Ο χρόνος τελειώνει

Ο χρόνος τελειώνει

Προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι η μεσολάβηση της Γερμανίας σταμάτησε τον Ερντογάν. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι αποσύρθηκαν τα πλοία του τουρκικού στόλου. Ευτυχώς το ελληνικό Πεντάγωνο δεν λέει ψέματα και διέψευσε την είδηση.

Η Τουρκία βγάζει τη Navtex και περίπου είκοσι πλοία φεύγουν από τον ναύσταθμο και αρχίζουν να κινούνται νοτιοδυτικά. Ξεκινούν φοβερές αερομαχίες πάνω από το Καστελόριζο που διαρκούν τρεις ώρες. Ξαφνικά όλα σταματούν! Τι έγινε; Το είπαν τι έγινε τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Δεν το είπαν ευθέως αλλά πλαγίως. Μίλησε ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογο του στις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να του είπε:

«Πες τους να καθίσουν ήσυχα γιατί δεν με ξέρετε καλά εμένανε. Άμα θυμώσω εγώ θα γίνει της Πόπης».

Ούτε μπορεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να είχε έτοιμη απάντηση ή πρόταση. Απλά ζήτησε λίγο χρόνο. Και η Μέρκελ μίλησε με τον Ερντογάν το βράδυ αλλά η επιχείρηση διακόπηκε όταν η Αθήνα μίλησε με την Ουάσιγκτον. Δεν τέλειωσε το θέμα, απλά διακόπηκε προσωρινά.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Το είπαν οι Τούρκοι στην απάντηση τους. Αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε διάλογο, θα προχωρήσουν κανονικά σε όλα όσα έχουν σχεδιάσει. Μια ιδέα μας έδωσαν ήδη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μπορεί το Oruk Reis να βγει την ίδια μέρα με την φιέστα της Αγίας Σοφίας, για συμβολικούς λόγους.

Ο διάλογος βέβαια δεν θα αφορά την υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι η αφορμή και η κορυφή του παγόβουνου. Τα θέματα είναι ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της παγκοσμιοποίησης. Η ακραία παγκοσμιοποίηση που έχει εφαρμοστεί τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωφελήσει κάποιες χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα και έχει βλάψει άλλες όπως οι ΗΠΑ. Για την Ελλάδα δεν ήταν απλά βλαπτική αλλά καταστροφική.

Βγήκε ένας ειδικός στις διεθνείς σχέσεις από αυτούς που εμφανίζονται συχνά στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Είναι από τους πολλούς που έβαλε το σύστημα σε κάποια θέση ώστε να αποκτούν κύρος οι απόψεις τους που δεν είναι άλλες από τις απόψεις του συστήματος. Δήλωσε με απορία ότι ο Τραμπ είναι εχθρικός ή τουλάχιστον μη φιλικός προς την ΕΕ.

Δηλαδή κατά την δική του άποψη, ο Τραμπ θα έπρεπε να υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας σε βάρος των συμφερόντων της Αμερικής. Όλοι αυτοί είναι τόσο πολύ πορωμένοι που δεν μπορούν να καταλάβουν και τους φαίνεται αδιανόητο πως ένας αρχηγός κράτους μπορεί να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του και να μη υπακούει στις εντολές των κέντρων της ακραίας παγκοσμιοποίησης.

Η Γερμανία και η Κίνα βλάπτουν την οικονομία των ΗΠΑ. Και οι δύο είναι οικονομικές απειλές, η Κίνα είναι και στρατιωτική απειλή. Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν είναι ισχυρή στρατιωτικά αλλά η ΕΕ συνολικά θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ.

Στις πολιτικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η στρατιωτική ισχύς, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει και καταλήξει σε ένοπλη αντιπαράθεση. Η στρατιωτική ισχύς είναι ένα δυνατό χαρτί και σε πολιτικό επίπεδο. Το χαρτί αυτό διαρκώς δυναμώνει όσο η πιθανότητα γενικευμένης ανάφλεξης μεγαλώνει.

Η Ρωσία δεν είναι ισχυρή οικονομικά και δεν αποτελεί οικονομική απειλή για τις ΗΠΑ. Είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο αλλά δεν μπορεί να υπερισχύσει στρατιωτικά απέναντι στο μπλοκ ΕΕ - Κίνα - Ρωσία.

Γερμανία και Κίνα έχουν ωφεληθεί οικονομικά από την ακραία παγκοσμιοποίηση. Στην οικονομική και πολιτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με Γερμανία και Κίνα, πρέπει η Ρωσία να είναι σιωπηρά με τη μεριά της ήπιας εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Όσοι έχουν μείνει στον Ψυχρό Πόλεμο, δυσκολεύονται να το αντιληφθούν.

ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία λένε το αυτονόητο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ακραία παγκοσμιοποίηση, με μια φασιστική παγκόσμια κυβέρνηση και από κάτω Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική και Αφρικανική Ένωση. Δεν μπορούμε επιτρέψουμε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να είναι φτωχοί, μια μικρή ψευτο-ελίτ να συγκεντρώσει όλο τον πλούτο και να ελέγχει την ανθρωπότητα με προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου.   

Οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν την ακραία παγκοσμιοποίηση όπως και οι Κινέζοι. Έχει δημιουργήσει ήδη πάρα πολλά προβλήματα. Οι Έλληνες την υποστηρίζουν από βλακεία ή προδοσία. Αρκετοί έχουν εξαγοραστεί από τα κέντρα της ακραίας παγκοσμιοποίησης.

Κανένας δεν θέλει πόλεμο ούτε η Τουρκία. Πρέπει όμως οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι να δείξουν υπευθυνότητα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανεύθυνη στάση, εμμένοντας στην καταστροφική ακραία παγκοσμιοποίηση. Αν την συνεχίσουν θα έχουμε άσχημες εξελίξεις και γενίκευση της σύρραξης. Αν δείξουν υπευθυνότητα, όλα θα πάνε καλά.

Γιώργος

Scroll to Top