Ήταν ελληνικό το Βυζάντιο;

Ήταν ελληνικό το Βυζάντιο;

Δίνουμε σημασία στη Αρχαία Ελλάδα και καλά κάνουμε. Όλος ο κόσμος δίνει αξία στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν μία περίοδος ακμής, πιθανώς η πιο ακμάζουσα περιοχή του πλανήτη, για αρκετούς αιώνες. Θα έπρεπε να δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην Αρχαία Ελλάδα. Όμως δίνουμε πολύ μικρή αξία σε μια μεγάλη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, το Βυζάντιο.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων ξεκίνησαν με τον πρώτο Μακεδονικό πόλεμο, από το 215 πΧ μέχρι το 205 πΧ. Στον τρίτο Μακεδονικό πόλεμο, ήταν καθοριστική η μάχη της Πύδνας στην Πιερία, το 168 πX. Αρχικά την κέρδιζαν οι Μακεδόνες που είχαν ενισχυθεί από άλλες ελληνικές πόλεις. Οι Ρωμαίοι, με αιφνιδιαστική αντεπίθεση ανέτρεψαν το αποτέλεσμα και υπέταξαν την Μακεδονία που ήταν η μεγαλύτερη ελληνική δύναμη εκείνης της εποχής.

Η μάχη της Λευκόπετρας στην Κορινθία, το 146 πΧ, καθόρισε την κατάκτηση όλης της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Η αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θεωρείται το 31 πΧ, επί Οκταβιανού. Ο διαχωρισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ελληνική Ανατολή και λατινική Δύση ξεκίνησε επί Διοκλητιανού, το 286 μΧ. Δηλαδή τρεις αιώνες κράτησε ενιαία η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το 330 μΧ, ο Κωνσταντίνος μετέφερε την έδρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είχε ενωθεί πάλι για λίγο, στο Βυζάντιο. Μετά τον θάνατο του Θεοδόσιου Ι, χωρίστηκε οριστικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε ελληνική Ανατολική και λατινική Δυτική. Το Βυζάντιο ήταν η συνέχεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κράτησε μέχρι το 1453 μΧ δηλαδή πάνω από χίλια χρόνια.

Η λατινική Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασπάστηκε το 476 μΧ. Το Βυζάντιο κράτησε πολύ περισσότερο από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την περίοδο ακμής της Αρχαίας Ελλάδας, την Μακεδονική Αυτοκρατορία. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ελληνικό κράτος αλλά πόλεις - κράτη που όταν δεν συμμαχούσαν απέναντι στους κοινούς εχθρούς, πολεμούσαν μεταξύ τους. Ενώθηκαν μόνο για 13 χρόνια επί Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ήταν ελληνικό το Βυζάντιο; Ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνικό. Κατ' αρχάς να διαχωρίσουμε την διοίκηση από τους κατοίκους. Η διοίκηση ξεκίνησε ως Ρωμαϊκή αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε. Τα πρόσωπα δεν ήταν Ρωμαίοι. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Νίσσα της Σερβίας. Ο πατέρας του ήταν Ιλλύριος και η μητέρα του Ελληνίδα. Ο Ιουστινιανός γεννήθηκε στο Ταυρήσιο της Βόρειας Μακεδονίας και ήταν ιλλυρικής ή θρακικής καταγωγής.

Στο μικρό διάστημα που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ενιαία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη ήταν υπό την Κωνσταντινούπολη. Μετά τον διαχωρισμό σε Δυτική και Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο ήταν ανεξάρτητο. Ναι μεν ήταν η συνέχεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά δεν είχε κανενός είδους σχέση με την Ρώμη.

Τα σύνορα του Βυζαντίου άλλαζαν μέσα στους αιώνες. Κυρίως ήταν στα Βαλκάνια και στην Τουρκία. Οι κάτοικοι σε αυτές της περιοχές ήταν Έλληνες ή συγγενή φύλα, Ιλλύριοι, Θράκες, Παίονες, Δάκες, Γέτες. Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι δεν έφυγαν. Οι Ρωμαίοι δεν μετανάστευσαν μαζικά στην περιοχή, κάτι που έγινε με τους Σλάβους, την εποχή του Βυζαντίου. Η διοίκηση σταμάτησε να έχει σχέση με την Ρώμη. Πρέπει να δούμε τι ήταν ο κάθε αυτοκράτορας και το επιτελείο του ως προς την καταγωγή.

