Περιθωριακοί τύποι

Περιθωριακοί τύποι

Κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί έχουν διαφορές. Μπορούν να συμφωνήσουν όμως τουλάχιστον σε ένα. Οι πολιτικοί και τα κόμματα να εκφράζουν την βάση, να είναι φιλολαϊκά και όχι αντιλαϊκά ελιτίστικα. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι ψηφοφόροι. Δεν πρέπει να βλέπουμε τα ποσοστά αλλά τα απόλυτα νούμερα. Τα ποσοστά είναι παραπλανητικά.

Στις εκλογές του 2019, Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 2,25 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Αυτό είναι περίπου 2,25% επί του συνόλου των ψηφοφόρων. Η αποχή ήταν πάνω από 42%. Ήταν το δεύτερο χειρότερο ποσοστό αποχής στην μεταπολίτευση, με μία ελάχιστη βελτίωση από τις δεύτερες του 2015 που είχε ξεπεράσει το 43%. Συμμετοχή 100% δεν γίνεται αλλά υπήρχαν εποχές που η συμμετοχή ήταν σχεδόν 80%.

Ας υποθέσουμε ότι οι μισοί περίπου ψηφοφόροι είναι στην κεντροδεξιά. Δεν ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία ούτε οι μισοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι. Εκτός αυτού, δεν εκφράζει ούτε αυτούς που την ψήφισαν, τα 2,25 εκατομμύρια. Ψήφισαν μόνο και μόνο επειδή είναι κεντροδεξιοί και προτίμησαν να έρθει στην εξουσία ένα κεντροδεξιό κόμμα αντί για ένα κεντροαριστερό.

Βέβαια οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είναι ανομοιογενείς. Και στην αριστερά του κέντρου ισχύει το ίδιο αλλά εκφράζονται με τέσσερα κόμματα αντί για δύο. Τελείως χοντρικά, από το 50% που λέμε ότι είναι οι κεντροδεξιοί, το 5% είναι τύπου ALDE, 5% είναι ακροδεξιά και οι υπόλοιποι ανάμεσα. Οι Μητσοτακικοί βγαίνουν πιο ανοικτά με το αληθινό τους πρόσωπο, αρκετά δεξιά στα οικονομικά και σοσιαλιστές σε όλα τα άλλα.

Οι Καραμανλικοί είναι διπρόσωποι. Το προσωπείο τους, το ψεύτικο πρόσωπο εκφράζει το 40%. Το πραγματικό τους πρόσωπο είναι κάτι άλλο. Δεν είναι πατριώτες αλλά διεθνιστές. Δεν είναι συντηρητικοί και κοντά στην θρησκεία αλλά ομοφυλόφιλοι ή πολύ φιλικοί προς αυτούς. Τελικά το πραγματικό τους πρόσωπο δεν είναι πολύ διαφορετικό από των Μητσοτακικών, σοσιαλιστές στα περισσότερα και σε ελάχιστα δεξιοί. Στα οικονομικά οι Μητσοτακικοί είναι πιο δεξιά. Σε άλλα είναι περίπου το ίδιο και σε μερικά οι Καραμανλικοί πιο δεξιά.

Δεν έχει δικαίωμα ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός, να είναι σοσιαλιστής σε όλα πλην των οικονομικών; Και βέβαια έχει! Το ίδιο ισχύει και για ένα κόμμα. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να εξαπατούν. Δεν έχει δικαίωμα το τύπου ALDE τμήμα που είναι μόνο το 5% να ηγείται στο 40% και να καθορίζεται η πολιτική γραμμή του κόμματος από το 5% αντί το 40%. Αν έχετε τα α@χί#ια, πείτε έντιμα και ειλικρινά στους ψηφοφόρους αυτό που πραγματικά είστε, ομοφυλόφιλοι, διεθνιστές, οικολόγοι, ναρκομανείς, έκφυλοι, ακόλαστοι αμοραλιστές, κρατιστές.

