Ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας

Ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας

Στις 28 Απρίλιου του 1998, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο ο Χριστόδουλος. Τα αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους, Χριστόδουλο, Ιερώνυμο, Άνθιμο στις τρεις ψηφοφορίες ήταν αντίστοιχα α) 23, 21, 13 β) 35, 25, 13 γ) 49, 20, 4. Ο Χριστόδουλος ήταν υπερβολικά δημοφιλής στους πιστούς και αντιπαθής στους υπόλοιπους που δεν τους άρεσε η δύναμη που αποκτούσε η θρησκεία και η Εκκλησία όσο ήταν Αρχιεπίσκοπος. Στις 28 Ιανουαρίου 2008, τον νίκησε ο καρκίνος.

Αν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχε επιτρέψει η χώρα να φθάσει σε αυτά τα χάλια. Στις 7 Φεβρουαρίου 2008, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Ιερώνυμο. Στην πρώτη ψηφοφορία πήραν: Ιερώνυμος 33, Ευστάθιος (Σπάρτης) 26, Ιγνάτιος (Δημητριάδος) 7, Άνθιμος (Θεσσαλονίκης) 7, λευκό 1. Ψήφισαν εβδομήντα τέσσερις Μητροπολίτες διότι απουσίαζε ο Πολυανής και Κιλκισίου. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Ιερώνυμος πήρε 45 και ο Ευστάθιος 27. Χρειαζόταν 38 ψήφους για να εκλεγεί.

Οι υποστηρικτές Ιγνάτιου και Άνθιμου πήγαν με την πλευρά του Ιερώνυμου πιθανώς γιατί εκτίμησαν πως αυτός θα είναι τελικά νικητής. Αν είχαν όμως συνεννοηθεί εξαρχής με έναν υποψήφιο, θα μπορούσαν να εκλέξουν τον «δικό τους» από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Ο Χριστόδουλος ήταν γεννημένος το ’39 δηλαδή ένα χρόνο μικρότερος από τον Ιερώνυμο. Αν δεν τον νικούσε ο καρκίνος, θα ήταν ακόμη Αρχιεπίσκοπος.

Αναγνωρίζεται η πολύ μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας κατά την περίοδο της κρίσης. Στάθηκε δίπλα και στήριξε τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, πολλές φορές περισσότερο από την πολιτεία. Πρώτον η περιουσία της Εκκλησίας προέρχεται από τους πιστούς δηλαδή κάνει έναν αναδιανεμητικό ρόλο όπως το κράτος. Αυτοί που τους περισσεύουν ή σε εποχές που τους περισσεύουν δίνουν ώστε να πάρουν αυτοί που έχουν ανάγκη ή σε εποχές που έχουν ανάγκη. Δηλαδή αυτοί που βοηθήθηκαν στην περίοδο της κρίσης μπορεί να είχαν δώσει σε καλύτερες εποχές.

Δεύτερον η Νέα Τάξη που υπηρετούν Τζερόνιμο, Βαρθολομαίος και Ελπιδοφόρος κατέστρεψε την Ελλάδα. Αφού μας κατέστρεψαν, έρχονται μετά οι ψευτο-εταίροι και οι Νεοταξίτες, μας πετάνε κάτι ψιλά και τους ευγνωμονούμε για αυτό. Είναι αυτό που λέει ο λαός «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι». Πρώτα μας καταστρέφουν και μετά μας βοηθάνε τα καθάρματα για να τους έχουμε και μεγάλη υποχρέωση. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να μην έχουμε ανάγκη από καμία ελεημοσύνη. Μέσα στην ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να σταθούμε στα πόδια μας. Το τρίο Βαρθολομαίος, Τζερόνιμο, Ελπιδοφόρος είναι ευρώδουλοι και γερμανόδουλοι.

