Μητσοτάκηδες

Μητσοτάκηδες  

Η αποστασία του Μητσοτάκη ήταν η μεγαλύτερη. Τον Ιούλιο του 1965, έριξε τη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου που είχε κερδίσει με τα ένα από τα ψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των ελληνικών εκλογών, με 52,72 %. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αγέννητος στην αποστασία. Γεννήθηκε το 1968 και ο  πατέρας του ήταν τότε 50 χρονών. Εκείνη την εποχή, τα 50 ήταν ηλικία για κάποιον να γίνει παππούς. Φεύγω για λίγο εκτός θέματος. Μήπως είναι τελικά παππούς του; Κυκλοφορούσε και ακόμη κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Κυριάκος είναι νόθος γιος της Ντόρας και του Τέρη Χρυσού. Η Ντόρα τότε ήταν 15 χρονών. Πάντως η ομοιότητα του Κυριάκου με το Τέρη Χρυσό είναι εκπληκτική.

Έκανα μια παρένθεση εκτός θέματος αλλά τώρα επανέρχομαι. Ο πατέρας (η παππούς) του είναι ο μεγάλος πολιτικός μέντορας του. Σίγουρα είναι διαφορετικά πρόσωπα ο Κωνσταντίνος και ο Κυριάκος. Όμως ο Κυριάκος συνεχίζει τη πολιτική παράδοση του Κωνσταντίνου από όλες τις απόψεις. Έτσι συνεχίζει την παράδοση της αποστασίας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του το 1946 με το κόμμα των Φιλελεύθερων. Καταγόταν από μεγάλο πολιτικό τζάκι. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής. Ο παππούς του ήταν ιδρυτής του Κόμματος των Ξυπόλητων και σύζυγος της αδελφής του Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος ανέλαβε το Κόμμα των Ξυπολήτων και το μετονόμασε σε Κόμμα των Φιλελεύθερων. Οι Μητσοτάκηδες από ξυπόλητοι έγιναν κροίσοι!

Η Ντόρα ήδη έκανε την αποστασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο Κυριάκος ήταν έτοιμος σε περίπτωση που δεν κέρδιζε. Βγήκε όμως αρχηγός και έτσι η αποστασία προς το παρόν αναβάλλεται.  Οι Καραμανλήδες και οι Παπανδρέου λανθασμένα θεωρούνται τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας. Το μεγαλύτερο πολιτικό τζάκι είναι οι Μητσοτάκηδες. Στη σημερινή εποχή έχουμε 3+1 Μητσοτάκηδες που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Είναι η Ντόρα, ο Κυριάκος και ο γιός της Ντόρας. Το +1 είναι η κόρη της Ντόρας που ασχολείται με το επικοινωνιακό κομμάτι της πολιτικής.

Ο παππούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο δημοσιογράφος Κωστής Μητσοτάκης. Ίδρυσε το Κόμμα των Ξυπόλητων και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων το 1878. Ήταν στενός φίλος του Βενιζέλου και είχε παντρευτεί την αδελφή του Κατίγκω. Αυτός ήταν που προώθησε το Βενιζέλο στη πολιτική και του παρέδωσε το κόμμα του που ο Βενιζέλος το μετονόμασε σε Κόμμα Φιλελεύθερων. Ο γιός του Αριστομένης Μητσοτάκης εξελέγη πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη κυβέρνηση Παπαναστασίου. Ο άλλος του γιός Κυριάκος, πατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξελέγη επίσης πολλές φορές βουλευτής Χανίων.

Από τη πλευρά της μητέρας του, παππούς του (Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) ήταν ο Χαράλαμπος Πλουμιδάκης. Η μητέρα του Ελευθέριου Βενιζέλου και της Κατίγκως Μητσοτάκη - Βενιζέλου ήταν το γένος Πλουμιδάκη. Ο Χαράλαμπος Πλουμιδάκης ήταν δήμαρχος Χανίων, βουλευτής της Κρητικής Βουλής και μετά την ένωση με την Ελλάδα βουλευτής Χανίων.

Θείος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο γιoς του Ελευθέριου Βενιζέλου, Σοφοκλής. Υπήρξε βουλευτής και πρωθυπουργός για τρία μικρά διαστήματα. Το Φεβρουάριο του 1951, σε μια από τις κυβερνήσεις του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Το 1958, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ίδρυσε μαζί με Γεώργιο Παπανδρέου την Ένωση Κέντρου. Ο Μητσοτάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και έδωσε αγώνα για να ανατεθεί η αρχηγία στο Παπανδρέου. Μέσα στο κόμμα, ο Μητσοτάκης ανέπτυξε εχθρικές σχέσεις με τους Ανδρεϊκούς, τους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Κρατάει αιώνια αυτή η κολώνια!

Τον Οκτώβριο του 1961, η ΕΡΕ του Καραμανλή κέρδισε για τρίτη συνεχή φορά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατηγόρησε το Καραμανλή για βία και νοθεία και αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.  Ισχυρίστηκε ότι την ημέρα των εκλογών υπήρξε τρομοκρατία σε βάρος ψηφοφόρων της αριστεράς και το κέντρου και ότι ψήφισαν άνθρωποι ανύπαρκτοι, πεθανένοι και δηλώθηκαν διευθύνσεις ακατοίκητων σπιτιών. Έτσι κηρύχθηκε ο Ανένδοτος Αγώνας που σα σκοπό είχε τη διασφάλιση της Δημοκρατίας. Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η συγκρουσιακή πολιτική με "δυνάμεις του κατεστημένου", όπως αναφέρονταν το Παλάτι, η Δεξιά, οικονομικοί παράγοντες κλπ. Ο Μητσοτάκης είχε σημαντικό ρόλο στον Ανένδοτο Αγώνα. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Οι Μητσοτάκηδες, από πολέμιοι των δυνάμεων του κατεστημένου, έγιναν σύμμαχοι και βασικοί εκπρόσωποι.

Το 1963, η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές με 53%. Στις 15 Ιουλίου 1965, έγινε η Αποστασία στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της επταετίας πήγε μέσω Τουρκίας στο Παρίσι όπου συνεργαστηκε στενά με το Κωνσταντίνο Καραμανλή. Είχε ήδη προτείνει τη λύση Καραμανλή από το 1968 ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου δεν εξελέγη ως ανεξάρτητος στο νομό Χανίων. Ίδρυσε το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων που το 1977 πήρε μόλις 1% αλλά εξέλεξε δύο βουλευτές. Ο ένας ήταν ο ίδιος και ο άλλος ο Παύλος Βαρδινογιάννης, της γνωστής οικογενείας. Η αδελφή του Παύλου, Ελένη, ήταν γυναίκα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, πατέρα της Όλγας Κεφαλογιάννη. Το 1978, ο Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού.

Scroll to Top