Παρελκόμενα Βατοπεδίου 2

Παρελκόμενα Βατοπεδίου 2

audio

Μάρκος Καραμπέρης  

Την εποχή 2006 – 2008 είχε έρθει στη δημοσιότητα βίντεο με το δικηγόρο Μιχάλη Κουκοβίνο και τον ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του Πάπιστα. Ο Καραμπέρης βάφτισε το πέμπτο παιδί του Πάπιστα με το όνομα Εφραίμ. Ο Καραμπέρης διαπραγματευόταν ανταλλάγματα για να αποτρέψει τους κατοίκους της Νέας Ραιδεστού να προχωρήσουν δικαστικά στην ακύρωση των παραχωρήσεων των οικοπέδων – «φιλέτων» στη μονή Βατοπεδίου και σαν συνέπεια της πώλησης τους στην εταιρεία το Πάπιστα.

Η Κωνσταντίνα Κάνου ή Αζέλ, χορεύτρια οριεντάλ στα νυχτερινά κέντρα του Καραμπέρη, μαζί με τη δικηγόρο Τάνια Σωτηροπούλου, σύντροφο του Κουκοβίνου, συναντήθηκαν με τον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Ψωμιάδη. Υποστήριξαν ότι ο Ψωμιάδης είπε πως δέχτηκε εντολές άνωθεν για να υπογράψει την παραχώρηση οικοπέδων – φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου. Ψωμιάδης και Καραμπέρης είχαν φιλικές σχέσεις και επαφές, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το κύκλωμα τοκογλυφίας του Καραμπέρη.

Ο Ευριπίδης Φιλιππίδης, πρώην σύζυγος της νυν συζύγου του Ψωμιάδη Τζούλιας Χαλβατζή και πατέρας του πρώτου παιδιού της, απαγχονίστηκε το 2009. Ήταν η τρίτη απόπειρα αυτοκτονίας, αυτή τη φορά επιτυχημένη. Είχε μπει εγγυητής σε δάνειο 300,000€ που είχε πάρει ο Σαξώνης από τον Καραμπέρη και δεν τα επέστρεφε.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και πρώην υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην υπεξαίρεση-μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εμπλέκεται και ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που είναι φίλος και κουμπάρος του Μάρκου Καραμπέρη. 

Ο αυτόχειρας Αντώνης Αυγερινός ήταν επίσης κουμπάρος του Καραμπέρη. Ο Γεράσιμος Ρέκλος, από τους κύριους μάρτυρες κατηγορίας δήλωσε ότι έπαιρνε ψυχοφάρμακα από τις πιέσεις του Καραμπέρη και είχε φτάσει στο σημείο της αυτοκτονίας. Είχε δεχτεί επίθεση με περίστροφο στο Κορδελιό και ένας μπράβος του Καραμπέρη θα τον εκτελούσε έξω από το Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Άλλο θύμα βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και αναγκάστηκε να αναιρέσει την αίτηση ανακοπής για να μην του πάρουν το σπίτι, όταν ο Καραμπέρης τον κάλεσε στο γραφείο του για να βρουν λύση. Ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μαριόλης, ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου Επτά Θάλασσες, άφησε ιδιόχειρο σημείωμα πριν την αυτοκτονία του που διαβάστηκε στη δίκη. Μάρτυρας της υπόθεσης δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πολλές αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη οφείλονται στη πίεση από το κύκλωμα των τοκογλύφων. Το επιτόκιο ήταν 5-10% μηνιαία.

Στο γυάλινο πύργο του στα Σφαγεία υπήρχαν παντού κάμερες και δεκάδες μπράβοι. Πάνω στο γραφείο του πάντα ένα πιστόλι και δύο κινητά. Ο πατέρας του του  άφησε κληρονομιά, το 1991, τρία νυχτερινά μαγαζιά: τη Νεράιδα, το Αλέξανδρος Παλλάς και τη Θεσσαλονικιά.  Το 2003 ίδρυσε την εταιρία Καραμπέρης Ακίνητα. Το 2007 πούλησε το Αλέξανδρος Παλλάς για 3.500.000 € και αργότερα πούλησε και τα δύο άλλα κέντρα του. 

Ο Καραμπέρης φέρεται ως αρχηγός της μεγαλύτερης εκ των τεσσάρων οργανώσεων τοκογλυφίας, Είχε κατέβει σε αυτοδιοικητικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου ως Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΛΑΟΣ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν χρόνια σε ένα καβγά με σύντροφο του είχε πετάξει το σκυλάκι της από τον 7ο όροφο. Είναι θρήσκος και έχει στο χέρι του πάντα ένα κομποσκίνι.

Ο Σάχης της Κατερίνης  

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι ο επιχειρηματίας, εκδότης, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων και ποδοσφαιρικός παράγοντας που εμπλέκεται ταυτόχρονα στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και Βατοπεδίου. Είναι αυτός που χειριζόταν τις offshore εταιρίες του Τσοχατζόπουλου. Η offshore TORCASO πούλαγε κτίρια στο Βατοπέδι για να νομιμοποιήσει το μαύρο χρήμα από τις μίζες. Το 2007 ίδρυσε τη «GDS – Αξιοποίηση ακινήτων» που έκανε προσφορά για να αγοράσει το ολυμπιακό ακίνητο από το Βατοπέδι. Η προσφορά ήταν εικονική για να να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, και να γίνει απευθείας πώληση στην NOLIDEN.

