Ντοκουμέντα Γενικά 2

Ντοκουμέντα Γενικά 2

audio

Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε στη αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας από τον ρουσφετο-Γιάννη Βαρβιτσιώτη και το Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η γυναίκα του Κεφαλλογιάννη είναι της οικογενείας Βαρδινογιάννη. Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήταν ο μόνος που εκλέχτηκε βουλευτής μαζί με το Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με το κόμμα των Φιλελεύθερων το 1977. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης καταδικάστηκε για υπόθαλψη εγκληματία.

Η TELESIS απορροφήθηκε από τηνEurobank όπως και η τράπεζα Eργασίας του Λάζαρου Εφραίμογλου. Οι επιχειρηματίες Ζούλοβιτς και Σάμυ Φάις είχαν φυλακιστεί με τον και τον Βίκτωρα Άσερ για την υπόθεση χειραγώγησης των μετοχών της εταιρείας ΜΑΚΛΩ. Ο Βίκτωρ Άσερ μαζί με τη Μαρίνα Εφραίμογλου και τον Βίκτωρα Πιζάντε είχαν την διεύθυνση της TELESIS. Η Μαρίνα Εφραίμογλου είναι πρώτη εξαδέλφη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Θωμάς Λαναράς που εμπλέκεται σε άλλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο όπως και ο Σπύρος Καπράλος έχουν επίσης στενή συγγενική σχέση με τους Βαρβιτσιώτη και Εφραίμογλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sunday Times, ο Σπύρος Καπράλος προσπάθησε να πουλήσει στη μαύρη αγορά εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ήταν εντεταλμένος σύμβουλος του Αθήνα 2004. Διορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή Γραμματέας Ολυμπιακών Έργων και στη συνέχεια πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έγινε πρόσφατα Πρόεδρος της ΕΟΕ.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαθέτει πολυτελέστατο σκάφος αναψυχής, 66 ακίνητα και πλήθος μετοχών. Αγόρασε το 1999, έκταση 375 στρεμμάτων στη Μύκονο για 285 εκατομμύρια. Να θυμίσω ότι το 1999 ήταν η κορύφωση της Χρηματιστηριακής φούσκας. Την έκταση την πούλησε από λίγους μήνες για 2 δισεκατομμύρια. Την αγόρασε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος για λογαριασμό της εταιρείας Κοροντζής ΑΕ. Ο Παπαδόπουλος ήταν αποσπασμένος από το 1996 έως το 2000 στο γραφείο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και από το 2000 έως το 2004 στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Παπαδόπουλος πούλησε την έκταση στην ΑΛΤΕ του Αλλαμανή που με τη σειρά του την υποθήκευσε για να πάρει το δάνειο από την Αγροτική. Πριν πενήντα χρόνια, Τσιριμώκος, Παπασπύρου, Αλλαμανής και Μητσοτάκης ήταν αυτοί που είχαν προσπαθήσει να μεταπείσουν το Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και μετά πρωτοστάτησαν στην αποστασία. Ο Αλλαμανής ακολούθησε το Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία.

Για την υπόθεση της Αγροτικής κάθησαν στο ειδώλιο πολλά άτομα και μεταξύ τους ο Λάμπρου. Τελικά όλως περιέργως αθωώθηκαν. Ο Λάμπρου ήταν επί χρόνια ταμίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές. Έχει μείνει ιστορική η έκφραση «Λάμπρου μπήχτη, ανέβασε το Δείκτη». Ο Λάμπρου όποτε ήθελε ανέβαζε το Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Ξύπναγε το πρωί και έλεγε σήμερα θα ανεβάσω το Δείκτη. Εάν μπορούσαν να χειραγωγήσουν όλο το Χρηματιστήριο φανταστείτε τι μπορούσαν να κάνουν για τις μεμονωμένες μετοχές.

Η V+O δηλαδή Βαρβιτσιώτης (Θωμάς) και Ολύμπιος υπέγραψε σύμβαση με το ΟΠΑΠ το τέλος του 2003 επί πρωθυπουργίας Σημίτη. Ο Γιάννης Ολύμπιος ήταν εξέχων στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης. Στέλεχος που τοποθετήθηκε από την V+O στον ΟΠΑΠ, διώχθηκε για παρατυπίες και εγκλήματα. Γενικά η εταιρεία τα πήγε πολύ καλά επί Σημίτη και ακόμη καλύτερα επί Νέας Δημοκρατίας. Φημολογείται ότι εάν ένας επιχειρηματίας ήθελε να πάρει δημόσιες συμβάσεις, η V+O ήταν ένα καλό μέρος να αποτανθεί. Η εταιρεία πήρε δουλειές από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Η εταιρεία Mistras Holding Companies αγόρασε μια έκταση στη Τήνο και στη συνέχεια τη μεταβίβασε στη Μαρία Εύα Γκραμπόφσκι, τον Χριστοφοράκο και τo Δενδρινό της Siemens. Η εταιρεία φάντασμα Mistras Holding Companies φέρεται να μπλέκεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν συμμαθήτρια του Χριστοφοράκου στη Γερμανική Σχολή και υπουργός Εξωτερικών όταν φυγαδεύτηκε.