Εμείς είμαστε υπέρ της θρησκείας και της Εκκλησίας αλλά κατά της Νέας Τάξης. Όποιος είναι Νεοταξίτης είναι εχθρός μας ακόμα και αν είναι Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας ή Οικουμενικός Πατριάρχης. Πάμε τώρα στα εκκλησιαστικά. Τρίτον η Εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησία του Τζερόνιμο. Μάλιστα η φράξια του είναι μειοψηφική. Μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδας, πολύ χοντρικά υπάρχουν δύο γραμμές, του Χριστόδουλου και του Ιερώνυμου ή της Νέας Τάξης. Πλειοψηφεί η πρώτη του Χριστόδουλου και με μεγάλη διαφορά. Ο Ιερώνυμος θεωρείται ότι βρίσκεται αριστερά του κέντρου και ο Χριστόδουλος δεξιά.

Οι Νεοταξίτες είναι ευρώδουλοι και εχθρεύονται την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όπως και άλλες. Ο Χριστόδουλος είχε συγκρουστεί με το Πατριαρχείο. Αφού λοιπόν πλειοψηφεί η γραμμή του Χριστόδουλου πως εξελέγη ο Ιερώνυμος; Το νεοταξικό σύστημα, οι αναχρονιστές Σημιτικοί, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατόρθωσαν να διασπάσουν το αντίπαλο στρατόπεδο και να επιφέρουν ρήξη ανάμεσα τους. Εδώ κατόρθωσαν να βάλουν τους Χρυσαυγίτες να σκοτώσουν τον Παύλο Φύσσα και δεν θα κατόρθωναν κάτι τέτοιο; Στο στρατόπεδο του Χριστόδουλου είναι δύο επιμέρους φράξιες.

Η πρώτη είναι αυτοί που υποστηρίζουν στενές σχέσεις με όλους τους Ορθόδοξους ανά τον κόσμο. Εκφραστής αυτής της αντίληψης ήταν ο Χριστόδουλος. Σε αντίθεση με τους Νεοταξίτες ήθελε οι Ορθόδοξοι να ισχυροποιηθούν ενωμένοι. Δεν εννοούσε κάποια πολιτική Ένωση αλλά την δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ των Ορθοδόξων όλου του κόσμου. Η άλλη νοοτροπία είναι πιο εθνοκεντρική και συντηρητική. Αντιμετωπίζει τους Σλάβους Ορθόδοξους κάπως επιφυλακτικά, κάτι που έχει μείνει από τότε που βρίσκονταν στο Ανατολικό μπλοκ. Εκφραστής ήταν ο Καλλίνικος Πειραιά που μαζί με τον Χριστόδουλο, τον Αμβρόσιο και τον Ευσέβιο αποτελούσαν την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Αυτοί στήριξαν τον Σπάρτης το 2008.  

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες για αλλαγή Αρχιεπισκόπου. Οι διαδικασίες ορίζονται από τα άρθρα 12-16 του Νόμου 590/1977. Αιτιολογείται μόνο με θάνατο ή έκπτωση. Βέβαια αν ανατραπεί το νεοταξικό σύστημα, θα αλλάξουν πολλοί νόμοι ανάμεσα τους και αυτός. Μία ιδέα που έχει πέσει είναι η εξής. Από τους επιφανείς ιεράρχες στην γραμμή Χριστόδουλου είναι ο Άνθιμος. Να αναλάβει ουσιαστικά ο Άνθιμος καθήκοντα και Αρχιεπισκόπου και Οικουμενικού στην Θεσσαλονίκη.

Για το πρώτο είναι «σχετικά εύκολο» να γίνει κάτι τέτοιο γιατί όπως είπαμε τον Τζερόνιμο τον συνταξιοδοτούμε ανά πάσα στιγμή. Βέβαια για να κατορθώσει (ο Άνθιμος) να ανταπεξέλθει σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να στηριχτεί σε συνεργάτες καθώς η ηλικία του δεν το επιτρέπει. Είναι ακόμη μεγαλύτερος από Τζερόνιμο και Χριστόδουλο, γεννημένος το ’34. Δεν λέω ότι πρόκειται να γίνει ούτε πως οργανώνεται κάτι τέτοιο αλλά έχει συζητηθεί και το καταθέτω.  

Σωτήρης

Scroll to Top