Μαυρίκης και Πιτσίλας

Μαυρίκης και Πιτσίλας

Ο Νικήτας Μαυρίκης ήταν ξάδελφος του Χρήστου Μαυρίκη, γνωστού για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το 1994 είχε σχέσεις με το Συνδικάτο των Δολοφόνων και αυτό προκάλεσε την απόταξη του από την Αστυνομία. Το 2001, είχαν βρεθεί στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ένα υποπολυβόλο, δύο πιστόλια με σιγαστήρα, χειροβομβίδες, φυσίγγια και βόμβα. Ισχυρίστηκε πως είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στον Βασίλη Γρηγοράκο, κάτι που έγινε δεκτό. Θεωρείται ότι από στην ομάδα του έκαναν τα πρώτα τους βήματα, Κάβουρας, Ζαμπούνης και Bella Mafia. Τον Οκτώβριο του 2008, έγινε η ληστεία της Alpha Bank στην Καλαμάτα με λεία 383,000 ευρώ. Στην πόλη ψυθιριζόταν το όνομα του. Στο πατρικό του είχαν βρεθεί κάποια αποδεικτικά στοιχεία, μία μπαγκαζιέρα και ένα κράνος και είχε θεωρηθεί ένοχος.

Στις 25 Νοεμβρίου 2008, παραχώρησε αποκλειστική τηλεφωνική συνέντευξη στην εφημερίδα «Επικαιρότητα» της Καλαμάτας ενώ ήταν καταζητούμενος. Είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε σχέση με την ληστεία. Το σπίτι ήταν του παππού του όπου είχαν πρόσβαση πολλοί συγγενείς. Τα αποδεικτικά στοιχεία τα είχε βρει ο πατέρας του πεταμένα στον κήπο. Ο πατέρας του είχε πεθάνει πέντε μέρες πριν την ληστεία για αυτό και πήγε στην Καλαμάτα. Η μητέρα του έπρεπε να κάνει εγχείρηση καρδιάς και χρειαζόταν χρήματα.

Ο Διοικητής Ασφαλείας Δημητριάδης είχε προσωπικά μαζί του. Πριν δέκα χρόνια (το 1998) είχαν κλαπεί ακριβά αυτοκίνητα από το Λεωνίδιο, Φεράρι και Πόρσε. Ο Μαυρίκης είχε σχέση με την εισαγωγή τους. Είχε προφυλακιστεί για οκτώ μήνες κι ενώ ο Δημητριάδης κατέθεσε με έντονο τρόπο εναντίον του, αθωώθηκε πανηγυρικά. Για την υπόθεση της ληστείας της τράπεζας, σκόπευε να εμφανιστεί αργότερα διότι πίστευε πως στο αρχικό στάδιο δεν θα είχε σωστή και δίκαιη μεταχείριση. Θα πήγαινε στο δικαστήριο αλλά ήθελε να αποφύγει την άδικη προφυλάκιση. Σε ερώτηση απάντησε πως έχει κάνει δεκαέξι χρόνια φυλακή για καταδίκη ισόβιων.    

Στις 19 Ιανουαρίου 2009, δεν σταμάτησε σε μπλόκο στην Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. Ακολούθησε καταδίωξη και κατάφεραν να τον σταματήσουν στο Διακοφτό. Βρήκαν ένα κυνηγετικό όπλο με κομμένη κάννη, πολλά φυσίγγια, μια κουκούλα. Στις 16 Ιουνίου 2010, κρίθηκε ένοχος. Του επιβλήθηκε ποινή 15 ετών κάθειρξη και στον 27χρονο Πιτσίλα κάθειρξη 14 ετών. Ο ανιψιός του, μία γυναίκα και ένας νεαρός κρίθηκαν αθώοι. Για την γυναίκα είχε αναφέρει στην συνέντευξη πως άδικα ανακρινόταν.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, έγινε η ληστεία στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου στην Ρόδο, με λεία 471.110 ευρώ. Πρώτος μπήκε ο Μαυρίκης και κατευθύνθηκε αμέσως στο χρηματοκιβώτιο. Ο συνεργός του Μπαλαμπάνης κρατώντας το όπλο ακινητοποίησε την προϊσταμένη και τον ταμία. Σε κάποια στιγμή είπε στον Μαυρίκη «Κώστα κάνε γρήγορα» ενώ αυτός έβαζε τα χρήματα σε ταξιδιωτικό σάκο.

Στις 20 Ιουνίου 2011, ο 53χρονος είχε βγει από τις φυλακές Ναυπλίου με πενθήμερη άδεια. Βρισκόταν στα Καμίνια, στεκόταν όρθιος, ήταν άοπλος και μιλούσε στο κινητό του. Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα τον πλησίασαν και τον γάζωσαν με δέκα σφαίρες από ενιάρι πιστόλι. Το σημείο είναι κοντά στα σημεία που έγινε η εκτέλεση του Κάβουρα και η απόπειρα κατά του Ζαμπούνη. Μετά τον θάνατο του εντοπίστηκε πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στο σπίτι του στα βόρεια της Καλαμάτας. Το οπλοστάσιο βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη.  

Στις 29 Μαρτίου 2012, έγινε έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος στο ΑΤ Κορυδαλλού. Εκεί είχε γίνει επίσης επίθεση της Σέχτας των Επαναστατών, το 2009. Ο Πιτσίλας συνελήφθη και είπε πως στόχος ήταν το μπαλκόνι μιας γυναίκας, στην διπλανή πολυκατοικία, με την οποία είχαν διαφορές. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 στην Νίκαια και στις 20 Σεπτεμβρίου στην Γλυφάδα, ο Πιτσίλας πυροβόλησε κατά του 38χρονου (το 2013) συνεργού στην ληστεία της Καλαμάτας που είχε αθωωθεί. Εικάζεται πως το κίνητρο μπορεί να ήταν το μοίρασμα της λείας. Στην δεύτερη απόπειρα συνελήφθη και βρέθηκαν στην κατοχή του οδηγίες για κατασκευή βομβών.

Κούτσαινε ελαφρά από ένα τροχαίο ατύχημα. Ήταν από τους βασικούς υπόπτους της δολοφονίας των Χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις. Θεωρούνταν ότι ανήκε στην ομάδα του Στεφανάκου που σύμφωνα με πληροφορίες είχε βοηθήσει στην διπλή δολοφονία. Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε πει σε επισκεπτήριο σε συγγενικό του πρόσωπο πως το έκανε ο Πιτσίλας και πως τους έδωσε τα κράνη.

Ο Πιτσίλας είχε στενές επαφές με τον Ράμπο, τον ταξιτζή που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου. Είχε γίνει τον Μάιο του 2007, στην Λεωφόρο Παιανίας, σε οπαδικό ραντεβού. Ο Ράμπο αναβαθμίστηκε σε βομβιστή και μετά σε εκτελεστή. Και ο Πιτσίλας τον ακολούθησε και εξελίχθηκε σε εκτελεστή. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 2014, βρισκόταν σε ταχυφαγείο στην Πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού. Σταμάτησε μία μηχανή, κατέβηκε ο συνεπιβάτης που φορούσε καπέλο, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι.

Scroll to Top