Μπορούν αλλά δεν θέλουν

Μπορούν αλλά δεν θέλουν

Είναι αναμενόμενο σε περίπτωση εχθροπραξιών να υπάρχει προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές. Αυτό που αποτελεί σοκ είναι πως τα ελληνικά κανάλια συμπεριφέρονται σαν να ανήκουν στην ουκρανική κυβέρνηση. Η προπαγάνδα υπέρ της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας είναι φοβερή. Σε τρεις περιπτώσεις που πήγαν κάποιοι να πουν την αλήθεια, τους έκοψαν αμέσως.

Θυμάμαι δύο. Η μία ήταν του Καλεντερίδη και η άλλη το ίδιου του ανταποκριτή του Alpha στην εκπομπή της Γαλλίδας Κατρίν Καινουργιού. Εγώ είδα άλλη μία περίπτωση που τώρα δεν θυμάμαι ποια ήταν. Σίγουρα θα υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις που απλά δεν είδα γιατί δεν μπορώ να παρακαλουθώ συνεχώς ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

Ο Καλεντερίδης τόλμησε να πει πως τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν χωρίς αντίσταση στις πεδιάδες κα ο ανταποκριτής του Alpha πως είναι αναμενόμενοι οι νεκροί σε κατοικημένες περιοχές όταν οι μάχες μεταφέρονται μέσα στις πόλεις. Φοβάμαι πως θα τον απολύσουν τον άνθρωπο αλλά μην ανησυχεί γιατί σύντομα θα έχει καλύτερη θέση σε κάποιο κανάλι που λέει την αλήθεια. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία; Αφήνω στην άκρη το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν. Είναι ένα άλλο θέμα.

Οι πόλεμοι διεξάγονται από αέρος, στεριάς και θαλάσσης. Μέσα σε λίγες ώρες είχε επικρατήσει η Ρωσία στον αέρα, με ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν πάνω από το Κίεβο. Ο στρατός ξηράς όμως είναι αυτός που ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις. Αν δεν μπουν τα στρατεύματα δεν τελειώνει ο πόλεμος. Οι πόλεμοι της ξηράς διεξάγονται στο μεγαλύτερο τμήμα τους εκτός αστικών περιοχών, σε πεδιάδες, οροπέδια, βουνά. Μόνο στα τελευταία στάδια του πολέμου μπορεί να γίνουν οι μάχες μέσα στις πόλεις. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε με την μάχη του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί καταλάμβαναν διάφορες περιοχές και τις πόλεις που βρίσκονταν σε αυτές τις περιοχές.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι Ρώσοι έκαναν πραγματικά περίπατο εκτός αστικών περιοχών όπως τόλμησε να πει ο Καλεντερίδης. Οι Ουκρανοί επέλεξαν να μεταφέρουν τις εχθροπραξίες μέσα στις αστικές περιοχές όπως τόλμησε να πει ο ανταποκριτής του Alpha στη Κατρίν. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο να γίνεται στα πρώτα στάδια του πολέμου αλλά στα τελευταία. Επομένως μέσα σε λίγες ώρες φθάσαμε στα τελευταία στάδια των επιχειρήσεων. Τα αστικά κέντρα έχουν μια δυσκολία, ειδικά στην περίπτωση της Ουκρανίας όπου Ρώσοι και Ουκρανοί είναι φυλετικά συγγενείς, ομόδοξοι και με μεγάλη κοινή ιστορία.

Οι Ρώσοι μπορούσαν να ισοπεδώσουν τις πόλεις άλλα δεν ήθελαν. Εκτός από την φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική και ιστορική σχέση με την Ουκρανία, σκεφτόντουσαν και την επόμενη μέρα. Αν υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις μέσα στις πόλεις θα είχαμε μεγάλο ανθρώπινο κόστος αλλά και σε υποδομές. Οι Ρώσοι δεν ήθελαν μια κατεστραμμένη Ουκρανία. Άλλο να πέφτει οβίδα ή ρουκέτα στα χωράφια και άλλο να πέφτει μέσα σε πόλεις. Στα χωράφια, στην χειρότερη περίπτωση να καταστρέψει τις καλλιέργειες ή τα δένδρα. Μέσα στις πόλεις καταστρέφει κτίρια, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Αν είχαμε πολλά θύματα αμάχους και μεγάλες καταστροφές, η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη για τους Ρώσους. Έτσι προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγμάτευση και σταμάτησαν δύο φορές. Την μία σταμάτησαν τελείως και την άλλη έριξαν την ένταση και τον ρυθμό. Επίσης ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ειδικά του Κιέβου να αδειάσουν τις πόλεις έτσι ώστε σε περίπτωση που θα διεξάγονταν σφοδρές συγκρούσεις να είχαμε όσο το δυνατόν λιγότερα ανθρώπινα θύματα.

Υποθετικά αν άδειαζαν τελείως οι πόλεις από κατοίκους, δεν θα είχαμε καθόλου θύματα αμάχους. Για αυτό και περίμεναν ενώ θα μπορούσαν να κάνουν σφοδρή επίθεση κατά των πόλεων, από την πρώτη κιόλας μέρα. Οι Ουκρανοί από την άλλη δεν ήθελαν να αδειάσουν τελείως οι πόλεις για να δυσκολέψουν την είσοδο των Ρώσων σε αυτές.

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους Ουκρανούς που μετέφεραν τις μάχες μέσα στις πόλεις γιατί δεν είχαν καμία ελπίδα στο ανοιχτό πεδίο. Αμύνονται με όποιο τρόπο μπορούν. Ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Ρώσους που θα μπουν τελικά στις πόλεις. Τι θα κάνουν; Θα περιμένουν απέξω; Δεν εξετάζω αν έπρεπε να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις και ποιος φταίει.

Δεν κατηγορώ τα ουκρανικά κανάλια που σε τέτοιες δύσκολες και κρίσιμες στιγμές αναγκαστικά θα προπαγανδίσουν και θα πουν ψέματα. Κατηγορώ τα ελληνικά κανάλια που η δουλειά τους είναι η συστηματική εξαπάτηση των Ελλήνων. Την ήπια στάση της Ρωσίας και τον δισταγμό τους να μπουν μέσα στις πόλεις για να μην υπάρξει μεγάλο κόστος σε αμάχους και υποδομές, το γύρισαν τελείως σε βάρος τους.

Την «καλοσύνη» την παρουσιάζουν ως αδυναμία. Λένε δήθεν πως δεν τους βγήκε έτσι όπως το σχεδίαζαν και οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά. Ποιοι είναι αυτοί οι ηλίθιοι στην Ελλάδα που ακόμα πιστεύουν έστω και μία λέξη από αυτά που λένε τα κανάλια; Δυστυχώς είναι όλα ψέματα. Απορεί κανείς πως ανάμεσα σε τόσα κανάλια δεν υπάρχει ούτε ένα να παρουσιάσει την πραγματικότητα όπως έχει.  

Δημήτρης

Scroll to Top