Καλογρίτσας και πέριξ

Καλογρίτσας και πέριξ

Ο Καλογρίτσας έχει καταγωγή από την Καρδίτσα. Ήταν συντοπίτης, κουμπάρος και άνθρωπος εμπιστοσύνης του Φλωράκη. Η σχέση του με τα ΜΜΕ, ξεκίνησε με την εφημερίδα Πρώτη του ΚΚΕ. Η Πρώτη κυκλοφόρησε από τον Απρίλιο του ’86 μέχρι τον Σεπτέμβριου του ’90. Διευθυντής ήταν αρχικά ο Λυκούργος Κομίνης και μετά ο Νίκος Τσαγκρής που έγινε αργότερα αντιπρόεδρος της Αυγής. Εκεί εργάστηκαν ο Παύλος Τσίμας, ο Σταύρος Λυγερός, ο Τάσος Τέλλογλου και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Εγκέφαλος ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης, στενός συνεργάτης και λογογράφος του Χαρίλαου Φλωράκη. Ο Καλογρίτσας έκανε παρέα τόσο με αυτόν, όσο και με τον Λαφαζάνη.

Η εφημερίδα θεωρήθηκε γέφυρα για την δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και υποστήριζε την Σοβιετική Ένωση σε διεθνή θέματα. Απέρριπτε την αντιδεξιά ενότητα ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και έκανε επιθέσεις σε Παπανδρέου, Θεοφάνη Τόμπρα, Κόκκαλη, Κουτσόγιωργα, Αυριανή αλλά και θετικά σχόλια για Γεννηματά και Λαλιώτη. Υποστήριξε τη συγκυβέρνηση αριστεράς - δεξιάς του ’89 και στην συνέχεια την οικουμενική. Έκλεισε με απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ όταν πλέον ήθελαν να απεμπλακούν από τον Συνασπισμό της Αριστεράς.

Ο Καλογρίτσας συνέχισε με το περιοδικό «Επτάμισι» που δεν κράτησε για πολύ. Ακολούθησαν επιχειρηματικές δραστηριότητες, κυρίως κατασκευαστικές που φημολογείται ότι αρκετά κεφάλαια ανήκαν στο ΚΚΕ. Απέκτησε επαφές με το ΠΑΣΟΚ και το 2000 έφτιαξε με τον Θεοδωρικάκο την GPO. Έχει τριπλή κουμπαριά με τον Καμένο και απλή με τον Σπίρτζη. Βέβαια ο κουμπάρος του Καμένος ζήτησε να μη δοθεί τηλεοπτική άδεια στον Καλογρίτσα επειδή είναι εργολάβος.

Το όνομα του αναφέρεται σε συνομιλία που καταγράφηκε από την ΕΥΠ το 2009 μεταξύ του Παναγιώτη Βλαστού και του Γιώργου Τρομπούκη που είχε ανάμειξη σε απαγωγές. Ο δεύτερος ήταν εργολάβος δημόσιων έργων, ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Καλογρίτσα και τον κατονομάζει ως αρχηγό της 17Ν. Ο Καλογρίτσας το αρνήθηκε κατηγορηματικά αλλά παραδέχθηκε ότι είχε συνάντηση με τον Βλαστό σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Το όνειρο μιας αριστερής εφημερίδας δεν το ξέχασε. Είχε αναθέσει τον σχεδιασμό στον Νίκο Τσαγκρή και τον συντοπίτη του από την Ηλεία Παναγώτη Παναγιώτου (ΠΑΝ-ΠΑΝ) που ήταν πρόεδρος της ΕΡΤ. Όμως προτίμησε καλύτερα ένα τηλεοπτικό κανάλι. Για την εγγυητική πήρε 3 εκατομμύρια από την Consolidated Contractors Company (CCC). Αρχικά κέρδισε την δεύτερη άδεια αλλά δεν κατέβαλε την πρώτη δόση και αποσύρθηκε αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό στον Σαββίδη. Φήμες λένε ότι τελικά τα 3 εκατομμύρια δόθηκαν στην εφημερίδα Ντοκουμέντο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της CCC. Έγινε δικαστήριο στην Ελβετία που το έχασε ο Καλογρίτας. Η κατασκευαστική υποστήριξε ότι το ποσό αφορούσε κάποιο έργο ενώ ο Καλογρίτσας ότι η συμφωνία για το έργο ήταν εικονική.

Η Consolidated Contractors Company ιδρύθηκε το 1952, από τους Καμέλ Αμπντούλ Ραχμάν, Χασίμπ Σαμπάχ και Σαΐντ Κιουρί, Λιβανέζους παλαιστινιακής καταγωγής. Είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική στην Μέση Ανατολή και μεταξύ των 25 πρώτων παγκοσμίως. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται σε γυάλινο ουρανοξύστη στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Το 1976 ξεκίνησαν τα γραφεία στην Αθήνα. Ο Χασίμπ Σαμπάχ μεσολάβησε και έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1982, να επιτρέψει στον Αραφάτ να έρθει στην Αθήνα όταν έφυγε από την Βηρυτό. Τα καλοκαίρια η οικογένεια Σαμπάχ τα περνούσε στον Αστέρα και εκεί συναντιόταν με τον Παπανδρέου. Σήμερα επικεφαλής είναι ο Σαμέρ Κιουρί και τα αδέλφια του ενώ μεγάλες θέσεις έχουν και μέλη της οικογένειας Σαμπάχ.

Μεσολαβητής για την συμφωνία Καλογρίτσα - CCC ήταν ο Κυριάκος Τόμπρας που σε συνέντευξη του στο STAR αποκάλεσε ηλίθιους τον Καλογρίτσα και τον Χιούρι της CCC. Ο Τόμπρας είναι άνθρωπος του Καμένου. Ήταν γραμματέας οργανωτικού των ΑΝΕΛ αλλά καθαιρέθηκε από τον Καμένο μετά το συνέδριο του ’13. Έγινε επεισόδιο στο ΣΕΦ με την βουλευτή Αρβανίτη Πρεβεζάνου, προερχόμενη από το ΛΑΟΣ. Καθόταν στις πρώτες θέσεις και αρνήθηκε να πάει πιο πίσω όταν της το ζήτησε ο Τόμπρας. Η Πρεβεζάνου υποστήριξε ότι της επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές. Αυτός ισχυρίζεται ότι την έσπρωξε αμυνόμενος. Κατά μία άποψη ο Τόμπρας έχει συγγενική σχέση με τον Θεοφάνη Τόμπρα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι γιός του αλλά αυτό έχει διαψευστεί από την οικογένεια του Θεοφάνη Τόμπρα.

Η εταιρεία «Τοξότης ΑΕ» του Καλογρίτσα ήταν επικεφαλής συγχώνευσης κατασκευαστικών. Ανάμεσα τους και η «Μέδουσα» που πριν λεγόταν «Τσίπρας ΑΤΕ» και ανήκε στον Παύλο Τσίπρα, πατέρα του Αλέξη.

Scroll to Top