$δες θα σας φάω όλους». Έβγαλε μια χειροβομβίδα αλλά πρόλαβαν και τον γάζωσαν σκοτώνοντας τον, πριν αφαιρέσει την περόνη. Τον πέτυχαν εννιά σφαίρες.