Ορθόδοξοι Χριστιανοί

Ορθόδοξοι Χριστιανοί

Ορθόδοξοι δεν υπάρχουν μόνο στους Χριστιανούς αλλά και σε άλλες θρησκείες όπως τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους. Η λέξη σημαίνει σωστή πίστη και οι Ορθόδοξοι πιστεύουν ότι η δική τους είναι η σωστή πίστη. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι υπολογίζονται σε 200-250 εκατομμύρια. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Χριστιανικό Δόγμα μετά τους Καθολικούς. Οι Ορθόδοξοι είναι το 12% των Χριστιανών και το 4% του πληθυσμού της Γης. Οι Καθολικοί είναι το 50% των Χριστιανών. Όλοι μαζί οι Προτεστάντες είναι περισσότεροι από τους Ορθόδοξους αλλά είναι μοιρασμένοι και ανομοιογενείς.

Το Σχίσμα με την Καθολική Εκκλησία επήλθε το 1054 μ.Χ. μετά από αμοιβαίους αναθεματισμούς. Το χάσμα βέβαια προέκυψε σταδιακά μέσα στους αιώνες. Κάποιοι μελετητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του χάσματος ξεκίνησαν στην προχριστιανική εποχή κατά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους ή ακόμη νωρίτερα κατά την ίδρυση ελληνικών αποικιών σε ιταλικό και γαλλικό έδαφος.

Οι Ορθόδοξοι είναι συγκεντρωμένοι στην Ανατολική Ευρώπη. Η διάδοση της Ορθοδοξίας έγινε από τους Βυζαντινούς, πρώτα στην Βουλγαρία, την Σερβία και στην Μοραβία που είναι σήμερα μέρος της Τσεχίας. Στη συνέχεια ακολούθησε η Ρωσία. Από το 1300 μ.Χ. μέχρι και το 1800 ιεραπόστολοι διέδιδαν τον Χριστιανισμό στην Ρωσία. Οι μισοί περίπου Ορθόδοξοι ζουν στην Ρωσία. Η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ανατολικής Ευρώπης είναι της Αιθιοπίας. Είναι μάλιστα η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό, μετά την Ρωσική και ελάχιστα μεγαλύτερη από την τρίτη σε μέγεθος της Ουκρανίας.

Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν κάποιον επικεφαλής όπως είναι ο Πάπας για τους Καθολικούς αλλά υπάρχουν αυτοκέφαλες Εκκλησίες οργανωμένες σε Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές. Όλες μαζί βρίσκονται σε επικοινωνία και αποτελούν την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ή Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θεωρείται πρώτος ανάμεσα σε ίσους αλλά δεν έχει κάποια ουσιαστική αρμοδιότητα στις άλλες Εκκλησίες.

Εκτός από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπάρχουν και οι Ανατολίτικες Ορθόδοξες Εκκλησίες ή Προχακληδόνιες. Οι Εκκλησίες αυτές δεν αποδέχονται την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό. Είναι οι Κόπτες της Αιγύπτου και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σε Αρμενία, Συρία, Αιθιοπία, Ερυθραία. Οι Μονοφυσίτες θεωρούν ότι η θεία φύση του Ιησού υπερτερεί ενώ στην Σύνοδο της Χαλκηδόνας διατυπώθηκε πως οι δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη, είναι ενωμένες. Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει ξεκινήσει διάλογο με τις Προχαλκηδόνιες για την υπέρβαση των διαφορών.

Οι δέκα πρώτες χώρες σε απόλυτο αριθμό Ορθόδοξων είναι (σε εκατομμύρια): Ρωσία 101, Αιθιοπία 35,7, Ουκρανία 34,8, Ρουμανία 18,7, Ελλάδα 9,9, Σερβία 6,9, Βουλγαρία 6, Λευκορωσία 5,9, Γεωργία 3,8, Αίγυπτος 3,7. Όσον αφορά το ποσοστό % του συνολικού πληθυσμού, οι δέκα πρώτες χώρες είναι: Μολδαβία 95, Ρουμανία 87, Ελλάδα 87, Γεωργία 87, Αρμενία 87, Σερβία 86, Βουλγαρία 81, Ουκρανία 77, Μαυροβούνιο 74, Κύπρος 72, Ρωσία 71. Μια άλλη παράμετρος είναι πόσο σημαντική θεωρούν στην θρησκεία οι Ορθόδοξοι στις διάφορες χώρες. Τα ποσοστά % είναι κατά σειρά Αιθιοπία 97, Ελλάδα 59, Αρμενία 53, ΗΠΑ 52, Γεωργία 50, Ρουμανία 50. Οι Αιθίοπες είναι οι πιο πιστοί από όλους και με διαφορά μεγάλη από τους υπόλοιπους.

Στο θέμα της ομοφυλοφιλίας πιο ανεκτικοί είναι κατά σειρά οι Ορθόδοξοι σε ΗΠΑ 31%, Ελλάδα 45%, Βουλγαρία 59%, Σερβία 76%. Το ποσοστό μετρά αυτούς που θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Στις άλλες Ορθόδοξες χώρες το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 80%. Τα ψηλότερα είναι σε Αρμενία 98%, Γεωργία 93%, Μολδαβία 93%. Σε θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, η πορνεία, η χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος, η έκτρωση κλπ, σε γενικές γραμμές οι Αρμένιοι και οι Αιθίοπες είναι οι πιο συντηρητικοί και οι Έλληνες και οι Βούλγαροι οι λιγότερο συντηρητικοί αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το θέμα. 

Scroll to Top