Ο CINEA στην Αθήνα

Ο CINEA στην Αθήνα

AUDIO

Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε κάποιον δίπλα στον Μητσοτάκη να του λέει τι θα κάνει. Συναντήθηκε με τον Τραμπ. Η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη γιατί η κανονική ακυρώθηκε. Έβγαλαν μια φωτογραφία. Είχε όμως στην διάθεση του χρόνο να του πει δύο λόγια και δεν το έκανε. Αφορά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αν γίνει και αυτό, τότε όχι μόνο σωθήκαμε αλλά θα γίνουμε σαν το Λουξεμβούργο. Είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε κατά κεφαλή ΑΕΠ, με διαφορά από τη δεύτερη που είναι η Ελβετία. Τρίτη είναι η Νορβηγία και τέταρτη η Ιρλανδία. Ελβετία και Νορβηγία είναι εκτός ΕΕ.

Στο Λουξεμβούργο η οικονομική ευημερία οφείλεται εν μέρει στην εγκατάσταση οργανισμών της ΕΕ. Σε μια μικρή χώρα με πληθυσμό 600,000 αυτό μπορεί να έχει σημαντικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο. Έχουμε αφιερώσει πολλά άρθρα για τον CINEA (Συνασπισμό Ανεξάρτητων Εθνών για Οικονομική Πρόοδο), την Νέα Ένωση που μπορεί να δημιουργηθεί. Πιθανώς οι ΗΠΑ να είναι έξω τυπικά λόγω του τεράστιου μεγέθους τους. Επί της ουσίας θα είναι μέσα γιατί οι σχέσεις θα είναι πολύ στενές. Οι πολιτείες της Αμερικής είναι σαν χώρες.

Η Καλιφόρνια με πληθυσμό περίπου 40 εκατομμύρια είναι πιο πλούσια από την Αγγλία. Αν ήταν χώρα θα βρισκόταν στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Το Τέξας θα ήταν στην 10η, λίγο παραπάνω από τον Καναδά και η Νέα Υόρκη στην 12η, μετά τον Καναδά. Το οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας είναι όσο μια μικρομεσαία πολιτεία. Βρίσκεται λίγο κάτω από το Κεντάκι και λίγο πάνω από την Αλαμπάμα που είναι στην 27η και 28η θέση ανάμεσα στις 50 πολιτείες. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί το πιθανότερο είναι ο CINEA να έχει ένα μέγεθος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δηλαδή ανάμεσα σε 14 και 21 τρις ώστε να δημιουργηθεί έτσι μια τετραρχία. Ο CINEA θα έχει στενές και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά επίσης θα έχει σχέσεις με Κίνα και ΕΕ. Αν δεν είναι οι ΗΠΑ τυπικά μέσα στον CINEA, δεν μπορεί να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Τυπικά πρέπει να εγκατασταθεί σε μια χώρα μέλος του CINEA. Η μεγαλύτερη οικονομία πιθανώς είναι η Βρετανία. Λέμε πιθανώς γιατί τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Για όλα όσα λέμε πιθανολογούμε. Επίσης αρκετές από τις χώρες του CINEA βρίσκονται στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Κανονικά έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να γίνει εκεί η εγκατάσταση των γραφείων της Νέας Ένωσης. Εδώ υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οι άλλες χώρες που είναι στην ίδια τάξη μεγέθους με την Αγγλία μπορεί να φοβηθούν ότι θα καπελώσει τον CINEA. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μεγάλη χώρα. Έτσι θα συμφωνήσουν στην λύση μιας μικρής χώρας που δεν μπορεί να καπελώσει το εγχείρημα.

Από τις 18 χώρες που έχουμε αναφέρει ότι έχουν κάποιες πιθανότητες να συμμετέχουν, μικρότερη οικονομικά είναι η Κύπρος, μετά η Νέα Ζηλανδία και ύστερα η Ελλάδα. Το Ισραήλ είναι λίγο πιο ψηλά μαζί με Ιρλανδία, Χόνγκ Κόνγκ και Νότιο Αφρική. Η Νέα Ζηλανδία είναι πολύ αποκομμένη. Ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός θα ήθελε να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Δεν είναι όμως ασφαλής περιοχή. Μπορεί εκεί που κάθονται στα γραφεία του CINEA να πέσει κανένας πύραυλος. Εναλλακτικά θα προτιμούσαν όσο το δυνατό πιο κοντά. Η Κύπρος είναι πιο ασφαλής αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και το τουρκικό τμήμα του νησιού.

Η ασφαλής χώρα στην περιοχή είναι η Ελλάδα. Γιατί αναφέραμε τον Παγκόσμιο Εβραϊσμό; Γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι παρόλο που η ελληνική ομογένεια είναι ισχυρή σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, η εβραϊκή είναι ισχυρότερη. Αν καταλάβουν ότι η περίπτωση του Ισραήλ είναι δύσκολη για λόγους ασφαλείας, πιθανώς να στηρίξουν την εναλλακτική της Ελλάδας. Μπορεί να το κάνουν και οι Ιταλοί αν δουν ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από την εγκατάσταση στην Ιταλία. Ότι ισχύει για την Βρετανία ισχύει και για την Ιταλία. Οι άλλες μεγάλες χώρες μπορεί να φοβηθούν ότι θα καπελώσει την προσπάθεια.     

Η Ελλάδα όμως έχει και άλλα υπέρ της. Μπορεί να είναι ασήμαντη οικονομικά αλλά είναι σημαντική γεωγραφικά και ιστορικά. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Έχει πολύ σημαντική ιστορία και είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού. Ξεκίνησαν εδώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Έχει καλό κλίμα όλο το χρόνο και φυσικές ομορφιές. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η ιδέα της Νέας Ένωσης ξεκίνησε από εδώ.

Επομένως η περίπτωση εγκατάστασης του CINEA στην Αθήνα έχει καλές πιθανότητες. Για να γίνει όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε. Πρέπει να βάλουμε κάποιον δίπλα στον Μητσοτάκη να του λέει τι θα κάνει. Θα το προσπαθήσουν οι ομογενείς και μπορεί να πετύχουν συμμαχία με την εβραϊκή και την ιταλική ομογένεια. Μετά πρέπει να το προσπαθήσει καθένας μας με όποιο τρόπο μπορεί.

Scroll to Top