Όχι τρίτη κοροϊδία

Όχι τρίτη κοροϊδία

Οι Μητσοτάκηδες είναι Βενιζελικοί. Ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς. Έγινε η Αποστασία το ‘65 και δεν τους ήθελαν πλέον στον δικό τους πολιτικό χώρο. Έκανε την προσπάθεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις εκλογές του ’77 με τους Νεοφιλελεύθερους και πήρε μόνο 1% για να μην πω «πήρε τα @ρχ$δ$@ του». Τον ψήφισαν μόνο πενήντα χιλιάδες, κυρίως στα Χανιά. Τι να κάνει; Τι να κάνει; Κάθισε και το σκέφτηκε καλά.

Δεν είχε πλέον άλλη λύση από το να πάει στην αντίπαλη παράταξη, την κεντροδεξιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τελευταίος και καταϊδρωμένος στις εσωκομματικές εκλογές, πίσω από όλους. Με την βοήθεια του κεντροαριστερού Σημίτη και με μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας των Σημιτικών, κατόρθωσε να γίνει πρόεδρος ενός κεντροδεξιού κόμματος ενώ ο ίδιος είναι κεντροαριστερός. Ο ίδιος είναι κεντροαριστερός, η γυναίκα του είναι κεντροαριστερή. Η γραμμή του είναι παραπλήσια με του Μπάιντεν που είναι η κεντροαριστερά των ΗΠΑ.

Οι μισοί του υπουργοί είναι κεντροαριστεροί και ειδικά σε θέσεις που καθορίζουν την πολιτική. Όμως βγήκε με ψήφους κεντροδεξιών. Τα 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρων που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, νόμιζαν ότι ψήφιζαν κεντροδεξιά και τους προέκυψε κεντροαριστερά. Τους κορόιδεψαν μία φορά όταν βγήκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ψήφους Σημιτικών. Τους κορόιδεψαν δεύτερη φορά όταν νόμιζαν ότι ψήφιζαν κυβέρνηση κεντροδεξιάς και τους βγήκε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Τόσο κορόιδα είναι οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς που θα τους κοροϊδέψουν και τρίτη φορά; Είναι πιθανό να έχουμε εκλογές μέσα στο 2022. Όποτε και να έχουμε, εσείς όλοι που αυτοπροσδιορίζεστε κεντροδεξιοί, μη ψηφίζετε Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος είναι ΚΑΡΑΠΑΣΟΚΙ. Τώρα ξέρεις κεντροδεξιέ ψηφοφόρε. Το 2019 μπορεί να μην ήξερες. Ψήφος στον Μητσοτάκη είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Αν ψηφίζεις Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαν να ψηφίζεις Κώστα Σημίτη. Να έρθει δηλαδή ο Τσίπρας που είναι χειρότερος; Σίγουρα από τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας βρίσκεται πιο αριστερά. Αλλοίμονο κι αν δεν ήταν ο επικεφαλής ενός κομμουνιστικού κόμματος.

Αυτό που λέμε είναι πως η κεντροδεξιά πρέπει να είναι κεντροδεξιά και όχι τύπου ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αν ψηφίσετε Μητσοτάκη, θα φάτε στην μάπα ΠΑΣΟΚ Μητσοτακικού τύπου για άλλη μία τετραετία. Αν δεν ψηφίσετε Μητσοτάκη υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος να έρθει ο Τσίπρας. Όμως θα έρθει στην κεντροδεξιά κάποιος κεντροδεξιός και όχι ΠΑΣΟΚΟΣ σαν τον Μητσοτάκη. Θα κάνει σωστή κεντροδεξιά αντιπολίτευση στον Τσίπρα και θα κερδίσει με άνεση τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ούτως ή αλλιώς, είναι δύσκολο να κερδίσει ο Μητσοτάκης και τις μεθεπόμενες, αν κερδίσει τις επόμενες. Όταν λέω μεθεπόμενες δεν εννοώ αυτές που μπορεί να κάνει αμέσως με ενισχυμένη αναλογική. Εννοώ αυτές που θα γίνουν αφού μεσολαβήσει διακυβέρνηση κάποιου κόμματος ή συμμαχίας κομμάτων για ένα διάστημα που μπορεί να είναι έως μία τετραετία.

Οι εναλλακτικές που έχει ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος είναι δύο. Η μία είναι να ψηφίσει Μητσοτάκη. Θα έχουμε μία τετραετία ΠΑΣΟΚ Μητσοτάκη και μετά θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο είναι πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς. Πιθανότατα θα κερδίσει και δεύτερη θητεία. Δηλαδή θα έχουμε μία τετραετία ΠΑΣΟΚ Μητσοτακικού τύπου και μία οκταετία ΠΑΣΟΚ Συριζαϊκού τύπου (ή όποιο άλλο είναι πρώτο κόμμα).  

Η άλλη είναι να χάσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης. Θα έχουμε γνήσια κεντροδεξιά αντιπολίτευση και μετά από κάποιο διάστημα που ενδέχεται να είναι μικρότερο της τετραετίας, θα έχουμε γνήσια κεντροδεξιά κυβέρνηση τουλάχιστον για δύο θητείες. Δηλαδή θα έχουμε μία θητεία ΠΑΣΟΚ Συρυζαϊκού τύπου αλλά μετά επιτέλους κυβέρνηση πραγματικής κεντροδεξιάς για δύο τετραετίες.  

Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο τι είναι προτιμότερο για κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιός. Κατά την άποψη μου καλύτερα να είμαστε (οι κεντροδεξιοί) στην αντιπολίτευση και να είναι η αντιπολίτευση κεντροδεξιά πραγματικά παρά να είμαστε τυπικά στην κυβέρνηση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που θεωρείται κεντροδεξιό αλλά ουσιαστικά να είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τι να το κάνουμε να είμαστε στην κυβέρνηση και οι πολιτικές όλες να είναι κεντροαριστεράς; Αυτό είναι καλό μόνο για πολύ λίγους που βολεύονται μαζί με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ.

Η αλήθεια είναι πως ο Μητσοτάκης έχει βολέψει μαζί με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ και Νεοδημοκράτες και πρώην Λαοσίτες μέσω Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη κλπ. Αυτοί όμως οι βολεμένοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μερικές εκατοντάδες. Εγώ αισθάνομαι πολύ άσχημα που δεν υπάρχει ένα κόμμα να με εκφράζει ως κεντροδεξιό και ας είναι και αντιπολίτευση. Ένας τρόπος υπάρχει. Στις επόμενες εκλογές είτε γίνουν το 2022 είτε γίνουν αργότερα δεν ψηφίζουμε το ΠΑΣΟΚΙ τον Μητσοτάκη. Μετά θα μπουν τα πράγματα στον σωστό δρόμο και με λίγη υπομονή θα έρθει και η ώρα της κεντροδεξιάς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα με τον Μητσοτάκη.

Γαβριήλ

Scroll to Top