Παρελκόμενα Βατοπεδίου 1

Παρελκόμενα Βατοπεδίου 1

audio

H τακτική του ελεεινού και τρισάθλιου πρασινογάλαζου ελληνικού κράτους να «βαφτίζει» με παρανοϊκούς νόμους δημόσιες τις ιδιωτικές εκτάσεις με τίτλους ιδιοκτησίας είναι άδικη, αντισυνταγματική, καταπιεστική, εκμεταλλευτική και απατεωνίστικη. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, πολλοί από αυτούς μεσαίου και χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Στη Νέα Αρχή, αγωνιζόμαστε για συνολική λύση του προβλήματος και είμαστε αντίθετοι στις κατά περίπτωση ύποπτες διευθετήσεις όπως αυτή του Βατοπεδίου.

Στη περίπτωση του Βατοπεδίου δεν θα ασχοληθούμε με τη νομική διάσταση αλλά με τις παρασκηνιακές διεργασίες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, Γιάννης Μουρμούρας, δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής πως οι Εκτιμητές έκαναν σωστή εκτίμηση πριν τα συμβόλαια αλλά μετά τα συμβόλαια άλλαζε η χρήση γης. Εκτιμούσαν χορτολιβαδική μη οικοδομήσιμη γη και στα συμβόλαια εμφανιζόταν άρτια και οικοδομήσιμη. Έτσι το Βατοπέδι πήρε προνομιακές εκτάσεις, μαζί και το Ολυμπιακό Ακίνητο.

Τελικοί αποδέκτες ή διαχειριστές των ακινήτων ήταν μια σειρά από υπεράκτιες (offshore) εταιρίες. Η Rassadel και η Madeus με έδρα τη Κύπρο ελέγχονται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Στη Rassadel κατατέθηκαν €41 εκατομμύρια και “δωρεά” €9 εκατομμυρίων για την αγορά του Ολυμπιακού Ακινήτου από τη Noliden. Η Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε. είναι ιδιοκτησία κατά 70% Αθανάσιου Πάπιστα και 30% Rassadel. Μέλη στο ΔΣ της “Ανθεμιάς” είναι ο Άθως Κοϊρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου. Η Noliden Ltd με έδρα τη Κύπρο είναι ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Σε αυτή κατέληξαν τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού. Ο Κοϊρανίδης δήλωσε ότι η Μονή αγόρασε τις off shore Rassadel και Madeus από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οικογένεια Πελέκη

Τα συμβόλαια έκανε η Κατερίνα Πελέκη, γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ. και κουμπάρα του Θ. Ρουσόπουλου. Είναι κόρη του μεγαλοδικηγόρου Διονύση Πελέκη, στελέχους της ΝΔ και υποψήφιου βουλευτού στην Αιτολωακαρνανία. Υποψήφιος ήταν και ένας αδελφός της, ο Δημήτρης.

Προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, οργανωμένη στη ΔΑΠ από το πρώτο έτος στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1984, γνώρισε τον Γ. Βουλγαράκη φοιτητή Βιομηχανικής Πειραιά και πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Παντρεύτηκαν το 1989, στη Μητρόπολη Αθηνών, με πέντε χιλιάδες καλεσμένους. Εκείνη τη χρονιά εξελέγη πρώτη φορά ο Βουλγαράκης βουλευτής Α’ Αθήνας. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπεύθυνη στο πολιτικό του γραφείο και στη πρώτη γραμμή των προεκλογικών μαχών.

Ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης των επιτελών του Μαξίμου, οι οποίοι ήθελαν εχεμύθεια. Το ζεύγος Βουλγαράκη έκανε στενή παρέα με το ζεύγος Καραμανλή με κοινές εμφανίσεις στο Ηρώδειο, εκδρομές στην Αράχοβα και δείπνα στη Ραφήνα. Η στενή φιλική σχέση των δύο οικογενειών μετατράπηκε σε σχέση οργής, όταν ο Καραμανλής απέπεμψε τον υπουργό του.

Ο πατέρας της ήταν νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου για πολλά χρόνια. Ο Διονύσης και ο Δημήτρης Πελέκης είχαν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, γιατί είχαν παραστεί ως δικηγόροι στη σύνταξη των συμβολαίων. Στη κατάθεσή της απέδωσε όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο σε Καραμανλή, Ρουσόπουλο και Αγγέλου.

Μάλιστα είχε δηλώσει: «Δεν μπορεί για μια απόφαση η οποία ελήφθη από τον Πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς του, να μην αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ ξέρω ότι όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και βγαίνουν και λένε ότι “εγώ έδωσα την εντολή, επειδή ήθελα να γίνει αυτό”. Εγώ που δεν φοράω παντελόνια, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί».

Ο πατέρας της είχε δηλώσει: «Έρχονται και με παρακαλούν να βρούμε συμβολαιογράφο. Λέω στην κόρη μου “σε παρακαλώ, Κατερινάκι μου, μπορείς να τα φτιάξεις αυτά τα συμβόλαια;”. “Μα, μπαμπά”,μου απαντά, “ είναι βάρος”. Εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω ότι εμείς θέλουμε να έχουμε την ευλογία του μοναστηριού. Θα τα φτιάξουμε. Και μπαίνει στην περιπέτεια η κόρη μου, η οποία δεν το ήθελε, γιατί και κανείς άλλος συμβολαιογράφος δεν τα ήθελε αυτά».

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στον Αntenna (ο πατέρας) είπε: «Θα έχει να κάνει μαζί μου όποιος κάνει κακό στον γαμπρό μου. Έχω πολλά στοιχεία για το Βατοπέδι».

