Νέο Οικονομικό μπλοκ
Νέο Οικονομικό Μπλοκ
Πρέπει και είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια Αντι-ΕΕ. Το αντί δεν περιγράφει απαραίτητα εχθρική στάση. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Η δημιουργία του νέου οικονομικού μπλοκ θα λύσει προβλήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες χώρες. Το αν θα είναι μέσα ή δίπλα και πολύ κοντά οι ΗΠΑ είναι ένα θέμα που θα διευθετηθεί την κατάλληλη στιγμή. Θεωρούμε ότι συμφέρει την Ελλάδα να συμμετέχει στο νέο οικονομικό μπλοκ που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί και να φύγει από την ΕΕ που αποδείχθηκε σκέτη καταστροφή.
Έχουμε αναφερθεί στο νέο οικονομικό μπλοκ με πολλά άρθρα που βρίσκονται στην κατηγορία Νέα Ένωση των Περιεχομένων. Για χάριν ευκολίας το αναφέρουμε ως Νέα Ένωση όμως δεν θα είναι όπως η ΕΕ αλλά ένα διηπειρωτικό μπλοκ χωρών με προνομιακές οικονομικές σχέσεις και μεγαλύτερη ανεξαρτησία των μελών του. Μάλιστα έχουμε δώσει την προσωρινή ονομασία CINEA (Coalition of Independent Nations for Economic Advancement). Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την έδρα του.
Το σκεπτικό είναι ως εξής. Θα δημιουργηθεί μια Αντι-ΕΕ τουλάχιστον οικονομικά ισοδύναμη με την ΕΕ. Θα τείνει προς την ελεύθερη αγορά χωρίς όμως να είναι καθώς θα επιτρέπονται λίγοι δασμοί για προστατευτικούς λόγους. Η διαφορά μεταξύ της ελεύθερης αγοράς και μιας που τείνει προς την ελεύθερη είναι πολύ μικρή. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Μετά συνολικά το οικονομικό μπλοκ θα κάνει εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με την ΕΕ αλλά και την Κίνα από θέση ισχύος.
Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο βάζουν εσκεμμένα μαζί πρόσβαση στις αγορές και υποταγή στην γραφειοκρατία, για να έχουν τον πολιτικό έλεγχο των χωρών που συμμετέχουν. Αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε (η Ελλάδα) όχι μόνο μέσα στο νέο οικονομικό μπλοκ αλλά και μέσα στην ΕΕ, εννοώντας τις αγορές της ΕΕ, χωρίς να έχουμε την άκαμπτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών πάνω από το κεφάλι μας και να είμαστε υπόδουλοι στους Γερμανούς.
Βέβαια, αν ΗΠΑ – CINEA (νέο μπλοκ) ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, το 15% της ΕΕ δεν θα είναι τόσο σημαντικό (βλ. παρακάτω). Το αναφέρουμε για αυτούς που τα έχουν βάψει μαύρα με την προοπτική εξόδου από την ΕΕ. Η καλή λειτουργία του νέου οικονομικού μπλοκ θα είναι πολύ πιο σημαντική και υπεραρκετή. Αν κάτι που γίνεται στην ΕΕ είναι καλό και συμφέρον για την Ελλάδα, δεν θα μας απαγορεύει κανένας να το κάνουμε. Δεν θα μας επιβάλλει όμως καμιά άκαμπτη γραφειοκρατία να κάνουμε κακά και ασύμφορα για την χώρα.
Στο νέο μπλοκ δεν θα είμαστε υπόδουλοι γιατί θα λειτουργεί διαφορετικά από την ΕΕ και οι χώρες θα είναι ανεξάρτητες. Η ανεξαρτησία θα μας δώσει την ευχέρεια να λύσουμε τα προβλήματα μας από μόνοι μας. Θα είναι πιο κοντά στην αντίληψη των Βρετανών για την ΕΕ. Ήθελαν να περιοριστεί σε οικονομικές κυρίως σχέσεις και όχι πολιτικές. Αυτονόητο είναι πως οι χώρες του μπλοκ θα έχουν καλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά δεν θα υπάρχει μια γραφειοκρατία αντίστοιχη με αυτή των Βρυξελλών που θα επιβάλλει πολιτικές.
Με όλη σχεδόν την Ευρώπη μέσα στην ΕΕ και με τις χώρες εκτός να περιμένουν να μπουν, ήταν αρκετά δύσκολο για την Ελλάδα να βγει από την ΕΕ. Το νέο οικονομικό μπλοκ θα αποδειχθεί στην κυριολεξία σωτηρία για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Θα έχει τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ (τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ζημιά αντί για όφελος για την Ελλάδα) και ανεξαρτησία. Η ανεξαρτησία δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να λύσουμε τα προβλήματα μας μόνοι μας. Επιπλέον υπάρχει το παράδειγμα της ΕΕ που μπορεί να χρησιμεύσει για αποφυγή και ενδεχομένως για μίμηση σε λίγα καλά. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το νέο οικονομικό μπλοκ θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα από την ΕΕ.
Η μία εναλλακτική είναι οι ΗΠΑ να βρίσκονται μέσα στο νέο μπλοκ. Αυτή είναι η Τριαρχία καθώς δημιουργούνται τρεις οικονομικές δυνάμεις CINEA (με τις ΗΠΑ), ΕΕ, Κίνα. Μόνο μία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια (3,02 trillion $), θα ήταν η 5η οικονομική δύναμη ως ανεξάρτητη χώρα. Οι επόμενες δύο, Τέξας (1,82 trillion $) και Νέα Υόρκη (1,70 trillion $) είναι περίπου όσο ο Καναδάς. Το τεράστιο οικονομικό μέγεθος των ΗΠΑ κάνει κάποιους σκεπτικούς. Η άλλη εναλλακτική είναι η Τετραρχία. Οι ΗΠΑ είναι δίπλα και πολύ κοντά στον CINEA αλλά όχι μέσα. Έτσι δημιουργούνται τέσσερις οικονομικές δυνάμεις (ΗΠΑ, CINEA, ΕΕ, Κίνα) που ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ ΗΠΑ – CINEA ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.