Οι δικοί τους

Οι δικοί τους

Μπακογιάννης Ιμάμογλου«Καλώς ήλθες φίλε μου» είπε ο Μπακογιάννης στον Ιμάμογλου. Θα γίνει συνάντηση των τριών, Μητσοτάκη - Ιμάμογλου - Μπακογιάννη. Ο Ιμάμογλου είναι ο δικός τους άνθρωπος γιατί είναι σοσιαλδημοκράτης. Ανήκει στο κόμμα του Κεμάλ Αταρτούκ που είναι σοσιαλδημοκρατικό. Είναι σωστό άνθρωποι ίδιας ιδεολογίας να προσπαθούν να συνεννοηθούν και το υποστηρίζουμε.

Έχει γίνει μεγάλη είδηση μία πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, περισσότερο επειδή κατά τα λεγόμενα των κυβερνητικών δεν έχει ακόμη κλειστεί. Πιο εύκολα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν με τον Ιμάμογλου παρά με τον Ερντογάν. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο Ερντογάν βρίσκεται στην κεντροδεξιά ενώ Μπακογιάννης και Μητσοτάκης στην κεντροαριστερά.

Με τους Τούρκους έχουμε μία έχθρα από τότε που εμφανίστηκαν στα σύνορα του Βυζαντίου. Καλό είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Η συμπεριφορά του Ερντογάν δεν είναι σίγουρα άψογη απέναντι στην Ελλάδα. Πάντως ο Κεμάλ Αταρτούκ, στο κόμμα του οποίου ανήκει ο Ιμάμογλου, είχε πολύ χειρότερη συμπεριφορά παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να τα βρει με τον Ερντογάν γιατί βρίσκονται σε αντίθετους πολιτικούς χώρους. Ένας κεντροδεξιός και όχι διεθνιστής θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία με τον Ερντογάν.

Αυτό που υποστηρίζουμε είναι πως καλύτερα θα συνεννοηθούν οι κεντροδεξιοί της Ελλάδας με τους κεντροδεξιούς της Τουρκίας και οι κεντροαριστεροί της Ελλάδας με τους κεντροαριστερούς της Τουρκίας. Σίγουρα Μητσοτάκης και Μπακογιάννης θα συνεννοηθούν καλύτερα με τον Ιμάμογλου. Που είναι το πρόβλημα τότε; Πως ο Μητσοτάκης και ο Μπακογιάννης δεν βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ ή στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην Νέα Δημοκρατία που υποτίθεται πως είναι κόμμα της κεντροδεξιάς. Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στο ό,τι σωστά θεωρούν τον Ιμάμογλου φίλο τους, σε αντίθεση με τον Ερντογάν που είναι στην αντίπαλη ιδεολογικά παράταξη. 

Οι Μητσοτάκηδες (και οι Μπακογιάννηδες) είναι κεντροαριστεροί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα αχταρμάς που έχει μέσα από ανθρώπους στα όρια της ακροδεξιάς μέχρι σοσιαλιστές. Επειδή ο Γεωργιάδης απειλεί με μηνύσεις όποιον τον χαρακτηρίζει ακροδεξιό, τους προερχόμενους από το ΛΑΟΣ δεν τους αποκαλώ ακροδεξιούς αλλά ευρισκόμενους κοντά στην ακροδεξιά. Ο κοινός παρονομαστής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο διεθνισμός. Η ευρωπαϊκή πορεία είναι διεθνιστικό εγχείρημα και αντίθετο του πατριωτικού δρόμου.

Οι του ΛΑΟΣ είναι πλησίον της ακροδεξιάς αλλά διεθνιστές και όχι πατριώτες. Κανένας πατριώτης δεν θα έσπευδε να υποστηρίξει τόσο σθεναρά το Μνημόνια της υποδούλωσης αλλά το έκαναν οι «πατριώτες» του ΛΑΟΣ. Δεν έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται πατριώτες όπως δεν έχει δικαίωμα κανένας που υποστηρίζει ακόμη την ευρωπαϊκή πορεία, ειδικά μετά την οικονομική καταστροφή και την υποδούλωση στην οποία οδήγησε. Όποιος είναι σχεδόν ακροδεξιός δεν εξυπακούεται πως είναι και πατριώτης.

Αυτοί δεν είναι σοβαροί πολιτικοί. Είναι τυχάρπαστοι καιροσκόποι που πηγαίνουν όπου «φυσάει ο άνεμος» και για την ακρίβεια όπου τους οδηγεί το πολιτικό και οικονομικό τους συμφέρον. Από τον αντισημιτισμό είναι ικανοί να ασπαστούν τον Ιουδαϊσμό, αν δε το έχουν κάνει ακόμη. Απορώ πως υπάρχουν ακόμη ψηφοφόροι που όχι μόνο τους ψηφίζουν αλλά και τους δίνουν σημασία.

Το λέω με μεγάλη λύπη αλλά σήμερα το πιο πατριωτικό κόμμα της Βουλής είναι το ΚΚΕ. Είμαι αντικομμουνιστής. Δεν εχθρεύομαι τους κομμουνιστές αλλά είμαι αντίθετος με τον κομμουνισμό. Όμως παραδέχομαι πως το ΚΚΕ είναι πιο πατριωτικό από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν λέω πως είναι πατριωτικό αλλά σε σχέση με τα άλλα καλύτερο, όσον αφορά την πατριωτική στάση. Ο χώρος της κεντροδεξιάς είναι πατριωτικός στην βάση του αλλά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το πιο διεθνιστικό κόμμα της Βουλής και το λιγότερο πατριωτικό.

Ο Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει έναν απίστευτο αχταρμά που πλέον έχει δυσαρεστήσει τους πάντες. Δεν εννοώ τα κέντρα που ακόμη τον υποστηρίζουν αλλά τους ψηφοφόρους. Οι κεντροαριστεροί και κεντρώοι δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη στην κυβέρνηση. Οι κεντροδεξιοί και δεξιοί δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με κυβέρνηση που εφαρμόζει κυρίως κεντροαριστερές πολιτικές και έχει σοσιαλιστές σε καίρια πόστα.

Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, Βαλκάνιοι ετοιμάζονται να βγουν από την ΕΕ. Οι Αμερικάνοι και οι λοιποί αγγλόφωνοι, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, τραβούν διαφορετικό δρόμο από το αρχικό σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ. Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Λαοσίτες (Γεωργιάδη κλπ) τους θεωρούν πλέον τελείως αναξιόπιστους και φερέφωνα των Βρυξελών, του Παρισίου και του Βερολίνου. Το πολιτικό τους καντήλι σβήνει. 

Ο μόνος που τους έχει μείνει είναι ο κεντροαριστερός ακραίος διεθνιστής Μακρόν που «έφαγε πολύ ξύλο» από την AUKUS και θα φάει πολύ περισσότερο αν πάει να το παίξει ζόρικος. Πρέπει να το εμπεδώσουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Οι Μητσοτάκηδες και οι Μπακογιάννηδες ανήκουν στην αντίθετη παράταξη μαζί με τον Ιμάμογλου και τον Μακρόν. Δεν μπορούν να ηγούνται ενός κόμματος της κεντροδεξιάς, πόσο μάλλον του πρώτου κόμματος της κεντροδεξιάς.

Σταμάτης

error: Content is protected !!
Scroll to Top