Περιθωριοποιήστε το Σύστημα

Περιθωριοποιήστε το Σύστημα

girl turning her backΠαρόλο που τα έχουμε εξηγήσει αρκετά αναλυτικά, για κάποιους είναι ακόμα κάπως δυσνόητα. Θα κάνουμε λοιπόν άλλη μια προσπάθεια. Πέρα από τα ΜΜΕ, το Σύστημα έχει εισέλθει και σε άλλους χώρους όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις κλπ. Σε όλα τα επαγγέλματα είναι χρήσιμη η προβολή από τα ΜΜΕ.

Για αυτό βλέπουμε δικηγόρους, γιατρούς, φοροτεχνικούς να βγαίνουν καθώς ανεβαίνει η πελατεία τους. Πολλοί δικηγόροι αναλαμβάνουν δωρεάν υποθέσεις που παίρνουν δημοσιότητα. Δεν αμείβονται από τους πελάτες αλλά κερδίζουν διαφήμιση. Όμως υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι δικηγόροι, γιατροί, φοροτεχνικοί κλπ που δεν έχουν βγει ποτέ σε ΜΜΕ.

Σε άλλους επαγγελματικούς χώρους η προβολή από τα ΜΜΕ είναι πιο απαραίτητη. Παραδείγματα είναι η πολιτική, οι τέχνες, η λογοτεχνία κλπ. Εκεί δύσκολα κανείς πετύχαινε χωρίς καμία προβολή από ΜΜΕ. Συνέβαινε βέβαια αλλά είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Υπήρχαν τραγουδιστές που απέφευγαν την παρουσία σε κανάλια ή τις συνεντεύξεις. Όμως τα τραγούδια τους παίζονταν στο ραδιόφωνο. Και το ραδιόφωνο μέρος του συστήματος είναι.

Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν «φάει καλά» από το Σύστημα, είναι συστημικοί. Μπορεί να μην είναι παλιάνθρωποι αλλά συστημικοί είναι σίγουρα. Το άλλο ερώτημα είναι αν ήταν συστημικοί στα πρώτα τους βήματα. Το σύστημα αναδεικνύει τους δικούς του ή αυτούς που «πηγαίνουν με τα νερά του» . Σε αυτό βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις.  

Ας πάρουμε έναν καλλιτέχνη στα πρώτα του βήματα και ας υποθέσουμε ότι έχει ταλέντο και ικανότητες. Αν δεν «πάει με τα νερά» του συστήματος, οτιδήποτε αυτό σημαίνει, δεν θα αναδειχθεί. Το να «πάει με τα νερά» του συστήματος σημαίνει διάφορα πράγματα. Μπορεί να σημαίνει να καθίσει να τον πηδήξουν ή να τους πηδήξει. Και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

Μπορεί να σημαίνει να δημιουργήσει σχέσεις με ανθρώπους του συστήματος, ερωτικές ή άλλες. Μπορεί να σημαίνει να μοιράζεται τις ίδιες απόψεις μαζί τους περί παγκοσμιοποίησης ή Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να σημαίνει να δεχτεί τους όρους τους συστήματος στα επαγγελματικά, χωρίς «μα και μου» . Όσοι αρχίζουν τα «μα και τα μου», τους βάζουν στην μαύρη λίστα γιατί είναι κακή επιρροή για τους υπόλοιπους.  

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην πολιτική. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να αναδεικνύονται σε όλους τους χώρους αυτοί που αξίζουν και όχι αυτοί που θέλει το σύστημα. Χρειάζεται ένα εναλλακτικό Σύστημα, ένα Αντισύστημα διαφορετικό από το Σύστημα.

Δεν είναι το Ίντερνετ αντισυστημικό και η τηλεόραση συστημική. Το Σύστημα βρίσκεται σε μεγάλο μέρος του Ίντερνετ. Απλά το μη σύστημα ή Αντισύστημα έχει επίσης ένα μεγάλο μέρος του, ίσως μεγαλύτερο. Όσο πιο ακριβή είναι η λειτουργία ενός μέσου, τόσο μεγαλύτερο μέρος του έχει το Σύστημα.

Η έκδοση ενός βιβλίου ή η δημιουργία μιας ιστοσελίδας δεν είναι κάτι πολύ ακριβό όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός καναλιού. Άλλο όμως η έκδοση και άλλο η προβολή ενός βιβλίου που γίνεται κυρίως από τα ΜΜΕ. Η έκδοση εφημερίδας είναι κάπου ανάμεσα, για αυτό και υπάρχουν μη συστημικές εφημερίδες.

Το Ίντερνετ δίνει μια εναλλακτική στο μη Σύστημα ή Αντισύστημα. Έχουν ήδη αναδειχθεί καλλιτέχνες και κόμματα μέσα από αυτό και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Μάθετε να λειτουργείτε έξω από το Σύστημα. Γυρίστε τους την πλάτη και περιθωριοποιήστε τους.

Scroll to Top