Μετατόπιση εκλογών

Μετατόπιση εκλογών

AUDIO

Ο Μητσοτάκης συνεχώς παρασύρει τον Τσίπρα. Τον παρέσυρε να δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών ή δημοψηφίσματος. Αυτό δε συνέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να στρέψει την δυσαρέσκεια προς το Ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, το Λαϊκό Κόμμα κυρίως. Μετά τον παρέσυρε να κάνει εκλογές αμέσως. Ήταν απόφαση παρορμητική. Είπαν και έγραψαν ότι διαφώνησαν μόνο ο Φλαμπουράρης και ο Τσακαλώτος. Μίλησαν η εμπειρία της ηλικίας και η ψυχραιμία του τεχνοκράτη.

Δεν ήταν υποχρεωμένος ο Τσίπρας να μιλήσει για πρόωρες εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών. Ήταν μια βιαστική κίνηση. Μπορούσε να αναγνωρίσει την ήττα και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων αφού αποτιμήσουν την κατάσταση. Δηλαδή θα πέρναγε το μήνυμα ότι δεν αποκλείονται άμεσα εκλογές αλλά δεν είναι σίγουρο. Αυτή θα ήταν και η συνετότερη ενέργεια. Να δουν τα αποτελέσματα και του δεύτερου γύρου και με ψυχραιμία να εξετάσουν την κατάσταση συνολικά. Αφού το έκαναν, λίγες μέρες μετά τον δεύτερο γύρο θα έδιναν την ημερομηνία των εκλογών, αν τελικά αποφάσιζαν για άμεσες εκλογές. Θα μπορούσαν να τις τοποθετήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.  

Ίσως να φοβόντουσαν ένα νέο Μάτι. Αυτό θα ήταν σίγουρα εκλογική καταστροφή. Όμως έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δημιουργηθεί ένας αέρας μεγάλης νίκης για την ΝΔ. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ημερομηνία των εκλογών.

Τώρα υπάρχει και το σενάριο της Επανάστασης του 2021 που έχουμε εξηγήσει σε δύο άρθρα/βίντεο («το αφεντικό είναι ο λαός», «ως εδώ»). Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν θα πραγματοποιηθεί. Ας υποθέσουμε ότι θα γίνει. Σε ένα χρόνο περίπου, μέχρι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές, θα καταργηθεί από τους πολίτες ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η Βουλή. Θα αναλάβει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού να αλλάξει το πολίτευμα και το Σύνταγμα. Αυτό θα είναι για κάποιους μήνες, το πολύ ένα χρόνο. Μετά θα έχουμε πάλι εκλογές, με πολύ διαφορετικούς όρους.

Με μετατόπιση εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα την πιθανότητα να αναλάβει η ΝΔ για ένα χρόνο. Επίσης μπορεί να προετοιμάσει αυτά που θα συμβούν μέσα σε αυτό το χρόνο. Θα ωφεληθεί από την ευδαιμονία των διακοπών που μειώνει την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Θα μειώσει τον αέρα μεγάλης νίκης της ΝΔ γιατί θα έχει ξεθυμάνει με τον καιρό. Ενδεχομένως να είναι πάλι ήττα αλλά θα την διαχειριστεί καλύτερα και θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για τις εκλογές μετά την Ελληνική Επανάσταση του 2021, σε δύο το πολύ χρόνια. Η μετατόπιση των εκλογών, βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της επιλογής των δικαστών. Με εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στην κυβέρνηση να ορίσει δικαστές άμεσα.

Τώρα βέβαια μόνο για κάποιο σοβαρό λόγο θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Ένας σοβαρός λόγος είναι όξυνση της έντασης με τους Τούρκους. Αν είχαμε ένα σοβαρό επεισόδιο, η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Εκτός αυτού και η νέα κυβέρνηση, αν τελικά αλλάξει, θα θέλει λίγο καιρό να βρει τον βηματισμό της. Δεν θα μπορεί να αναλάβει σε με μια κατάσταση μεγάλης έντασης με την Τουρκία.  

Ένας άλλος λόγος θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή όπως πχ μια μεγάλη φωτιά. Ναι μεν είναι σοβαρή αιτία μετατόπισης των εκλογών αλλά θα είναι και εκλογική καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και να γίνουν εκλογές. Ενώ ένα επεισόδιο στο Αιγαίο, ενδεχομένως και να τον βοηθήσει καθώς οι πολίτες στοιχίζονται πίσω την κάθε κυβέρνηση και την στηρίζουν. Αν κάνει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν, άθελα του θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Συριζαίοι μπορεί αν ψάξουν πολύ να βρουν μια άλλη πειστική αιτία για μετατόπιση των εκλογών. Τώρα βέβαια έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, πρέπει να είναι ένας σοβαρός λόγος.

Scroll to Top