Ο Σάχης της Κατερίνης η Σαχπαρέας όπως αποκαλούνταν ο Γιώργος Σαχπατζίδης, σπούδασε γεωπόνος στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε ξεκίνησε μια εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων που τελικά πτώχευσε. Έπαιρνε μεγάλα επιχειρηματικά ρίσκα που τελικά δεν του έβγαιναν. Έτσι έμενε για αρκετά χρόνια μαζί με τα πεθερικά του. Επειδή ήταν ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ακριτίδη, κατάφερε να κάνει καλές γνωριμίες με επιχειρηματίες και πολιτικούς.  Το 2000 αγόρασε το ιστορικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» από τον ιδιοκτήτη της «Express Service» Γιάννη Ραυτόπουλο, ως εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων Ζίλκα. 

Στην εταιρεία συμμετείχε ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας. Λίγο πριν αγοράσει τη «Μακεδονία» ήταν αντιπρόσωπος ισραηλινής εταιρείας που εμπορευόταν τα περίστροφα της αμερικανικής «Colt». Επι υπουργείας Τσοχατζόπουλου στο  Εθνικής Άμυνας, γιγαντώνεται η δραστηριότητα του Σαχπατζίδη. Αγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, τις εξυγιαίνει και τις πουλάει με τεράστια κέρδη.

Το διάστημα 2000-2003 θεωρείται η χρυσή περίοδος για τον Σαχπατζίδη. Έχει επαφές με Ακη Τσοχατζόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Κώστα και Νατάσα Καραμανλή και πολλoύς άλλους  Προσθέτει στο συγκρότημα του τον «Ελληνικό Βορρά» και τα «Σπορ του Βορρά» και ιδρύει ραδιοφωνικό σταθμό. 

Υποστηρίζει την ομάδα του ΠΑΟΚ όπου θα δώσει σημαντικά ποσά για μεταγραφές, επί Θοδωρή Ζαγοράκη. Έκανε πολυτελή ζωή με μόνιμη σουίτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».  Το σπίτι του στη Κατερίνη είναι ένα υπερπολυτελές ανάκτορο.  Κατά εποχές είχε προβλήματα με ακάλυπτες επιταγές και ανεξόφλητα χρέη και είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ρωσικών κεφαλαίων και μικροτραπεζίτης.

Το 1998  βρίσκεται στο ΔΣ της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης με πρόεδρο τον Μιχάλη Σάλλα. Η Μακεδονίας-Θράκης θα γίνει τράπεζα Πειραιώς και ο Σαχπατζίδης εμφανίζεται σε θυγατρικές της εταιρίας πάντα μαζί με τον Ντόναλντ Ζήλκα και το Γιάννη Ρήγα. Συμμετέχουν από κοινού σε ΔΣ θυγατρικών εταιριών της Πειραιώς. Βρισκόντουσαν παντού στη τράπεζα Πειραιώς: Equities Holdings, Πειραιώς Συμβουλευτική Επενδύσεων, Πειραιώς Venture Capital κλπ. Ενίοτε η τριανδρία συμπληρώνεται και από τον Νίκο Ρεμαντά. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης ενημέρωνε για τις σχέσεις του με τους τρεις τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενυπόγραφα, σαν να είναι ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος αφανής εταίρος.

Την ίδια περίοδο με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η GDS του Σαχπατζίδη καταθέτει στην τράπεζα Πειραιώς επιταγές 3.350.000 ευρώ της ιταλικής BINERBANCA. Από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2008 ο Σαχπατζίδης κατέθεσε πολλές φορές, πάντα λίγο πριν κλείσει η τράπεζα, το  ποσό των 500.000 ευρώ. Η τράπεζα δεχόταν τις επιταγές και δεν ενημέρωνε την Αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος παρόλο που οι ιταλικές αρχές ερευνούσαν τη διακίνηση αυτών των ποσών.

Γιάννης Ρήγας & Ντόναλντ Ζήλκα

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία Sciens με αντικείμενο δραστηριότητας όλων των ειδών τις επενδύσεις, είναι ένα πολύπλοκο εταιρικό σχήμα, που μοιάζει με λαβύρινθο. Βασικοί μέτοχοι είναι ο Γιάννης Ρήγας με συμμετοχή 30,46%  η Τράπεζα Πειραιώς με 29,8% και το επενδυτικό fund Plainfield Special Situations Master Fund με 26,68%. Το fund συνδέεται με διάφορες δραστηριότητες του Ρήγα. Η Sciens δημιουργήθηκε με εταιρικούς μετασχηματισμούς εταιρειών  που συνδέονταν ή ανήκαν στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ( Ηλέκτρα, Πειραιώς Real Estate,  Solvency). Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής της Sciens, Τσάμης, ήταν στέλεχος του ομίλου Πειραιώς.

Ο Ρήγας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο εξωτερικό λόγων νομικών προβλημάτων του πατέρα του. Είναι στενός συνεργάτης του Ντόναλτ Ζίλκα και έχουν έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο Ντόναλντ Ζίλκα είναι Αμερικανός επενδυτής που κρατάει από οικογένεια Ιρακοεβραίων τραπεζιτών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες τους συμπεριλαμβάνονται η βιομηχανία όπλων Colt, το Καζίνο Λουτρακίου, τα Ηλιόσφαιρα Α.Ε. εταιρείες ακινήτων κλπ. Στο Λονδίνο εξαγόρασαν τον οίκο μόδας και αρωμάτων Asprey. Ο Ρήγας, μαζί  Ντόναλντ Ζίλκα, την οικογένεια Αλαφούζου και τον εκδότη Φελέκη συμμετείχαν στην εφημερίδα ο «Κόσμος του Επενδυτή». 

Scroll to Top