Mayo και Σπύρος Πολέμης

Ο Σπύρος Πολέμης είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Το Lloyd΄s τον είχε συμπεριλάβει μεταξύ των 100 ισχυρότερων της διεθνούς ναυτιλίας. Στο Μάυφαιρ, τη πιο ακριβή και αριστοκρατική συνοικία του κεντρικού Λονδίνου, βρίσκονται τα γραφεία της  εταιρείας «Πολεμπρός», την συντομία δύο λέξεων που στα αγγλικά σημαίνουν Αδελφοί  Πολέμη. Ο Σπύρος και ο Αδαμάντιος Πολέμης κατάγονται από την Άνδρο. Στη δεκαετία του ’20 ο παππούς τους Σπυρίδων Πολέμης, αγόρασε το πρώτο του καράβι που ήταν η αρχή της δημιουργίας του ναυτιλιακού κολοσσού.

Σύμφωνα με έγγραφο και δημοσίευμα, την περίοδο 90-94 διοχετεύθηκαν 6 εμβάσματα 10 εκατ. € από τη Siemens μέσω Mayo προς τη ΝΔ σε στελέχη της, για συμβάσεις στον ΟΤΕ και αλλού. Σύμφωνα με παραστατικά στοιχεία της Royal Bank of Scotland και της Εθνικής Τράπεζας, μέσα σε λίγους μήνες το 1989 είχαν σταλεί 2,5 εκατομμύρια δολάρια, από τη Mayo στη ΝΔ και είχαν εγγραφεί στα βιβλία. Ο Λαλιώτης είπε ότι ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος στο πόρισμά του δικαιώνει τις καταγγελίες του. Διαχειριστής της Mayo ήταν ο εφοπλιστής Σπύρος Πολέμης του Μιχαήλ.

Αθανάσιος Πάπιστας

Ο Αθανάσιος Πάπιστας είναι κουμπάρος του ηγούμενου Εφραίμ. Ξεκίνησε από υπάλληλος της ΔΕΗ και βρέθηκε με μεγάλη περιουσία. Το 1994 είχε ένα κατάστημα πώλησης τηλεπικοινωνιακών ειδών 20 τ.μ και 14 χρόνια μετά εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο όμιλο που περιελάμβανε τις εταιρείες (με το αντίστοιχο έτος ίδρυσης).

  • ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (2002)
  • PAPISTAS TRADING EUROPE LTD (2004)
  • ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. (2006)
  • CAPITAL HOLDING REAL ESTATE LTD (2007)
  • ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. (2007)

Ελέγχεται από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και φέρεται να τη πραγματοποιούσε με τη μέθοδο των εικονικών συναλλαγών που είχε με διάφορες εταιρείες εμπορίας ειδών κινητής τηλεφωνίας. Το 2012, επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, έρευνα του ΣΔΟΕ διακόπηκε με περίεργες μεθοδεύσεις. Ο Κοζανίτης Πάπιστας λέγεται ότι έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό.

Ο Πάπιστας φέρεται να αγόραζε ακίνητα από ιδιώτες σε τιμές πέντε και έξι φορές πιο πάνω από την τιμή που κατέβαλλαν οι τελευταίοι για την απόκτησή τους. Οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν την περίοδο 2006-2007. Η «Ανθεμιάς»,  αγόρασε τα 64 από τα 74 οικόπεδα από τη μονή Βατοπαιδίου έναντι 16,1 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο της Πελέκη στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Κάποια από τα οικόπεδα εμφανίστηκαν ότι αγοράστηκαν σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τα είχε αποκτήσει η μονή Βατοπεδίου η οι κάτοικοι Καρδίας, Πανοράματος, Ραιδεστού, Θέρμης και Ωραιόκαστρου. Οι κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού είχαν απειλήσει με αγωγές για την ακύρωση της πώλησης.

Τον Ιανουάριο του 2009 μια από τις εταιρείες του ομίλου αγόρασε στη Κάλυμνο 5.600 στρέμματα βοσκοτόπων σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Πάπιστας επισκέφθηκε τη Κάλυμνο και δήλωσε ότι ο όμιλος προγραμματίζει να κτίσει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Λέγεται ότι η αγορά έγινε για να «καλύψει» τις αγορές οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη σε πολύ ψηλότερες τιμές από αυτές που είχαν αγοραστεί από τους ιδιώτες.

Φέρεται ότι εξέδιδε εικονικά παραστατικά με καταθέσεις σε ανύπαρκτους λογαριασμούς. Διακινούνταν μεγάλα ποσά μεταξύ διαφόρων εταιρειών με επιταγές που είχαν αρχικό εκδότη και τελικό αποδέκτη το ίδιο νομικό πρόσωπο. Με όχημα μια μικρή εταιρεία της Λίμνης Ευβοίας, την «Αργυρώ Φουντούλη και Σια ΟΕ»  διακινούνταν πολλά εκατομμύρια μεταξύ διάφορων λογαριασμών.

Κάτι ανάλογο γινόταν και με τις εταιρείες «Κινητομανία ΕΠΕ», «Πανυτσίδου Χ. και ΣΙΑ ΟΕ», «Μακεδονικές Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»  και στην ατομική επιχείρηση της Χρυσούλας Καραγεωργίου. Προκύπτει δυσεξήγητη εισροή και εκροή χρημάτων από και προς τους λογαριασμούς των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα προς τρίτα πρόσωπα και εταιρείες. Υπάλληλοι του ομίλου εισέπρατταν ή εξέδιδαν επιταγές και λογαριασμοί μικρών εταιρειών πιστώθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε λίγους μήνες.

Scroll to Top