Μας είναι αδιάφορο

Μας είναι αδιάφορο

To ’45, oι Σύμμαχοι πλησίαζαν το Βερολίνο και οι Γερμανοί αξιωματικοί παρουσίαζαν στους στρατιώτες πως δήθεν ανακάμπτουν και τελικά θα κερδίσουν ενώ ήταν 100% βέβαιο ότι θα ηττηθούν. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, το ΄81, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές πανωλεθρίες της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι το Σάββατο το βράδυ, παραμονές της εκλογής, έλεγαν στην Νέα Δημοκρατία «πάμε καλά». Το θυμάμαι σαν τώρα, παρόλο που έχουν περάσει σαράντα χρόνια.

Πάμε σε κάτι πολύ πιο πρόσφατο, μόλις έξι χρόνια πριν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στο Δημοψήφισμα του 2015. Η διαφορά του ΟΧΙ από το ΝΑΙ είναι σχεδόν είκοσι πέντε μονάδες. Το παρουσίαζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ως μεγάλο ντέρμπι. Γιατί τα έκαναν αυτά; Για να μην δημιουργήσουν ηττοπάθεια, γιατί η ηττοπάθεια φέρνει με μεγαλύτερη πιθανότητα την ήττα.

Αν ένας στρατός, ένα κόμμα, μία μερίδα των ψηφοφόρων έχουν βέβαιη την ήττα, εγκαταλείπουν την προσπάθεια και επέρχεται σίγουρα η ήττα που είναι μεγαλύτερη. Η Νέα Τάξη, το αρχικό σχέδιο της όπως και η ΕΕ καταρρέουν. Δεν το ομολογούν όμως για να μην δημιουργήσουν μεγαλύτερη ηττοπάθεια. Όπως οι Γερμανοί αξιωματικοί έλεγαν ψέματα στους Γερμανούς στρατιώτες, οι Νεοδημοκράτες στους Νεοδημοκράτες και οι Μνημονιακοί στους Μνημονιακούς έτσι και οι Νεοταξίτες λένε ψέματα στους άλλους Νεοταξίτες για να μην δημιουργηθεί ηττοπάθεια και φέρει μεγαλύτερη και σίγουρη ήττα.

Αχταρμάς ήταν ο Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε. Τα μπέρδεψε όλα, ευρωστρατό, AUKUS και ό,τι άλλο του ερχόταν. Αυτά τα π@υστ$κ@ του παρελθόντος τελείωσαν. «Είμαι με την ΕΕ αλλά είμαι και με τις ΗΠΑ». Τώρα ή είναι κανείς με την AUKUS ή είναι με τον Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας. Ένα από τα δύο, και τα δύο δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα AUKUS και Άξονας Γαλλίας - Γερμανίας μπορεί να έχουν σχέσεις που να κυμαίνονται από κάκιστες μέχρι άριστες.

Μετά βγήκε ο προσωπικός του σκύλος (ή φίλος) Μιχελάκης και είπε πως ο Ντράγκι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Ο Ντράγκι είναι κεντροαριστερός. Όλοι αυτοί οι δήθεν κεντροδεξιοί της Νέας Δημοκρατίας, είναι στην πραγματικότητα διεθνιστές, υβριδικοί σοσιαλιστές. Μιας και ανέφεραν τον Ντράγκι θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Εμένα μου φαίνεται γελοίος όπως οι περισσότεροι Νεοταξίτες. Μου θυμίζει τον Πήτερ Σέλλερς στον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ (φωτογραφία). Μοιάζει και λίγο στα χαρακτηριστικά αλλά περισσότεροι είναι αυτό το σοβαρό - γελοίο ύφος που είναι ίδιο με του Κλουζώ. Αν συγκρίνετε φωτογραφίες και των δύο θα συμφωνήσετε.

Το λέμε και το ξαναλέμε και δεν το καταλαβαίνουν. Μπορεί να γίνει ο ευρωστρατός, μπορεί να μην γίνει. Εμάς μας είναι αδιάφορο γιατί δεν θα είμαστε σε αυτό που θα μείνει από την ΕΕ. Οι γερμανικές εκλογές μας είναι παντελώς αδιάφορες διότι η Γερμανία δεν θα επηρεάζει την Ελλάδα όπως την επηρέαζε στο παρελθόν. Πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι Αμερικανικές εκλογές και οι Βρετανικές. Εκεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Άλλες απόψεις έχει ο Μπάιντεν και άλλες ο Τραμπ. Οι κεντροδεξιοί της Ελλάδας πρέπει να είναι περίπου κοντά στον Τραμπ και οι κεντροαριστεροί στον Μπάιντεν. Στηρίζουμε όχι 100% αλλά 1000% την AUKUS. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι είμαστε κεντροδεξιοί ταυτιζόμαστε πλήρως με τις απόψεις του Μπάιντεν. Είμαστε πιο κοντά στις απόψεις του Τραμπ, παρόλο που και με αυτόν δεν ταυτιζόμαστε σε όλες τις απόψεις.  

Μπορεί ο Μητσοτάκης να πάρει και άλλα έξι η δεκάξι Ραφάλ, ίσως και φρεγάτες. Είναι και αυτό τελείως αδιάφορο διότι όλα θα πουληθούν. Βέβαια από την πώληση μπορεί να χάσει ο ελληνικός λαός χρήματα. Αυτό θα είναι ευθύνη του Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών και όχι δική μας που το έχουμε ξεκαθαρίσει. Έχουν βάλει ελληνική σημαία στα Ραφάλ. Κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θα τα βάψουμε με σημαία Ουγκάντας ή Φιλιππίνων, σε όποια από τις διακόσιες (195) χώρες του πλανήτη τελικά καταλήξουν τα Ραφάλ του Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεκινάει αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και να αγοράζει γαλλικά αεροπλάνα και ίσως γαλλικές φρεγάτες. Έχει μία μπερδεμένη στάση σαν τον Σαμαρά. Αυτός που προσπαθεί να είναι με όλους, στο τέλος τους δυσαρεστεί όλους και δεν είναι με κανέναν. 

Πάνος

Scroll to Top