Νεοφιλελέδες vs λαϊκών δεξιών

Νεοφιλελέδες vs Λαϊκοί Δεξιοί

video

Η ΝΔ είναι προβληματικό και αναχρονιστικό κόμμα. Έχουν επικρατήσει μέσα δύο ακραίες τάσεις που δεν ανταποκρίνονται στους ψηφοφόρους. Είναι οι νεοφιλελέδες και η λαϊκή δεξιά. Νεοφιλελέδες είναι οι Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτης κλπ που απευθύνονται στους λεφτάδες και υπερσπίζονται τα συμφέροντα τους. Από την άλλη είναι διάφοροι λαϊκοί δεξιοί Νικολόπουλους, Μπαλτάκος Κρανιδιώτης (όλοι εκτός κόμματος τώρα)  που έχουν αρκετά ακραία στάση σε άλλα θέματα κοινωνικά και απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους χαμηλότερης οικονομικής τάξης. 

   Δηλαδή μέσα στη ΝΔ είναι ακραίοι εναντίον ακραίων. Να το πάρουμε από την αρχή. Τα παλια τα χρόνια δηλαδή το 50 το 60 και ίσως και το 70 στη δεξιά υπήρχαν οι πλούσιοι και οι λαϊκοί. Οι πλούσιοι ήταν κάπως μορφωμένοι και προοδευτικοί ενώ οι λαϊκοί αμόρφωτοι και συντηρητικοί. Οι λαϊκοί βρισκόντουσαν στη δεξιά λόγω πατριωτικής και φιλοχριστιανικής  ιδεολογίας που δεν υπήρχε στην αριστερά. 

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η Ελλάδα προόδευσε και έγινε ευρωπαϊκή χώρα, τρόπος του λέγειν. Η μεσαία τάξη αναπτύχθηκε και μορφώθηκε πριν δεχτεί το μεγάλο χτύπημα. Η ΝΔ έχει μείνει στο 50 και στο 60.         Ασχολούμαι με τον Μητσοτάκη και τους νεοφιλελέδες περισσότερο γιατί ο Μητσοτάκης είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Οταν ο Μπαλτάκος η ο Νικολόπουλος η ο Κρανιδιώτης γίνουν εν δυνάμει πρωθυπουργοί θα ασχοληθώ μαζί τους. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Μητσοτάκης εάν γίνει πρωθυπουργός. Τα προγράμματα είναι άνευ σημασίας γιατί τα γράφουν όλοι στα παλιά τους τα παπούτσια. Ξέρω ότι είναι νεοφιλελεύθερος και ξέρω τι πιστεύουν αυτός και οι παρόμοιοι με αυτόν.

Οι νεοφιλελέδες έχουν ακραία στάση σε οικονομικά ζητήματα. Αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο αλλά στη πραγματικότητα είναι ένα μείγμα ακροδεξιάς οικονομικής ιδεολογίας και κεντροαριστερής σε όλα τα άλλα. Με αυτή την έννοια μπορείς να τους βάλεις το κέντρο. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κόμμα είναι το ALDE Alliance of liberal and Democrats for Europe όπου ήταν η Δράση πριν συνεργαστεί με το Ποτάμι και ενταχθεί στους σοσιαλδημοκράτες. Δεν πιστεύουν σε κανένα θεό είτε λέγεται Χριστός είτε Αλλάχ η Γιαχβέ η το Δωδεκάθεο.  Θεός τους είναι η αγορά και το χρήμα. Την αγορά την αμολάνε και ότι γίνει όπου κάτσει. Ακόμη και εάν 10 άνθρωποι μαζέψουν όλο το πλούτο της Ελλάδας η της γης.

Δεν είναι αστείο, ο νεοφιλελευθερισμός διαρκώς αυξάνει τις διαφορές εισοδήματος και πλούτου και μακροχρόνια εκεί θα οδηγήσει, μερικές δεκάδες θα έχουν όλο το πλούτο της γης.      Την αγορά την αφήνεις ελεύθερη αλλά την παρακολουθείς και κάνεις συνεχώς διορθωτικές κινήσεις. Η αγορά τελείως ελεύθερη μπορεί να μη έχει πρόβλημα οπότε και δεν χρειάζεται καμμιά επέμβαση. Συνήθως δημιουργεί διαφορές εισοδήματος και πλούτου πολύ μεγάλες και πολύ απότομους οικονομικούς κύκλους είτε ανοδικούς είτε καθοδικούς οπότε και χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

Είναι διχαστικοί με την έννοια ότι υποστηρίζουν μια ιδεολογία που εξυπηρετεί τα συμφέρονται μιας απειροελάχιστης μειοψηφίας δηλαδή των πολύ πλουσίων. Μια τέτοια ιδεολογία δεν μπορεί να ενώσει τους Έλληνες η οποιοδήποτε λαό. Η εφαρμογή της προκαλεί πάρα πολλές αντιδράσεις καθώς γίνεται εύκολα ορατή η ανισοκατανομή εισοδήματος και πλούτου που δημιουργεί και επίσης φτωχοποιούνται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αντίθετα μια ιδεολογία που εξυπηρετει τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης με ευαισθησία προς τη χαμηλή μπορεί να ενώσει τους λαούς.

Θέλουν να καταργήσουν την Ελλάδα και είτε να γίνει πολιτεία της Ευρώπης η να μην υπάρχει καθόλου και να έχουμε μόνο περιφέρειες. Θα έχουμε δηλαδή περιφέρεια Αττικής, Πελοπονήσου κλπ  αλλά Ελλάδα δεν θα υπάρχει. Η έννοια πατρίδα δεν έχει καμμιά σημασία για αυτούς όπως είπε και ο Μιλτους Μπάρμπι η σημαία είναι μόνο ένα πανί. 

