Μήπως δεν ήταν εφτακόσιοι;

Μήπως δεν ήταν εφτακόσιοι;

Κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών, για το ναυάγιο των λαθρομεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση. Και υπάρχει και ένα διαρκές ερώτημα σε όλες τις περιπτώσεις λαθραίας διακίνησης μεταναστών που έχουμε πολλούς νεκρούς. Ποιοι σκοτώνουν τους λαθρομετανάστεςΈνα ζήτημα είναι ο αριθμός των νεκρών. Τους ανεβάζουν σε εφτακόσιους - οκτακόσιους αλλά λένε πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε.

Εγώ έκανα το εξής απλό. Πήρα την φωτογραφία που κυκλοφορεί και την μεγέθυνα. Μετά άρχισα να μετράω κεφάλια. Το έκανα στο περίπου διότι σε κάποια σημεία δεν φαινόταν πολύ καθαρά. Είναι τρία τα επίπεδα που φαίνονται άνθρωποι. Στο επάνω επίπεδο, στην οροφή του πιλοτηρίου ή όπως αλλιώς λέγεται, είναι καμιά δεκαριά άτομα. Δεν γνωρίζω την ναυτική ορολογία, νομίζω ο χώρος που βρίσκονται τα όργανα πλοήγησης καλείται γέφυρα. Το δεύτερο επίπεδο είναι το κατάστρωμα γύρω από την γέφυρα.

Μετά είναι ένα τρίτο επίπεδο, πιο χαμηλά, στο πίσω μέρος. Τα ΜΜΕ ενημέρωσης αναφέρουν για 79 νεκρούς και 104 διασωθέντες που αθροίζονται σε 183 συνολικά. Μετρώντας κεφάλι κεφάλι, περίπου τόσοι είναι. Κάντε το και εσείς να το διαπιστώσετε. Απλά δεν μπορώ να δώσω ένα ακριβές νούμερο όσων φαίνονται διότι με την μεγέθυνση θαμπώνει και σε κάποια σημεία δεν φαίνεται καθαρά. Το ερώτημα είναι πόσοι επιβαίνοντες δεν φαίνονται.

Δεν πρέπει να είναι πολλοί, αν υπάρχουν. Πρώτον αυτοί που μέτρησα καταλαμβάνουν όλο το κατάστρωμα, συν την οροφή της γέφυρας δηλαδή όλη την επάνω επιφάνεια συν ένα τμήμα της κάτω επιφάνειας. Η κατασκευή όλων των πλοίων είναι τέτοια που τα πιο χαμηλά επίπεδα έχουν μικρότερη επιφάνεια. Επομένως ακόμη και γεμάτος να ήταν αυτός ο χώρος που δεν φαίνεται, θα πρέπει να ήταν πολύ λιγότεροι αυτοί που δεν φαίνονται από αυτούς που φαίνονται.

Επιπλέον υπάρχουν άλλα θέματα. Τα αμπάρια χρησιμεύουν για αποθηκευτικοί χώροι, έχουν τις μηχανές. Δεν είναι επιβατηγό το πλοίο αλλά αλιευτικό. Στα αμπάρια δεν έχουν τα συστήματα εξαερισμού που έχουν τα επιβατηγά ούτε φινιστρίνια. Δεν θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων, γιατί θα έσκαγαν. Εκτός αυτού, το πλοίο δεν βυθίστηκε σε δευτερόλεπτα αλλά πήρε δέκα λεπτά και ίσως παραπάνω. Δηλαδή ήταν αρκετός χρόνος να για βγουν όλοι έξω από τα αμπάρια και να πέσουν στην θάλασσα.