Ο Κωνσταντίνος πχ ήταν μισός Ιλλύριος και μισός Έλληνας. Αφού οι Ιλλύριοι ήταν συγγενές φύλο προς τα ελληνικά, ήταν αρκετά Έλληνας. Βέβαια είχε μεγάλη θέση στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά δεν καταγόταν από την Ρώμη. Το ίδιο συνέβη με πολλούς αυτοκράτορες και υψηλόβαθμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Αυτοκρατορίας. Πιστεύω πως οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, προέρχονταν από τις διάφορες περιοχές του Βυζαντίου, στις οποίες κατοικούσαν Έλληνες ή συγγενή φύλλα.

Οι κάτοικοι λοιπόν του Βυζαντίου, αρχικά ήταν Έλληνες ή συγγενή φύλα. Μετά τον 6ο μΧ αιώνα, ξεκίνησε η μαζική ειρηνική μετανάστευση των Σλάβων και τον 7ο μΧ αιώνα ήρθαν οι Βούλγαροι. Οι πρώτοι Βούλγαροι ήταν τουρκικής καταγωγής αλλά στην συνέχεια σλαβοποιήθηκαν. Ενώ αρχικά οι κάτοικοι του Βυζαντίου ήταν Έλληνες και συγγενή φύλα, με την πάροδο των αιώνων αναμείχθηκαν με Σλάβους περισσότερο και λίγο με τους πρώτους Βούλγαρους που ήταν τουρκικής καταγωγής.

Η γλώσσα του Βυζαντίου ήταν η ελληνική, η κουλτούρα ελληνιστική. Η θρησκεία και το δόγμα ήταν τα ίδια με την σημερινή Ελλάδα. Οι κάτοικοι αρχικά ήταν Έλληνες ή συγγενή φύλα που στην συνέχεια αναμείχθηκαν με Σλάβους. Η διοίκηση δεν είχε σχέση με την Ρώμη και πιθανότατα προέρχονταν από όλες τις περιοχές του Βυζαντίου όπου έμεναν κυρίως Έλληνες ή συγγενή φύλα και σταδιακά αναμείχθηκαν με Σλάβους. Ενώ δεν μπορούμε να πούμε πως το Βυζάντιο ήταν καθαρά ελληνικό, μπορούμε να πούμε πως ήταν αρκετά ελληνικό.

Ήταν για πολλούς αιώνες, πανίσχυρο, η πιο αναπτυγμένη οικονομικά και τεχνολογικά περιοχή του πλανήτη. Εκτός από την χρυσή εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, υπήρξε και χρυσή εποχή του Βυζαντίου που διήρκεσε πολύ περισσότερο. Το Βυζάντιο είναι πολύ σημαντικό διότι είναι σημείο αναφοράς των λαών των Βαλκανίων αλλά και των Τούρκων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαδέχθηκε το Βυζάντιο. Όταν το Βυζάντιο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, οι κάτοικοι παρέμειναν και αναμείχθηκαν κάπως με τους Οθωμανούς.

Οι Ρωμαίοι έστειλαν στρατεύματα αλλά δεν μετανάστευσαν ενώ οι Τούρκοι το έκαναν. Οι σημερινοί κάτοικοι των Βαλκανίων και της Τουρκίας, προέρχονται από τους κατοίκους του Βυζαντίου, επιπλέον αναμειγμένοι με τους Οθωμανούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολύ στενές σχέσεις που είχε το Βυζάντιο με τους Ρως του Κιέβου, από τους οποίους προέρχονται οι σημερινοί Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι. Το Βυζάντιο δεν είναι μόνο σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Λόγω των πολύ στενών σχέσεων του Βυζαντίου με τους Ρως, είναι επίσης σημείο αναφοράς για Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία. Κατά την κομμουνιστική περίοδο, οι σχέσεις με τις κομμουνιστικές χώρες κάπως ψυχράνθηκαν. Όμως η κομμουνιστική περίοδος ήταν μερικές δεκαετίες ενώ η διάρκεια του Βυζαντίου ήταν πάνω από χίλια χρόνια, όπου οι λαοί των Βαλκανίων και της Τουρκίας συνυπήρξαν. Οι στενές σχέσεις του Βυζαντίου με τους Ρως κράτησαν πολλούς αιώνες.

Ελευθέριος

Scroll to Top