Ούτε ένα επιχείρημα

Ούτε ένα επιχείρημα

Η αντιπαράθεση μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Υπάρχει ένα μέρος των ψηφοφόρων που βρίσκεται ανάμεσα και καθορίζει ως ένα βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας. Παίζει ρόλο και πως κατανέμονται οι ψήφοι μέσα στις παρατάξεις, αν υπάρχουν κόμματα του κέντρου και τι ποσοστό παίρνουν.

Εάν υπήρχαν μόνο δύο κόμματα, ένα κεντροδεξιό και ένα κεντροαριστερό όπως πχ στις ΗΠΑ, τότε η στάση των ενδιάμεσων ψηφοφόρων και η συμμετοχή των δύο πλευρών είναι οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα όμως έχουμε πολλά πολιτικά κόμματα, πάρα πολλά.

Αν πχ ανέβει η Ελληνική Λύση ή η ΧΑ, τότε φεύγουν ψήφοι από την Νέα Δημοκρατία. Παρομοίως αν αυξηθούν τα ποσοστά ΚΙΝΑΛ ή ΚΚΕ, μειώνονται του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από α) κατανομή ψήφων μεταξύ κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς β) ποσοστά αποχής σε κεντροαριστερά - κεντροδεξιά γ) κατανομή ψήφων εντός κεντροαριστεράς - αριστεράς από την μία και κεντροδεξιάς - δεξιάς από την άλλη δ) ποσοστά που παίρνουν τα κεντρώα κόμματα από κεντροαριστερά και κεντροδεξιά.

Δεν παύει όμως το α που καθορίζεται από την στάση των ενδιάμεσων ψηφοφόρων να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ίσως ο σημαντικότερος στο αποτέλεσμα των εκλογών. Θεωρώ ότι είναι πανεύκολο να υπερισχύσει η επιχειρηματολογία της κεντροδεξιάς ως ιδεολογίας, όχι όμως του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ ήμουν πάντοτε Νέα Δημοκρατία, μέχρι πριν λίγα χρόνια. Βέβαια έχω συγγενείς και φίλους που είναι στην απέναντι όχθη.

Πιάναμε κάποιες φορές πολιτικές συζητήσεις. Σε κάθε επιχείρημα μου με αποστόμωναν. Έβρισκαν κάτι και μου το χτύπαγαν και δεν μπορούσα να πω τίποτα άλλο. Προσπαθούσα να επιχειρηματολογήσω κατά του κρατισμού που θεωρώ ότι είναι κάτι εύκολο. «Και οι Καραμανλικοί τι είναι;» μου απαντούσαν. Ή μετά ανέπτυσσα την άποψη μου για την συμφωνία των Πρεσπών. «Αφού εσείς πρώτοι υποστηρίξατε την μεικτή ονομασία» έλεγαν και με αποστόμωναν. Ενδεικτικά κάποιοι διάλογοι όπως μπορώ να τους θυμηθώ.

  • - Με τους ομοφυλόφιλους έχει παραγίνει το θέμα. Ελέγχουν τα πάντα και προβάλλονται πάρα πολύ ως πρότυπο.
  • - Μέσα στο κόμμα σας είναι οι περισσότεροι. Είναι αυτός και αυτός και αυτός... 

 

  • - Αυτή η κατάσταση με τους μετανάστες έχει ξεφύγει τελείως. Ανάθεμα και αν ξέρουμε πόσα εκατομμύρια είναι τελικά. Δεν ξέρουμε και τι είναι αυτοί που μπαίνουν. Κάποιοι είναι στυγεροί εγκληματίες.
  • - Εσείς τους φέρατε πρώτοι. Κάνατε ποτέ τίποτα για να τους σταματήσετε; Τι μιλάς λοιπόν;

 

  • - Έτσι όπως το πάμε με την προστασία του περιβάλλοντος, σε λίγο δεν θα έχουμε σπίτια να μείνουμε γιατί δεν θα υπάρχει πουθενά οικοδομήσιμη γη.
  • - Εσείς ξεκινήσατε την δασική νομοθεσία με υπουργό τον Μάνο και πρωθυπουργό τον Καραμανλή.

 

  • - Η Ελλάδα έχει καταστραφεί από την συμμετοχή στην ΕΕ.
  • - Εσείς μας βάλατε και εσείς μας κρατήσατε το 2015 μετά το δημοψήφισμα.
  • - Που θα πάει αυτή η Ιστορία; Στο τέλος θα καταργηθεί και η Ελλάδα ως χώρα.
  • - Εσείς απεμπολήσατε την εθνική κυριαρχία.  

 

Όλες οι συζητήσεις έτσι ήταν. Με είχαν ισοπεδώσει, με είχαν διαλύσει τελείως. Μέχρι που έγινε κάτι που άλλαξε τελείως τα πράγματα. Από εκεί που με στρίμωχναν στην γωνία και με βαράγανε ασταμάτητα, μεταφορικά το εννοώ όσον αφορά την επιχειρηματολογία, άρχισα να τους βαράω εγώ. Τους είχα διαλύσει τελείως, τους είχα ισοπεδώσει. Τόσο που κανα-δυό άλλαξαν όχθη και οι υπόλοιποι αποφεύγουν τις πολιτικές συζητήσεις γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν με βεβαιότητα.

Τι ήταν αυτό το γεγονός που τα ανέτρεψε όλα και από την πλευρά του διαρκώς ηττημένου βρέθηκα στην πλευρά του διαρκώς νικητή; Σταμάτησα να υποστηρίζω Νέα Δημοκρατία και οποιοδήποτε κόμμα της κεντροδεξιάς. Γιατί να «τρώω εγώ πολύ ξύλο» για τα δικά τους τα λάθη, τις αστοχίες, τις ηλιθιότητες; Παραμένω στον χώρο της κεντροδεξιάς, κομματικά ανένταχτος. Βέβαια, άλλες οι συζητήσεις που γίνονται σε συγγενικές και φιλικές παρέες και άλλες αυτές που γίνονται στα κανάλια και στα ΜΜΕ. Στο social media είναι κάτι ενδιάμεσο.

Καμία φορά σκέφτομαι και λέω. Ας πούμε ότι γινόμουν πολιτικός και έβγαινα στην τηλεόραση απέναντι σε Πασόκους και Συριζαίους. Αν ήμουν της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα είχα απολύτως κανένα επιχείρημα να αντιτάξω. Με ένα πολιτικάντικο τρόπο θα μου έλεγαν «κοιτάξτε τα μούτρα σας». Αν έβγαινα απλά ως κεντροδεξιός, θα τους έλιωνα, θα τους εξαφάνιζα, θα έψαχναν που να κρυφτούν. Η κεντροδεξιά ιδεολογία υπερισχύει της κεντροαριστεράς αλλά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υστερεί σημαντικά.  

Θέμης

Scroll to Top