Πείτε έντιμα και ειλικρινά «είμαι ομοφυλόφιλος», «είμαι διεθνιστής», «θέλω την νομιμοποίηση των ναρκωτικών». Αφήστε πια τα π@υστ$κα, γιατί δεν σας παίρνει άλλο. Σας έχουν καταλάβει και οι πέτρες τι πραγματικά είσαστε και ποιος είναι ο πραγματικός σας ρόλος. Όλοι αυτοί οι περίεργοι (ομοφυλόφιλοι, διεθνιστές, ναρκομανείς, έκφυλοι, ακόλαστοι αμοραλιστές, κρατιστές) δεν ανήκουν στην κεντροδεξιά, σε καμία περίπτωση. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος από γνήσιους σοσιαλιστές που λέει ότι οι περίεργοι σημιτικοί δεν ανήκουν στον χώρο του σοσιαλισμού.

Ένα μεγάλο τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ, θεωρούσε τους σημιτικούς αναχρονιστές αρκετά δεξιούς, για τα δικά τους τα πιστεύω. Είναι το ίδιο πράγμα με τους Μητσοτακικούς, σοσιαλιστές σε όλα εκτός από τα οικονομικά. Κανονικά Σημιτικοί και Μητσοτακικοί ανήκουν σε έναν άλλο χώρο που δεν είναι ούτε σοσιαλισμός αλλά ούτε κεντροδεξιά. Το ίδιο ισχύει για το πραγματικό πρόσωπο πολλών Καραμανλικών. Ο χώρος αυτός είναι πολύ μικρός, μονοψήφιος.

Είναι μπασταρδοκαταστάσεις αναχρονιστές και Μητσοτακικοί ούτε σοσιαλιστές καθαροί αλλά ούτε κεντροδεξιοί καθαροί. Ας πούμε λοιπόν ότι βρίσκονται ανάμεσα, στο κέντρο. Εγώ συμφωνώ με τους γνήσιους σοσιαλιστές ότι σημιτικοί αναχρονιστές και μητστοτακικοί δεν είναι γνήσιοι σοσιαλιστές. Είναι όμως προέκταση του σοσιαλισμού, πιο κοντά στον σοσιαλισμό παρά την κεντροδεξιά. Βρίσκονται αριστερά του κέντρου. Πάραυτα ας μην κολλήσουμε σε αυτό. Δέχομαι ότι είναι κάπου ανάμεσα στον σοσιαλισμό και την κεντροδεξιά.

Δεν τους θέλει κανένας. Δεν τους αντέχει κανένας. Δεν το καταλαβαίνουν; Δεν τους γουστάρουν ούτε οι γνήσιοι σοσιαλιστές αλλά ούτε οι γνήσιοι κεντροδεξιοί. Είναι περιθωριακοί τύποι από πολιτική άποψη. Κινούνται σκοτεινά και ύπουλα στο περιθώριο, στις παρυφές σοσιαλισμού και κεντροδεξιάς, εξαπατώντας τον βασικό κορμό των παρατάξεων. Όμως και το πραγματικό πρόσωπο των Καραμανλικών είναι περιθωριακό.

Πρέπει να κάνουν ένα κόμμα του κέντρου και να μετρήσουν την δύναμη τους στους ψηφοφόρους. Το ποσοστά θα είναι μονοψήφια, ίσως κάτω από 5% και ενδεχομένως κάτω από 3% δηλαδή δεν θα μπουν στην Βουλή. Οι Καραμανλικοί πρέπει να αποφασίσουν πιο πρόσωπο προτιμούν, αυτό που εκφράζει το 40% ή το πραγματικό. Πρέπει να δείξουν αυτό που είναι και να δούμε αν θα τους ψηφίσουν οι ψηφοφόροι. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξαπάτηση των ψηφοφόρων, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, από αναχρονιστές σημιτικούς, μητσοτακικούς και διπρόσωπους καραμανλικούς πρέπει να σταματήσει.

Λάμπρος

error: Content is protected !!
Scroll to Top