Τι συνέβη λοιπόν; Πιθανότατα αυτοί που πνίγηκαν δεν ήξεραν κολύμπι. Κανείς δεν είχε σωσίβιο. Αυτοί που διασώθηκαν, ήξεραν κολύμπι ή έφθασαν πολύ γρήγορα σε αυτούς οι διασώστες, πριν πνιγούν. Ήταν νύχτα και τα άτομα ήταν 183 τουλάχιστον. Αυτοί δεν βρισκόντουσαν όλοι σε ένα σημείο. Επιπλέον οι διασώστες έπρεπε να είναι προσεκτικοί να μην χτυπήσουν κάποιον μέσα στο νερό. Δεν μπορούσαν να τους περισυλλέξουν όλους μέσα σε λίγα λεπτά. Για κάποιον που δεν ξέρει κολύμπι και δεν φοράει σωσίβιο, λίγα λεπτά αρκούν για να πνιγεί.

Κατά την άποψη μου οι επιβαίνοντες ήταν περίπου όσοι διασώθηκαν ή ανασύρθηκαν νεκροί. Βέβαια δεν είμαι ειδικός ούτε γνωρίζω τις λεπτομέρειες κατασκευής του πλοίου και δεν μπορώ να αποκλείσω να ήταν πράγματι εφτακόσιοι αλλά δεν μου φαίνεται πιθανό. Ο βασικός λόγος είναι πως υπήρχε αρκετός χρόνος για να εγκαταλείψουν το πλοίο όλοι οι επιβαίνοντες. Όσοι ήξεραν κολύμπι, έπεσαν πρώτοι. Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή, όταν φαινόταν πως θα βουλιάξει.

Εκτός αν υπήρξε οδηγία από το Λιμενικό ή την Frontex να μην εγκαταλείψουν το πλοίο. Τότε, σε αυτή την περίπτωση, έχουν την ευθύνη για όσους έμειναν στα αμπάρια. Και πάλι όμως δεν φαίνεται να είναι ο αριθμός τόσο μεγάλος, όσο τον παρουσιάζουν δηλαδή εφτακόσια - οκτακόσια άτομα. Επομένως γιατί τα Νεοταξικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τόσα άτομα;

Είτε γιατί είναι επιπόλαιοι και ηλίθιοι άνθρωποι είτε για λόγους σκοπιμότητας. Μπορεί κάποιος από τους διασωθέντες, πάνω στην ταραχή του και επειδή δεν ξέρει να υπολογίζει, να είπε για τόσους επιβαίνοντες. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι έτσι. Κανονικά όλοι οι επιβαίνοντες θα πρέπει να πήδηξαν στην θάλασσα, κάποιοι πνίγηκαν και κάποιοι διασώθηκαν. Υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.

Τι σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί τα Νεοταξικά ΜΜΕ να ανεβάζουν τον αριθμό; Με αυτούς τους σατανικούς ανθρώπους, την ΝΤΠ, δεν μπορεί να ξέρει κανείς. Μπορεί να ήθελαν να το παρουσιάσουν μεγαλύτερο από ό,τι ήταν, να προκαλέσουν εντυπώσεις και να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι τα ανοιχτά σύνορα.

Μπορεί για να κηρύξουν εθνικό πένθος, να αναβληθεί το μπιντέιτ (debate) και να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Όσοι και να ήταν οι νεκροί, εθνικό δεν είναι το πένθος διότι ούτε μέσα στην ελληνική επικράτεια συνέβη ούτε Έλληνες πολίτες ήταν. Στενοχώρια να υπάρχει καθώς και μόνο 79 να είναι οι νεκροί, είναι πάρα πολλοί. Όλοι άνθρωποι είναι και οι μη Έλληνες.

Μπορεί να ανέβασαν τον αριθμό για να τα ρίξουν όλα στους διακινητές λαθρομεταναστών. Σε κάποιο κανάλι ειπώθηκε πως το πλοίο σήκωνε βάρος μέχρι διακόσια άτομα. Επομένως αν επέβαιναν οι νεκροί και οι διασωθέντες, δεν ήταν υπέρβαρο. Πέρα από την ευθύνη των διακινητών που είναι αναμφισβήτητη, υπάρχουν άλλα τέρατα που έχουν μεγαλύτερη ευθύνη, η ΝΤΠ, η συμμορία που ανήκουν τα περισσότερα κανάλια και ΜΜΕ.

Παναγιώτης

Scroll to Top