Μια τολμηρή πρόταση

Μια τολμηρή πρόταση

Έχουμε δύο Ρεπουμπλικάνους Προέδρους (Ρέγκαν και Νίξον) που στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πετυχαίνουν πολύ μεγάλες νίκες. Μετά ακολούθησαν ο Μπους πατέρας και γιος. Αυτό που συνέβη με τον πατέρα ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο. Ναι μεν ήταν η πρώτη του θητεία αλλά ήταν η τρίτη για του Ρεπουμπλικάνους. Έτσι μαζί με τον Κάρτερ είναι οι δύο που μεταπολεμικά είχαν μόνο μια θητεία.

Ο υιός Μπους δεν πέτυχε τόσο μεγάλη νίκη την δεύτερη φορά αλλά ανέβασε το ποσοστό του και τους εκλέκτορες. Το ίδιο συνέβη με τον Άιζενχάουερ το ‘56. Οι Ρεπουμπλικάνοι τα πηγαίνουν καλύτερα την δεύτερη φορά, με τον Ρέγκαν και τον Νίξον να έχουν πετύχει μεγάλες νίκες.

Αντίθετα ο Ομπάμα μείωσε το ποσοστό του και τους εκλέκτορες. Ο Κάρτερ έχασε και ο Ομπάμα έπεσε στην δεύτερη αναμέτρηση. Στον Λύντον Τζόνσον και τον Κλίντον υπήρχαν ειδικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση είχε προηγηθεί η δολοφονία το Κέννεντυ και στην δεύτερη υπήρξε η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Ρος Περό. Ο Κλίντον ανέβασε ποσοστά και εκλέκτορες στην δεύτερη αναμέτρηση αλλά αυτό προήλθε από την πτώση του κόμματος του Περό. Πολλοί αποδίδουν την ήττα του πατέρα Μπους στην υποψηφιότητα του Ρος Περό.

Για το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το ποσοστό που παίρνουν οι υποψήφιοι είναι μικρής σημασίας και περισσότερο θέμα γοήτρου παρά ουσίας. Με βάση το ποσοστό οι τρεις πρώτες θέσεις μεταπολεμικά είναι:

Πρόεδρος Ποσοστό % Διαφορά % Πολιτείες Χρονολογία Εκλέκτορες
Τζόνσον 61,05  22,58   44 1964 486/538
Νίξον 60,67 23,15  49 1972 520/538
Ρέγκαν 58,77 18,21 49 1984 525/538

Πιθανότατα ο Τζόνσον διατήρησε το μομέντουμ της δημοφιλίας του Κέννεντυ που μετά την δολοφονία έγινε θρύλος. Η δημοφιλία δεν σχετίζεται απαραίτητα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κέννεντυ κέρδισε με μία από τα μικρότερες διαφορές 0,17%. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις Προέδρων που κέρδισαν παίρνοντας χαμηλότερο ποσοστό από τον αντίπαλο τους. Ο Νίξον θεωρείται από τους λιγότερο δημοφιλείς Προέδρους αλλά η δεύτερη εκλογή του είναι από τις μεγαλύτερες εκλογικές νίκες. Την πρώτη φορά, το 1968 πέτυχε μικρή διαφορά από τον αντίπαλο του, 0,70%.

Ο Τραμπ χρειάζεται μια τολμηρή ιδέα για να κερδίσει και τις δεύτερες εκλογές. Η μεταφορά της πρωτεύουσας είναι μια παλιά ιδέα. Ήδη από το 1850, πενήντα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ουάσιγκτον, είχε προταθεί η Μετρόπολις του Ιλλινόι. To 1867 υπήρξε πρόταση στο Κογκρέσο να μεταφερθεί η πρωτεύουσα στην πεδιάδα του Μισισιπή. Το 1869, η Chicago Tribune, είχε προτείνει το Σαιντ Λιούις του Μιζούρι. Πρόσφατα, ο οικονομολόγος Τάιλερ Κόουεν είχε υποστηρίξει το μοίρασμα διαφόρων τμημάτων της κυβέρνησης σε τοποθεσίες Μεσοδυτικά και Δυτικά.

Το 2014, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπεν Σασς, είχε προτείνει να χτιστεί μια πρωτεύουσα εξαρχής στα χωράφια της πολιτείας του, Νεμπράσκα. Το έβλεπε ως θεραπεία στην αναποτελεσματικότητα του πολιτικού κατεστημένου και των δύο κομμάτων. Μπορεί να μην χτιστεί στα χωράφια εξ αρχής η πρωτεύουσα αλλά να γίνει επέκταση ήδη υπάρχουσας πόλης. Το κέντρο των ΗΠΑ είναι λίγο έξω από την κωμόπολη Λίβανος στο Βόρειο Κάνσας, κοντά στα σύνορα με την Νεμπράσκα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε και με τη μεταφορά στο Κάνσας. Διάφορα επιχειρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί όπως:

  • θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
  • θα φτιαχτεί μια ιδανική πόλη από την αρχή
  • θα είναι καλύτερα και για την Ουάσιγκτον

 

Σε αυτά μπορεί να προστεθεί άλλο ένα. Θα βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Η μεταφορά της πρωτεύουσας κάπου στο κέντρο θα την φέρει πολύ πιο κοντά στις αμφίρροπες πολιτείες που βρίσκονται κυρίως Μεσοδυτικά και Νότια. Λογικά θα έχει θετική επίδραση στο αποτέλεσμα για τον Τραμπ σε αυτές τις πολιτείες. Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν αν μια τέτοια τολμηρή ενέργεια είναι ικανή να τις γυρίσει υπέρ του.

Θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις Δυτικές πολιτείες, αν και μπορεί να μην είναι αρκετό για να τις κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Έστω και μία να κερδίσει από αυτές που έχουν οι Δημοκρατικοί για σίγουρες αρκεί. Το Κολοράντο είναι ακριβώς δίπλα στο Κάνσας και το Νέο Μεξικό λίγο πιο κάτω.

Στις Βορειοανατολικές θα έχει μάλλον αρνητική επίδραση, αν και μια άποψη υποστηρίζει ότι η μεταφορά θα είναι καλύτερα για την Ουάσιγκτον. Ακόμη και εάν πάρουμε την πρώτη εκδοχή, το σύστημα είναι έτσι ώστε η περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς δεν δημιουργεί πρόβλημα γιατί είναι ήδη χαμένες.

Επίσης η μεταφορά της πρωτεύουσας θα σηματοδοτήσει μια αντίδραση το κατεστημένο. Ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Μπεν Σασς στο διαφημιστικό σποτ που είχε φτιάξει. Οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων δεν είναι ευχαριστημένοι με το πολιτικό κατεστημένο. Η μεταφορά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην τετραετία αλλά θα γίνει μια αρχή. Αν το ψάξουν στο επιτελείο του Τραμπ, μπορεί να βρουν κάποια άλλη τολμηρή ιδέα που να υποστηρίζει τις αμφίρροπες σε βάρος των Βορειανατολικών που είναι μάλλον χαμένες. 

Scroll to Top