Ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ

AUDIO

Αυτή τη στιγμή η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η οργή στρέφεται κατά της κυβέρνησης. Με το που θα γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα στραφεί εναντίον του και θα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Θα υπάρχει κατακόρυφη πτώση των πραγματικών αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων. Βέβαια οι δημοσκόποι θα τα κρύβουν. Στις επόμενες εκλογές, σε τέσσερα χρόνια, τα ποσοστά της ΝΔ θα είναι πολύ χαμηλά. Αυτό όμως δεν βοηθάει την χώρα αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης κερδισμένος θα είναι. Θα έχει γίνει και αυτός πρωθυπουργός, θα είναι πλουσιότερος κατά πολύ και θα πάρει τη θέση του δίπλα στους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, Καραμανλή και Σαμαρά. Θα βάλουν έναν άλλο αρχηγό, πιθανότατα τον Κώστα Καραμαλή τον νεότερο. Θα περιμένει μήπως κερδίσει τις μεθεπόμενες εκλογές, σε οκτώ χρόνια. Αν δεν το καταφέρει, θα περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια και θα κερδίσει σίγουρα. Αυτοί καλά θα είναι. Η χώρα και οι πολίτες δεν θα είναι καθόλου καλά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από όλα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, ποιος είναι ο σκοπός. Δεν έχουν μόνο ένα δίλλημα. Το πρώτο είναι αν θέλουν να παραμείνουν πιστοί στην ιδεολογία τους ή να είναι το κόμμα εξουσίας της κεντροαριστεράς. Και οι δύο απόψεις σωστές είναι, εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Για πολλούς ανθρώπους που είναι ιδεολόγοι, η σταθερή προσήλωση στις αρχές τους είναι πιο σημαντικό από την δυνατότητα να κυβερνήσουν την χώρα. Από την άλλη όταν κυβερνάς ή συγκυβερνάς φέρνεις αποτέλεσμα και αλλαγή. Αν είναι ένα κόμμα της αριστεράς του 3-5%, απλά υπάρχουν.

Αν αποφασίσουν να παραμείνουν ένα αριστερό κόμμα, αναπόφευκτα σε βάθος χρόνου θα γυρίσουν στα παλιά ποσοστά τους. Η αριστερά στη χώρα έχει ποσοστά γύρω στο 10% και το μεγάλο μέρος το έχει το ΚΚΕ. Χρειάζεται να επεκταθούν προς το κέντρο τόσο ιδεολογικά όσο και σε πρόσωπα, αν μακροχρόνια θέλουν να κυριαρχήσουν στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουν. Ας υποθέσουμε ότι τελικά συμφωνούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους για να είναι το πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς. Υπάρχει και μια δεύτερη απόφαση που πρέπει να πάρουν. Θέλουν μαζί με το ΚΙΝΑΛ να παλέψουν με καλές πιθανότητες τη νίκη για μια δύσκολη τετραετία. Μήπως προτιμούν να ρίξουν «την καυτή πατάτα» στο Μητσοτάκη και να επανέλθουν σε τέσσερα χρόνια δριμύτεροι; Είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές, σε τέσσερα χρόνια, η ΝΔ να έχει κατάρρευση. Θέλουν να συμπορευτούν με το ΚΙΝΑΛ ή να το βγάλουν από τη μέση; Για να διεκδικήσουν την νίκη με καλές πιθανότητες, σε αυτές τις εκλογές, χρειάζεται συμπόρευση με τι ΚΙΝΑΛ.

Με την ίδια ακριβώς καμπάνια, αν είχαμε εθνικές εκλογές, τα δύο πρώτα κόμματα θα είχαν ψηλότερα ποσοστά και η διαφορά θα ήταν μικρότερη ίσως περίπου η μισή. Πάντως θα ήταν καθαρή νίκη της ΝΔ με τουλάχιστον 4-5 μονάδες διαφορά. Όπως εξηγήσαμε σε άλλο άρθρο & audio ήταν μια εκ του ασφαλούς τιμωρία καθώς στις ευρωεκλογές δεν αποφασίζεται κυβέρνηση. Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των Συριζογενών κομμάτων (Μέρα 25, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΕ) βγαίνει περίποου 5%.

Σε εθνικές εκλογές που τίθεται το δίλημμα ποιοι θα κυβερνήσουν την χώρα, θα πάρουν εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό από αυτό όπως και ένα ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ αλλά όχι όλο. Εάν βέβαια κάνουν μεγάλα λάθη δεν θα συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για την ΝΔ. Θα πάρει λίγο από το ΚΙΝΑΛ, από το Ποτάμι, ένα ποσοστό της Ελληνικής Λύσης και από διάφορα μικρά κόμματα της δεξιάς. Σε περίπτωση συμπόρευσης δύο ή περισσότερων κομμάτων, το ποσοστό τους δεν βγαίνει με απλή πρόσθεση. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο. Η πρόσθεση είναι μια καλή βάση για εκτίμηση.   

Συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ κάνει το παιχνίδι ισόπαλο. Αν η ΝΔ κατέβει με την Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει τα Συριζογενή κόμματα και έρχεται πάλι ντέρμπι το παιχνίδι.

Χωρίς συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ, η νίκη σε αυτές τις εκλογές είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Αν θέλουν και από τις δύο πλευρές, έχουν καλές πιθανότητες για νίκη. Αλλιώς τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ θα μειωθούν αρκετά. Πιθανότατα θα συγκυβερνήσουν με την ΝΔ. Μετά από μια δύσκολη τετραετία μαζί με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ θα εξαφανιστεί. Έτσι θα έχουμε το τέλος του φαύλου συστήματος με εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ και κατάρρευση της ΝΔ. Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή. Το παραπάνω σενάριο είναι το πιθανότερο. Μπορεί η τύχη και οι διεθνείς συγκυρίες να βοηθήσουν και να μην εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Σε τέσσερα χρόνια «ποιος ζει ποιος πεθαίνει» όπως λέει και ο λαός. Εδώ και τώρα μπορούν να διεκδικήσουν την νίκη μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Βέβαια αν το ΚΙΝΑΛ δεν δεχτεί συμπόρευση, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το εξαφανίσουν, να κάνουν διαχείριση ήττας και να επιστρέψουν δριμύτεροι σε τέσσερα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα της αριστεράς. Οι ψηφοφόροι δεν τους έφεραν για να στρογγυλοκαθίσουν στις υπουργικές καρέκλες και να βολευτούν. Ούτε ερωτεύτηκαν ένα αριστερό κόμμα και θέλουν να εφαρμόσει αριστερές πολιτικές. Ήταν επιλογή συγκεκριμένου σκοπού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό που τον έφερε στην εξουσία ήταν το αντιμνημονιακό αφήγημα.

Τόσο το κόμμα όσο και ο αρχηγός του, έχουν μια επαναστατική, συγκρουσιακή φύση. Έκανε τους ψηφοφόρους να πιστεύουν ότι θα συγκρουστεί με το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τους φλώρους και τα βουτυρόπαιδα της ΝΔ. Προσπάθησε και δεν το πέτυχε. Έκανε καλύτερη διαχείριση της αποτυχίας από την ΝΔ, πηγαίνοντας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Χρειάζεται ένα νέο πιο πειστικό αφήγημα.

error: Content is protected !!
Scroll to Top