Θέλουν τελείως ελεύθερο εμπόριο και τελείως ανοιχτά σύνορα να μπορεί να έρχεται όποιος θέλει στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν περάσει το δικό τους σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες και 20 εκατομμύρια μετανάστες.

Σε πολλά ταιριάζουν με τους κεντροαριστερούς εκτός απο τα οικονομικά.  Αυτοί δεν έχουν ιδέα από ελεύθερη οικονομία, ξέρουν μόνο από Μαρξ, Λενιν, σοσιαλισμό. Έτσι οι νεοφιλελέδες τους δουλεύουν κανονικά. Τους λένε ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία της  ελεύθερης αγοράς ενώ στη πραγματικότητα είναι μια ακραία μορφή ελεύθερης αγορά. Τους παραμυθιάζουν κανονικά και τα έχουν τακιμιάσει.

Από την άλλη οι περισσότεροι κεντροαριστεροί δεν είναι πατριώτες, είναι άθεοι και ήταν αηδιαστικά κρατιστές. Παραδοσιακά ήταν κρατιστές με μεγάλο κράτος και πολύ ψηλή φορολογία. Τώρα τελευταία ψάχνονται και έτσι τους δουλεύουν οι νεοφιλελέδες.

Ο τρόπος που  αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα είναι ο εξής. Γράφεται κανείς στο ΠΑΣΟΚ βγάζει πράσινη κάρτα, κάνει καλές διασυνδέσεις, φτιάχνει μια εταιρεία και παίρνει δουλειές από το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει επιχειρηματικότητα για αυτούς και αυτό έκαναν για πάνω από μια 20ετία που κυβερνούσαν. Εάν τους πεις ότι δεν είναι αυτό επιχειρηματικότητα σε κυτάζουν με μεγάλη απορία. 

Οι λαϊκοί δεξιοί Νικολόπουλος, Μπαλτάκος Κρανιδιώτης κλπ τοποθετούνται συνήθως προς την άκρα δεξιά αλλά στη πραγματικότητα είναι ένα μείγμα κεντρώας στάσης σε οικονομικά ζητήματα και ακροδεξιάς στα υπόλοιπα. Συνήθως είναι κρατιστές όχι όμως όσοι οι κεντροαριστεροί. ΧΑ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ κινούνται εκεί γύρω όλοι. Κοντά είναι και το πατριωτικό χριστιανικό ΠΑΣΟΚ από όπου ξεκίνησε ο Κρανιδιώτης. Δεν είναι όλοι αυτοί το ίδιο αλλά βρίσκονται κοντά.  

Με το Νικολόπουλο, έχουμε συνεργαστεί για ένα σύντομο διάστημα και σε πολλά ζητήματα συμφωνούμε αλλά και σε αρκετά διαφωνούμε. Είναι λαικής καταγωγής, το λέει με περηφάνεια. Έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια, αγαπάει την Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη λαίκή τάξη αλλά έχει αρκετά συντηρητικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα.

Υπάρχουν βέβαια αρκετοί άνθρωποι που δεν είναι ακραίοι ούτε σε οικονομικά αλλά και άλλα ζητήματα. Δεν έχουν όμως δημιουργήσει ισχυρή τάση. Θέλω να συγκαταλέγομαι και εγώ σε αυτή τη κατηγορία. Είμαι εκτός κόμματος εδώ και χρόνια βέβαια. Ούτε νεοφιλελές είμαι αλλά ούτε και υπερσυντηρητικός λαϊκός δεξιός. Με ενδιαφέρουν κυρίως τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης που είναι και η μεγαλύτερη και αυτοπροσδιορίζουμαι προς το κέντρο πραγματικά και όχι φανταστικά όπως κάνει ο Μητσοτάκης. Από πότε το κέντρο ήταν υπερ των λεφτάδων;

Δεν υποστηρίζω ούτε τους λεφτάδες όπως ο Μητσοτάκης και ο Βαρβιτσιώτης αλλά δεν έχω τόσο ακραίες θέσεις όπως Μπαλτάκος, Νικολόπουλος κλπ.  Νομίζω  ότι οι ακραίες φωνές από τη μία των νεοφιλελέδων και από την άλλη των πολύ λαϊκών δεξιών έχουν απήχηση σε μικρά ποσοστά ψηφοφόρων. Όχι μόνο δεν έχουν απήχηση αλλά είναι αντιπαθείς στους περισσότερους ψηφοφόρους. Οι νεοφιλελέδες επειδή είναι σκληροί ακροδεξιοί σε οικονομικά ζητήματα και οι λαίκοί δεξιοί επειδή είναι σκληροί ακροδεξιοί στα άλλα.      

Μια νορμαλ τάση δεν υπάρχει πουθενά. Να είναι κανείς πατριώτης με μέτρο, να πιστεύει σε κάποιο Θεό, να είναι υπερ της ελεύθερης οικονομίας και κατά του κρατισμού αλλά χωρίς ακραίες τοποθετήσεις σε οικονομικά η άλλα ζητήματα.Η ΝΔ δεν επιδιορθώνεται είναι μια τελείως προβληματική και αναχρονιστική κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια Νεα Αρχή χωρίς ακραίους, καραγκιόζηδες, άχρηστους, λαμόγια, κλέφτες και απατεώνες. Βέβαια και οι ακραίοι θα μπορούσαν να  χωρέσουν αρκεί να αποδεχτούν μια πιο μετριπαθή στάση και να μην προσπαθούν να περάσουν τη δική τους ακραία τοποθέτηση.

Ευχαριστώ και προσοχή στους Νουδούληδες και τους Πασόκους, είναι επικίνδυνοι για τη χώρα και τους πολίτες. 

Scroll to Top