Ο τελευταίος Πρόεδρος;
Ο τελευταίος Πρόεδρος;
Είπαμε ότι δεχόμαστε να γίνει ο Σαμαράς Πρόεδρος σε πέντε χρόνια. Ίσως είναι ο τελευταίος Πρόεδρος που εκλέγεται με αυτόν τον τρόπο ή ακόμα και ο τελευταίος Πρόεδρος. Αυτό θα γίνει αν περάσουν κάποιες από τις προτάσεις μας.
Υποστηρίζουμε ότι το επίπεδο των πολιτικών είναι πάρα πολύ χαμηλό. Το επιβεβαιώνουν συνέχεια. Τι πήγαν και έκαναν οι φωστήρες; Για να λύσουν ένα πρόβλημα, δημιούργησαν ένα ακόμη μεγαλύτερο. Είναι όπως έκαναν με την ΕΕ όσοι σκέφτονται σαν τον Καραμανλή. Για να λύσουν το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας λόγω του κινδύνου από την Τουρκία, εξαθλίωσαν και υποδούλωσαν την χώρα. Υπήρχε ένα ζήτημα με την εκλογή του προέδρου. Η αδυναμία συμφωνίας μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Τι έκαναν λοιπόν οι φωστήρες;
Έβαλαν όριο τους 151 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία. Έτσι έκαναν τον Πρόεδρο μαριονέτα του κόμματος εξουσίας. Ο Πρόεδρος έχει νόημα να είναι πάνω από τον Πρωθυπουργό και να είναι υπερκομματικός. Τα σαΐνια έκαναν τον Πρόεδρο κομματικό. Είναι τελείως ανεπίτρεπτο, ένα κόμμα με μόνο 36% να ορίζει Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση λόγω του ρόλου που έχει. Από την άλλη μπορεί να μην βρεθούν ούτε 151, αν μια κυβέρνηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να λυθεί το πρόβλημα. Ακόμα και με 200 βουλευτές όριο, μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο πρόσωπο αλλά δεν θέλουν. Είναι μια ευκαιρία να παίξουν πολιτικά παιχνίδια αυτοί που λόγω συνθηκών τους συμφέρει. Αν αναγκαστούν να συμφωνήσουν, θα το κάνουν. Πως μπορούν να αναγκαστούν; Να γίνονται τρεις ψηφοφορίες με απαραίτητο αριθμό βουλευτών 200 και παραπάνω. Στην τρίτη να δίνονται διαρκώς παρατάσεις μέχρι να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο.
Να μην μπορούν να φύγουν από την Βουλή, αν δεν καταλήξουν. Πόσες ώρες και πόσες μέρες θα αντέξουν; Κάποια στιγμή θα βαρεθούν και θα εκλέξουν κάποιον για να πάνε στο σπίτι τους να ξεκουραστούν. Αν θέλουν να κρατήσουν το ίδιο σύστημα, υπάρχει και αυτή η λύση από το να κάνουν τον Πρόεδρο μαριονέτα. Είναι που είναι τυπικός ο ρόλος του, αν είναι και μαριονέτα θα είναι τελείως για κλωτσιές, για ντομάτες και για γιαούρτια.
Εμείς έχουμε δύο καλύτερες προτάσεις όπου αλλάζει το σύστημα. Η μία είναι να διατηρηθεί ο θεσμός του Προέδρου αλλά να αλλάξουν οι αρμοδιότητες και ο τρόπος εκλογής του. Η άλλη είναι να καταργηθεί. Όλα τα μέτρα που προτείνουμε στοχεύουν στο να αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία ο λαός.
Ο ελληνικός λαός πληρώνει για την θέση 140 χιλιάρικα μόνο για το μισθό συν όλα τα έξοδα που είναι πάρα πολλά. Ας κάνει κάτι λοιπόν αφού παίρνει ένα σκασμό λεφτά. Η άποψη μας είναι ότι ο Πρόεδρος πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες αλλά να εκλέγεται από τον λαό. Κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις αυτοδιοικητικές θα γίνεται δημοψήφισμα σε δέκα θέματα και προεδρικές. Οι ευρωεκλογές ευελπιστούμε να καταργηθούν όταν η Ελλάδα θα βγει από την ΕΕ.
Οι αυτοδιοικητικές έχουν και δεύτερη Κυριακή. Στον δεύτερο γύρο θα μένουν οι δύο πρώτοι για την θέση του Προέδρου όπως γίνεται και στις αυτοδιοικητικές. Δεν θα χρειάζονται ούτε 200 ούτε 180 ούτε 151 ψήφοι. Με την εκλογή από τον λαό λύνονται όλα τα προβλήματα. Θα μπορεί να θέσει οποιοσδήποτε υποψηφιότητα, πολιτικός ή μη. Θα έχει την λαϊκή αποδοχή και δεν θα εξαρτάται από τους βουλευτές και τα κόμματα. Έτσι θα είναι υπεράνω των κομμάτων.
Ίσως να υπάρχει ακόμη καλύτερη λύση. Μπορεί να καταργηθεί η θέση του Προέδρου και οι αρμοδιότητες του να πάνε σε κάποιο άλλο όργανο όπως το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εκφράζει σχεδόν όλο τον ελληνικό λαό. Εξαιρούνται αυτοί που δεν ψήφισαν και οι ψηφοφόροι κομμάτων που δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή. Μπορεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να είναι υπεράνω του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης όπως ήταν μέχρι πρόσφατα ο Πρόεδρος.
Έτσι γλυτώνουμε ένα σκασμό λεφτά που πληρώνουμε στον Πρόεδρο κερατιάτικα. Βέβαια σε σχέση με το budget της χώρας η αμοιβή και τα έξοδα του Προέδρου είναι ελάχιστα. Αυτή είναι όμως λάθος σκέψη. Τα ίδια έλεγαν διάφοροι βουλευτές για να δικαιολογήσουν τα τεράστια ποσά που έπαιρναν σε περίοδο κρίσης. Όταν θέλεις να κόψεις, κόβεις από παντού λίγο χωρίς εξαιρέσεις. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, λίγο από παραπέρα το ποσό μαζεύεται σε μεγάλο. Δεν θα έχουμε και τα έξοδα των Προεδρικών εκλογών. Παρόλο που θα γίνονται μαζί με τις αυτοδιοικητικές, κάποια έξτρα έξοδα και έξτρα φασαρία θα υπάρχει.
Και οι τρεις προτάσεις που εξηγήσαμε έχουν συν και πλην. Δεν είναι του παρόντος να τις αναλύσουμε περισσότερο. Θα τις θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στο πρώτο Δημοψήφισμα:
- α) Διορθωμένο υπάρχον σύστημα
- β) Περισσότερες αρμοδιότητες Προέδρου με εκλογή από τον λαό
- γ) Αντικατάσταση Προέδρου από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
- δ) Προεδρικό σύστημα Γαλλίας ή Αμερικής
Τότε θα τις εξηγήσουμε καλύτερα, όχι μόνο εμείς. Θα γίνει δημόσιος διάλογος για όλα τα θέματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα.