Νέα Γιάλτα

Νέα Γιάλτα

Το ερώτημα είναι αν έγινε κάποια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και ποια ήταν αυτή. Σίγουρα στον Μητσοτάκη δεν είπαν όλη την συμφωνία. Θα του είπαν μόνο «μην ανησυχείς παιδί μου, δεν θα αφήσουμε τα πράγματα να προχωρήσουν πολύ με την Τουρκία αλλά και εσύ θα κάνεις ότι σου λέμε». Άρα θα πρέπει να ενημερώσουμε εμείς τον Μητσοτάκη για το ποια είναι η Νέα Γιάλτα.

Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Νέα Γιάλτα έχει ως εξής. Όλη σχεδόν η Ανατολική Ευρώπη βγαίνει εκτός ΕΕ. Μπορεί να αφήσουν λίγες χώρες που τα πηγαίνουν πολύ καλά με τη Γερμανία. Δημιουργείται Βρετανική Ομοσπονδία με την συμμετοχή της Ιρλανδίας και τέσσερα νέα οικονομικά μπλοκ ανεξάρτητων χωρών, τα τρία ανατολικά της ΕΕ και το τέταρτο δυτικά.

Το πρώτο που μας αφορά περισσότερο διότι θα ανήκουμε εμείς είναι Βαλκανικές χώρες, Κύπρος, Λίβανος, Ισραήλ. Μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η Ουγγαρία ή η Αίγυπτος. Και οι δύο μαζί είναι δύσκολο. Θα είναι η μία, η άλλη ή καμία. Το δεύτερο είναι Ρωσία με τις υπόλοιπες χώρες της Βορειανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό μπορεί να προστεθούν Χριστιανικές χώρες του Καυκάσου όπως η Αρμενία. Το τρίτο αποτελείται από την Τουρκία και μουσουλμανικές ή τουρκικής καταγωγής χώρες της περιοχής.

Τα τρία μπλοκ βρίσκονται στα ανατολικά της ΕΕ και έχουν μεταξύ τους χερσαία σύνορα. Δεν ισχύει για το τέταρτο μπλοκ. Περιλαμβάνει Βρετανική Ομοσπονδία, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Δεν υπάρχουν χερσαία σύνορα αλλά υποκαθίστανται από τις στενές σχέσεις και κοινή κουλτούρα. Είναι πιθανό να πάρουν μέρος η Νορβηγία που βρίσκεται εκτός ΕΕ και δύο χώρες εντός, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και οι δύο έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα μέσα στην ΕΕ. Η έξοδος τους και συμμετοχή σε ένα νέο μπλοκ αναμένεται να τις βοηθήσει.

Τρεις χώρες των PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain) βγαίνουν εκτός ΕΕ. Η τέταρτη χώρα είναι η Ιταλία. Έχει επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά φαίνεται πως παραμένει στην ΕΕ καθώς αποτελεί ιδρυτικό μέλος και μάλιστα η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε στην Ρώμη. Εκτός αυτού η ΕΕ χρειάζεται μια μεγαλύτερη διέξοδο στην Μεσόγειο από το στενό κομμάτι της μεσογειακής Γαλλίας.

Κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι πως τα μπλοκ δεν θα μοιάζουν με την ΕΕ. Οι χώρες θα είναι ανεξάρτητες και θα έχουν απλά προνομιακές οικονομικές σχέσεις. Επιπλέον τα τέσσερα νέα μπλοκ θα δημιουργήσουν οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους, με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως με την ΕΕ.

Το τελευταίο είναι με ερωτηματικό γιατί στην ΕΕ είναι πολύ περίεργοι και ανάποδοι. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος η ΕΕ θα αναγκαστεί να συνάψει κάποιες συμφωνίες καθώς τα τέσσερα μπλοκ θα την περιβάλλουν και θα έχουν μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις όπως και με τις ΗΠΑ. Μόνο που η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση ισχύος να επιβάλλει τους όρους της.

Έτσι επιτυγχάνεται διεύρυνση της Ένωσης και οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Μόνο που ευτυχώς η διεύρυνση δεν είναι κάτω από το αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό, οπισθοδρομικό ιερατείο των Βρυξελών. Επίσης περιλαμβάνονται χώρες που πολύ δύσκολα θα αποτελούσαν μέρος της Ένωσης όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Η ΕΕ περιορίζεται αρκετά. Πως θα προχωρήσουν και πως θα λύσουν τα προβλήματα τους δεν μας αφορά πλέον. Ας κόψουν τον λαιμό τους στρογγυλά. Αποκτώντας μεγαλύτερη ομοιογένεια, έχουν καλύτερες ελπίδες να τα καταφέρουν, αν και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Εμείς αποκτούμε την ανεξαρτησία μας και την δυνατότητα να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα μας. Παράλληλα βρισκόμαστε σε ένα μικρό οικονομικό μπλοκ Βαλκανίων - Ανατολικής Μεσογείου και μαζί με τα άλλα τρία και τις ΗΠΑ σε ένα πολύ μεγάλο.

Να διευκρινίσω τρία σημεία. Πρώτον, οι πληροφορίες είναι ανεπιβεβαίωτες και δεν είναι σίγουρο πως είναι σωστές ή ακριβείς. Δεύτερον, στην εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές. Τρίτον, δεν πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα. Για να ολοκληρωθεί θα περάσουν αρκετά χρόνια. Οι πρώτες ενέργειες όμως μπορεί να αρχίσουν σύντομα.  

Σωτήρης 

Scroll to Top