Κατασκευή ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων

Η κατασκευή (web development) και ο σχεδιασμός ιστοσελίδων (web design) είναι όροι παρεμφερείς και συχνά χρησιμοποιούνται σαν να είναι το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι το development επικεντρώνεται περισσότερο στο κομμάτι του προγραμματισμού ενώ το design στο σχεδιαστικό και αισθητικό. Οι developers είναι προγραμματιστές του Διαδικτύου. Για τους περισσότερους ιστότοπους χρησιμοποιούνται πλατφόρμες CMS (Content Management System) όπως WordPress, Joomla, Drupal η πλατφόρμες eshop που δεν απαιτούν προγραμματισμό. Και στη περίπτωση χρήσης CMS όμως από κάτω υπάρχει κώδικας HTML, CSS, PHP. Το ότι δεν απαιτείται προγραμματισμός δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο.

Από όλους τους ιστότοπους περίπου οι μισοί χρησιμοποιούν Content Management System. Από αυτούς το 60% χρησιμοποιεί WordPress, το 7% Joomla και το 5% Drupal. Μετά ακολουθούν σε μικρότερα ποσοστά: Magento, Blogger, Shopifiy, TYPO3, Biltrix, PretaShop, Squarespace, Adobe Dreamweaver, OpenCart, FrontPage, Wix.

Το να φτιαχτεί ένας ιστότοπoς με κώδικα δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο σε ειδικές εφαρμογές. Βέβαια υπάρχουν developers που δουλεύουν αποκλειστικά με κώδικα σε κάθε είδους project και μάλιστα το διαφημίζουν σαν κάτι το ιδιαίτερο. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν γράφουν το κώδικα από την αρχή αλλά προσαρμόζουν έτοιμα modules που έχουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ του γραμμένου σε κώδικα και φτιαγμένου με CMS ιστότοπου είναι ανύπαρκτη η ανεπαίσθητη. Η γνώση κώδικα HTML, CSS, PHP είναι όμως πολύ χρήσιμη για διορθώσεις και αλλαγές. Η χρήση ενός Content Management System μαζί με διορθώσεις και αλλαγές στο κώδικα, έχει συνήθως ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, εκτός από περιπτώσεις ειδικών εφαρμογών.

 Η κατασκευή ιστοσελίδων περιλαμβάνει διάφορα σχεδιαστικά στοιχεία. Πρώτα είναι το περιεχόμενο που σχετίζεται με το θέμα του ιστότοπου και μπορεί να είναι σε μορφή κειμένου, εικόνων στατικών η κινούμενων, slides, video, audio. Επίσης είναι βοηθητικά σχεδιαστικά στοιχεία όπως menu, buttons, call for action boxes, icons, φόρμες, χάρτες. 

Η πλοήγηση (navigation) στις σελίδες του ιστότοπου γίνεται με το μενού πλοήγησης και τους συνδέσμους (links). Τα μενού δεν είναι τίποτα περισσότερο από πίνακες συνδέσμων των ιστοσελίδων του ιστότοπου. Το μενού πλοήγησης πρέπει να είναι εύκολο, κατανοητό και εύχρηστο. Η καλή δομή ενός ιστότοπου βοηθάει τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης (search engines).

Υπάρχουν διάφορα σχεδιαστικά στυλ και τάσεις που μεταβάλλονται διαχρονικά. Σε γενικές γραμμές προτιμούμε καλαίσθητα απλά και λιτά στυλ. Επίσης προτιμούμε στυλ που λίγο μοιάζουν με έντυπα δηλαδή βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά. Πριν τη διάδοση του Διαδικτύου αυτά ήταν οι πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης και οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με αυτό το στυλ, ίσως να έχει περάσει μέσα στο DNA.

Τα πολύπλοκα στυλ, μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακά αλλά ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικά. Σημασία έχει να περάσουμε στον επισκέπτη αυτά που θέλουμε να πούμε και όχι τα διάφορα buttons, menus, gadgets, widgets κλπ. Εάν βοηθάνε στο να περάσουμε ευκολότερα το μήνυμα είναι χρήσιμα. Εάν δυσκολεύουν στο να περάσουμε το μήνυμα, τότε δεν είναι χρήσιμα. Με τη πολυπλοκότητα συχνά χάνεται το μήνυμα. Μπορεί να μείνει η καλή εντύπωση ενός πλούσιου σε σχεδιαστικά στοιχεία ιστότοπου αλλά να μη μείνει εντυπωμένο στον επισκέπτη το μήνυμα μας. Ο επισκέπτης αφιερώνει λίγα δευτερόλεπτα στην κεντρική ιστοσελίδα για να καταλάβει τι περιέχει ο ιστότοπος και εάν τον ενδιαφέρει. Εάν ο ιστότοπος είναι γεμάτος και μπερδευτεί από την πολυπλοκότητα δεν θα αφιερώσει τον επιπλέον χρόνο για να το ξεμπερδέψει αλλά απλά θα πάει πιο κάτω δηλαδή στον επόμενο ιστότοπο.

Πρέπει επίσης να εξετάζουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ιστότοπος και ανάλογα το προσαρμόζουμε. Πάνω από όλα πρέπει να είναι προσιτό στο χρήστη και αυτό πρέπει να μας απασχολεί, χωρίς όμως να ξεχνάμε και τις μηχανές αναζήτησης (search engines). Διαφορετικός θα είναι ένας ιστότοπος που απευθύνεται σε προγραμματιστές από έναν άλλο που απευθύνεται σε ηλικιωμένους που σε γενικές γραμμές δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο.

Δείτε περισσότερα GReACTIV

Scroll to Top