Παρωδία Καραμανλισμού

Παρωδία Καραμανλισμού

Γίνεται λόγος σε διάφορα άρθρα περί καραμανλισμού, παλαιοκαραμανλισμού και νεοκαραμανλισμού. Κατά την άποψη μου, η σημερινή ΝΔ πρεσβεύει τα αντίθετα από τον Καραμανλισμό. Ουσιαστικά είναι η επιτομή του αντικαραμανλισμού. Κατ’ αρχάς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό γιατί είναι ένα κόμμα του συντηρητικού φιλελευθερισμού. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει και καμία σχέση με τις αξίες και τους συμβολισμούς του καραμανλισμού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος πρωθυπουργού. Μεγάλωσε σε αριστοκρατικές περιοχές της Αθήνας. Ο πατέρας του Καραμανλή ήταν δάσκαλος, αγρότης και καπνέμπορος που πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα. Η γενέτειρα του Πρώτη, είναι χωριό (ούτε καν κωμόπολη) του ακριτικού νομού Σερρών. Κατά την γέννηση του Καραμανλή ήταν τουρκοκρατούμενη.

Δεν ξέρω εκείνα τα χρόνια πια ήταν η οικονομική θέση των δασκάλων. Ένας δάσκαλος, σίγουρα δεν ήταν πλούσιος αλλά ίσως όχι και φτωχός. Πιθανολογώ ότι ήταν μικρομεσαίος η μεσαίος εκείνης της εποχής. Ο καραμανλισμός συμβολίζει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να ξεκινήσει από χαμηλά και να φτάσει πολύ ψηλά. Αυτή πρέπει να είναι βασική αξία της κεντροδεξιάς.

Στη σημερινή ΝΔ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Βασιλεύουν τα τζάκια και η οικογενειοκρατία. Δεν έχω αντίρρηση κάποιοι γόνοι πολιτικών να γίνονται πολιτικοί. Μέσα στη ΝΔ είναι ΟΛΟΙ γόνοι πολιτικών. Όλοι είναι από τζάκια. Εάν δεν είσαι από τζάκι δεν έχεις καμία πιθανότητα να φτάσεις ψηλά. Ο Καραμανλής είχε την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός επειδή δεν υπήρχε τόση έντονη οικογενειοκρατία στα κόμματα που πολιτεύτηκε. Εάν σήμερα, ένας αντίστοιχος Καραμανλής ήθελε να πολιτευτεί στη ΝΔ δεν θα είχε ελπίδες όχι να γίνει πρωθυπουργός αλλά ούτε και βουλευτής.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούσαν μαζί του ιδεολογικά, να μην τον συμπαθούσαν, να τον θεωρούσαν παλιάνθρωπο. Ελάχιστοι όμως τον χαρακτηρίζουν ανάξιο και αυτοί κάνουν μεγάλο λάθος. Η αναξιοκρατία είναι ευρύτερη έννοια της οικογενειοκρατίας. Η οικογενειοκρατία δημιουργεί αναξιοκρατία αλλά η αναξιοκρατία μπορεί να δημιουργείται και από άλλες αιτίες . Ο ανάξιος μπορεί να αναδειχθεί λόγω οικογενειακής καταγωγής αλλά και με άλλους τρόπους. Ο Καραμανλής αναδείχθηκε επειδή το άξιζε και συμβολίζει την αξιοκρατία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τελείωσε το Κολέγιο. Ο Καραμανλής πήγε στα δημόσια σχολεία της Πρώτης, της Νέας Ζίχνης και των Σερρών. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ήρθε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο της Κυψέλης. Η ΝΔ, ειδικά επί Σαμαρά, κατάντησε παράρτημα του Κολεγίου: Σαμαράς, Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννη, Δένδιας, Βορίδης, Κύρτσος, Δούκας, Καραχάλιος, Λαζαρίδης, Μουρούτης κλπ.

Μετά τη Νομική, ο Καραμανλής επέστρεψε στην επαρχιακή πόλη των Σερρών όπου άσκησε δικηγορία για αρκετά χρόνια. Εργάστηκε ως δικηγόρος από το 1930 έως το 1941, με μια διακοπή ενός περίπου χρόνου που είχε εκλεγεί βουλευτής. Οι περισσότεροι πολιτικοί της ΝΔ έχουν εργαστεί από ελάχιστα έως καθόλου.