Ο Λαλιώτης είχε κατηγορήσει τον Μητσοτάκη ότι η εταιρεία Mayo που συνδεόταν με τα μαύρα ταμεία της Siemens χρηματοδοτούσε τη ΝΔ. Διαχειριστής της Mayo ήταν ο Σπύρος Πολέμης που το όνομα του εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται δύο φορές το όνομα της Αικατερίνης Πελέκη Βουλγαράκη που εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ο Σημίτης είχε απομακρύνει το Λαλιώτη από γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Άλλοι που τα ονόματα τους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ είναι: Παπασταύρου, Καίσαρης, Βιλδιρίδης, Ζούλοβιτς, Μπενρουμπής, Ραγκούσης Φραγκίσκος, Μαρτίνος κλπ. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα του Νίκου Παπανδρέου και της γυναίκας του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Καίσαρης έχει φιλική σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης ήταν πρόεδρος της Θεσσαλικής όπου ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν διευθύνων σύμβουλος. Ο Πρινιωτάκης είχε αναμειχθεί στο σκάνδαλο ομολόγων επί Καραμανλή. Η Γεωργία Μαρτίνου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Μια άλλη περίπτωση χρηματιστηριακού σκανδάλου ήταν αυτή της εταιρείας Κεράνης. Το όνομα του Άγγελου Φιλιππίδη συνδέεται με το σκάνδαλο. Το 2000 έγινε πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Όταν η ΝΔ ήρθε στη εξουσία, είχε συζητηθεί η τοποθέτηση του στη Αγροτική Τράπεζα. Σε κάτι τέτοιο είχε αντιδράσει σθεναρά ο Έβερτ που φώναζε «σιγά μη βάλουμε τα λαμόγια του Χρηματιστηρίου». Θεωρούσε πολύ ύποπτη τη διαδρομή του Φιλιππίδη. Ο Έβερτ απομακρύνθηκε από τα πολιτικά πράγματα και ο Άγγελος Φιλιππίδης τοποθετήθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου ενεπλάκη σε διάφορα άλλα σκάνδαλα.

Ήταν συμμαθητής στο Κολλέγιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάκη Βορίδη και του δευτερότοκου γιου του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργου. Κολλέγιο επίσης τέλειωσαν οι Παπασταύρου, Μιωνής, Σαμαράς, Γ. Παπανδρέου, Βαρβιτσιώτης, Δούκας κλπ.

Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης της Ακρόπολης Χρηματιστηριακή δικάστηκε και φυλακίστηκε για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και διακίνηση μαύρου χρήματος. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μεϊμαράκη, τον Δούκα και τον Τσιτουρίδη. Είχε πει ότι μεγάλο μέρος από τα κλεμμένα της υπόθεσης κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα. Πέθανε με πολύ παράξενο τρόπο.

Το 2001, ο Έβερτ είχε πει μεταξύ άλλων σε μια συνέντευξη του:

«Η θέση αυτή (μη ανάμειξη πολιτικών στη διερεύνηση) προέρχεται από τα γνωστά “παπαγαλάκια” που, ενώ συνέβαλαν στη δημιουργία της αθλιότητας η οποία επικρατεί στο Χρηματιστήριο με τις πολύμορφες παρεμβάσεις τους, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, τώρα εισηγούνται να ακολουθηθεί η πολιτική της μαϊμούς με το “άκου, βλέπε, μη μιλάς”. Αυτό τους βολεύει για να μην αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και η έκταση του σκανδάλου. Να αγνοήσουμε δηλαδή το έγκλημα που συντελέστηκε; 

Να αγνοήσουμε τους 1.300.000 επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους; Να μην πούμε τίποτε για τις 50 μετοχές-φούσκες,που έχασαν μέσα σε ένα χρόνο πάνω από το 80% της αξίας τους; Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιανουαρίου 2000 ως και σήμερα 50 μετοχές έχουν χάσει από 76% ως 94% της αξίας τους. Όποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τους αριθμούς, τον δείκτη Χρηματιστηρίου και τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιανουαρίου 2000 ως σήμερα θα διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν επισημαίναμε αυτή την κατάσταση που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας 20ετίας. Ουδέποτε στο παρελθόν σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έγινε τόσο μεγάλη ανισοκατανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεν μου επιτρέπεται να σιωπήσω και δεν θα σιωπήσω. Αντί να προτείνουν τη σιωπή, θα πρέπει να αναζητήσουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας και να καταλογισθούν ευθύνες. Αν δεν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, υπάρχει κίνδυνος το σκάνδαλο αυτό να επαναληφθεί και στο μέλλον. Και όσοι θα σιωπήσουν ή ανεχθούν θα έχουν μεγάλη ευθύνη».

Αυτό εξέφραζε σε γενικές γραμμές την άποψη του και την είχε εκφράσει πάρα πολλές φορές, τόσο δημόσια όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Μάλιστα οι παρεμβάσεις του προκαλούσαν τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Δεν κάνω συνολική εκτίμηση για τον Έβερτ, όμως ως προς αυτό το θέμα του δίνω πάρα πολλά εύσημα και πρέπει όλοι να του το αναγνωρίσουμε. Ήταν ο μόνος που επέμενε τόσο πολύ σε σημείο μάλιστα αυτοκαταστροφικό. 

 

Scroll to Top