Ο Εκαμίτης

Ο Εκαμίτης

Το 1996, είχαν συλληφθεί στην Κυψέλη ο συνταξιούχος αστυνομικός Π. Γούσης και ο έμπορος Δ. Τσιρτσίκος, με πέντε εκατομμύρια δραχμές. Ισχυρίσθηκαν ότι τα χρήματα προορίζονταν για υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας. Επίσης βρέθηκε στο σπίτι του Γούση κατάλογος με ονόματα αστυνομικών, νυχτερινών κέντρων και ποσά. Δύο χρόνια αργότερα ο εισαγγελέας Γεράκης άσκησε ποινική δίωξη στους δύο, στον απότακτο αστυνομικό Μιχάλη Χάιτα και περιέλαβε τον Αστυνόμο Β’ Διοικητή ΑΤ Φιλοθέης Σπύρο Παπαχρήστο.

Μετά την άσκηση της δίωξης, ο Παπαχρήστος πήρε αναρρωτική άδεια. Ενάμιση μήνα μετά τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο Αστυνομικό μέγαρο, με άλλους τριάντα έξι, με τον αστυνομικό σταυρό. Η υπόθεση του αφορούσε συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε γίνει στον Έβρο, τον Νοέμβριο του 1991. Ο αστυνόμος Α’ Ραχωβίτσας μπήκε σε τουρκικό έδαφος κατά την καταδίωξη και τραυμάτισε θανάσιμα έναν έμπορο ηρωΐνης.

Παραιτήθηκε το 2007 με το βαθμό του υπαστυνόμου. Είχε υπηρετήσει στο ΑΤ Φιλοθέης Διοικητής, στην Δίωξη Ναρκωτικών και στα ΕΚΑΜ εξ ού και το παρατσούκλι Εκαμίτης. Επίσης είχε ασχοληθεί με τον αφοπλισμό της Κρήτης. Οι συνάδελφοι του τον αποκαλούσαν «τεθωρακισμένο» γιατί ήταν ψηλός σωματώδης και εκπαιδευμένος. Ήταν κουμπάρος του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Πατέρα. Είχε αναλάβει την ασφάλεια της οικογένειας Λάτση, τα δύο παιδιά της Μαριάνας, Πάρη και Εριέτα και την μητέρα της.  

Τον Απρίλιο του 2017, άνθρωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της Αυστραλίας (Australian Security Intelligence Organisation – ASIO) είχαν έρθει με πολύ μεγάλη μυστικότητα στην Αθήνα. Αναζητούσαν ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις του Γιάννη Μακρή. Ανάλογες διαδικασίες κατάσχεσης είχαν γίνει και στην Αυστραλία. Ο Παπαχρήστος συνδεόταν και με εταιρεία ασφαλείας του Γιάννη Μακρή που είχε μεγάλο κομμάτι από την αγορά της Μυκόνου. Σε αυτή ήταν μέτοχος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Σε δημοσίευμα  των Παραπολιτικών στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, με τον τίτλο «Πώς Καμμένος, Πατέρας, Μελισσανίδης έστησαν σκευωρία κατά Μαρινάκη», ο Γιάννης Κουρτάκης ισχυρίζεται πως Καμμένος, Πατέρας, Μελισανίδης έφτιαξαν μια σκευωρία για την υπόθεση του Noor 1. Ο Κουρτάκης είναι άνθρωπος του Μαρινάκη. Άλλοι που εμπλέκονται, πάντα κατά τον Κουρτάκη, είναι ο ανακριτής Λιμενικού Χριστοφορίδης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης και ο Σπύρος Παπαχρήστος.

Το Απρίλιο του 2018, δύο βδομάδες πριν την δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου, στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών, δημοσιεύτηκε ένα περίεργο μονόστηλο, χειρόγραφο ή το πιθανότερο με γραμματοσειρά χειρόγραφου. «Κάπου άκουσα ότι ο μπράβος φίλος και κουμπάρος εν ενεργεία υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα έχει πάρει συμβόλαιο εναντίον μου. Ως ώφειλα, ήδη επ’ αυτού έχω ενημερώσει τις Αρχές». Υποννοούσε σαφέστατα τον Καμένο και τον Παπαχρήστο.

Ο Καμένος σε έκτακτη συνέντευξη παρουσίασε φωτογραφίες του Παπαχρήστου με τον Μαρινάκη. Ισχυρίστηκε πως εκείνος (ο Παπαχρήστος) είχε οργανώσει την προσωπική του ασφάλεια και τον συνόδευε σε ταξίδια, σε γήπεδα στην Αγγλία, σε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα. Για τον Δημήτρη Καμένο ανέφερε ο Πάνος Καμένος πως διέλυσε την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ήταν τρόφιμος γνωστών κύκλων Πειραιά και πολύ κοντά στον πριβέ υπεύθυνο αγιασμών-εξορκισμών της περιοχής. Ο Δημήτρης Καμένος είχε ηχογραφηθεί να συζητά με τον τραπεζίτη Μάλαμα για διάφορες δουλειές, ανάμεσα τους η τροφοδοσία hotspots και το κυλικείο της Βουλής. Ο Μάλαμας ήταν συνεργάτης του Παπαχρήστου και τον διαδέχθηκε μαζί με τον Καπετανάκη μετά τον θάνατο του. Είχε φιλικές σχέσεις με τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Την Δευτέρα προς Τρίτη 1 Μαΐου 2018, ο Παπαχρήστος βρισκόταν στην Ταβέρνα Κρητικός του Σταύρου Δογιάκη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέβασε post «καλό μήνα με υγεία» και μια φωτογραφία δένδρου. Στο τραπέζι του βρισκόταν ένας κτηματομεσίτης από την Μύκονο. Η παρέα του έφυγε αλλά αυτός έμεινε. Στις 1.40 πμ, της Τρίτης, βγήκε από την ταβέρνα και κατευθύνθηκε προς το πάρκινγκ. Εκεί τον περίμεναν άγνωστοι σε ένα σκοτεινό σημείο και τον πυροβόλησαν πολλές φορές. Κατόρθωσε να περπατήσει μέχρι την ταβέρνα για να ζητήσει βοήθεια αλλά μόλις μπήκε μέσα έπεσε νεκρός ο 57χρονος. Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που οι εκτελεστές δεν πείραξαν. Στο σημείο των πυροβολισμών βρέθηκαν πέντε κάλυκες των 7,65 χιλιοστών.

Ένα βασικό σενάριο που εξετάσθηκε είχε ηθικό ή φυσικό αυτουργό τον «καράφλα», Μανώλη Καραγιάννη. Είχαν συναντηθεί σε εστιατόριο της Καλλιθέας και λογομαχήσει για θέματα προστασίας. Ο Ζαμπούνης με τον μέντορα του Κάβουρα, είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την δολοφονία του Καραγιάννη, στο Παλαιό Φάληρο, δύο μήνες μετά του Εκαμίτη. Ο Ζαμπούνης διατηρούσε σχέση με την Bella Mafia. Ο Παπαχρήστος είχε επαφές με πολλούς νονούς. Ανάμεσα τους και ο Βαγγέλης Ζαμπούνης που γλύτωσε από εμπλοκή του Καλάσνικωφ, το Οκτώβριο του 2018, στην Ακτή Κονδύλη. Ο δάσκαλος του δεν στάθηκε τυχερός όμως στα Μανιάτικα, τον Μάιο του 2019.

Scroll to Top