Ένα άλλο στοιχείο του Καραμανλή ήταν ο λιτός βίος. Δεν είχε ακουστεί κάτι για διαφθορά και δεν έκανε μεγάλη περιουσία. Μερικοί Νεοδημοκράτες πολιτικοί δίνουν έντεχνα την εικόνα του λιτού βίου, οι περισσότεροι όμως όχι.  Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί της ΝΔ έχουν αμύθητες περιουσίες αγνώστου προέλευσης. Για τις μετά Καραμανλή κυβερνήσεις της ΝΔ πολλά ακούστηκαν για σκάνδαλα. Το ότι τίποτα δεν αποδείχθηκε δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν. Απλά το πολιτικό σύστημα ξέρει να καλύπτει τις βρωμιές του.

Βλέπω μια τεράστια εμμονή με το Κώστα Καραμανλή από ΜΜΕ, πολιτικούς και πολίτες. Έχω μεγάλο σεβασμό για το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Μπορεί να είναι ικανός και έντιμος. Δεν το ξέρω. Δεν συμβολίζει όμως ότι συμβόλιζε ο θείος του και δεν φταίει και ο ίδιος για αυτό. Γεννήθηκε πλούσιος, πήγε στα καλύτερα σχολεία και αναδείχθηκε με τη βοήθεια του ονόματος του.

Πέρα από αυτά ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ καθώς έμεινε 12,5 χρόνια. Ο Μητσοτάκης έμεινε 9 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής 6 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος. Επίσης ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ΝΔ μαζί με το θείο του. Και οι δύο έμειναν περίπου 6 χρόνια, με τον Κωνσταντίνο λίγο περισσότερο.

Είναι άλλο ο καραμανλισμός και άλλο ο Καραμανλής. Καραμανλισμό ας έχουμε για 200 χρόνια. Τα πρόσωπα όμως πρέπει να εναλλάσσονται και δεν μπορεί να είναι ο καραμανλισμός ιδιοκτησία της οικογένειας Καραμανλή. Επίσης ο καραμανλισμός χρειάζεται προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες.

Ο ηγέτης πρέπει να φροντίζει να έχει διάδοχο η καλύτερα διαδόχους δηλαδή περισσότερες της μίας εναλλακτικές. Ο Κώστας Καραμανλής δεν προετοίμασε διαδόχους  στην εκπροσώπηση του καραμανλισμού. Μπορεί να ήταν αμέλεια, να μην υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι η να ήθελε να ειναι μόνο αυτός και κανένας άλλος. Μόνο η αμέλεια  έχει κάποια δικαιολογητικά.

Εάν δεν υπήρχαν κατάλληλοι άνθρωποι, δείχνει την κατάντια και το πολύ χαμηλό επίπεδο της ΝΔ. Εάν ο Καραμανλής επίτηδες δεν προώθησε διαδόχους για να είναι μόνο αυτός, τότε δείχνει ένα πολύ κακό πραγματικό χαρακτήρα πίσω από την καλοκάγαθη εικόνα που έχει καλλιεργηθεί. Εάν υπάρχει διάδοχος και λέγεται Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος, είναι πολύ θλιβερό.

Τώρα περιμένουν και τον Κώστα Μπακογιάννη. Η κατάσταση στη ΝΔ έχει καταντήσει αηδία. Από Καραμανλή σε Μητσοτάκη, από Μητσοτάκη σε Καραμανλή, από Καραμανλή σε Μητσοτάκη, από Μητσοτάκη σε Καραμανλή και από Καραμανλή σε Μητσοτάκη πάει το κόμμα.

Κολεγιόπαιδα, πλουσιόπαιδα, βουτυρόπαιδα, τζάκια, άεργοι, ανάξιοι, διεφθαρμένοι... Καμία σχέση με τον καραμανλισμό. Υπάρχουν λέξεις για αυτό το φαινόμενο: σήψη καιπαρακμή! Από το 1980 που έφυγε ο Καραμανλής για την Προεδρία, το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται σε μία διαρκή κάθοδο. Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα μαζί. Η ΝΔ είναι μιαπαρωδία καραμανλισμού. Όλη η Ελλάδα το βλέπει εκτός από τους ίδιους.

Δημήτρης

Scroll to Top