Πετούν αλλού το μπαλάκι

Πετούν αλλού το μπαλάκι

Από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων, αποφύγαμε να εξετάσουμε την πολιτική διάσταση του θέματος όταν ακόμη περισυλλέγονται πτώματα και ταυτοποιούνται σωροί. Επίσης θέλαμε να αφήσουμε τους Έλληνες να ηρεμήσουν λίγο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που είναι παραδοσιακά η περίοδος που προτιμούν οι περισσότεροι για τις διακοπές τους. Όμως η ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση προς μια κατεύθυνση και συγκεκριμένα την κατεδάφιση αυθαιρέτων, μας αναγκάζει να ανταποκριθούμε γρηγορότερα από όσο θα θέλαμε. Είναι μια πάγια τακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να φορτώνουν τα δικά τους λάθη και τις δικές τους παραλείψεις στους πολίτες.

Αυτό που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ την τελευταία εβδομάδα, είναι η απίστευτη επιπολαιότητα ή η άθλια προπαγάνδα του πολιτικού και μιντιακού συστήματος. Οι άνθρωποι είναι εντελώς ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν. Δεν είναι ικανοί να κάνουν απλούς συλλογισμούς και μια απλή έρευνα ή εξαπατούν συστηματικά τους ψηφοφόρους, τους τηλεθεατές και τους αναγνώστες.

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση των φονικότερων πυρκαγιών του 21 αιώνα. Τη πρώτη κατέχει η Αυστραλία όπου τον Φεβρουάριο του 2009 πέθαναν 173 άνθρωποι. Στη δεύτερη θέση είναι η πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, με τον αριθμό των νεκρών στους 88 και συνεχώς να μεγαλώνει, όταν δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο. Τον Αύγουστο του 2007, οι πυρκαγιές στην Εύβοια και την Ηλεία σκότωσαν 77 ανθρώπους. Λίγες μέρες μετά τη φωτιά στο Μάτι, στην Βόρεια Καλιφόρνια μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από ένα αυτοκίνητο κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις και σκότωσε 6 ανθρώπους.  

Κατ΄ αρχάς το γεγονός ότι υπάρχουν θύματα δεν σημαίνει ότι κάποιος ή κάτι φταίει. Μπορεί να φταίει μπορεί και να μην φταίει. Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα και να ευθύνεται μόνο η φύση. Βέβαια στην Ελλάδα που όλα λειτουργούν στραβά, είναι βέβαιο ότι πάντοτε κάτι φταίει είτε υπάρχουν θύματα είτε όχι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί απελπισμένα ένα επικοινωνιακό τρικ, με το οποίο εάν τελικά πραγματοποιήσει όσα λέει θα πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη την αυθαίρετη δόμηση ως αιτία της καταστροφής. Στη Αυστραλία που είχαμε υπερδιπλάσια θύματα, έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση; Στην Ηλεία πάλι αυτός ήταν ο λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι; Ενδεχομένως η αυθαίρετη δόμηση να έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα αλλά δεν ήταν η αιτία της τραγωδίας όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Εσκεμμένα η κυβέρνηση μπερδεύει τις κακές πολεοδομικές συνθήκες με την αυθαίρετη δόμηση.

Επίσης θέλει να περάσει την εντύπωση ότι η δυσκολία πρόσβασης στην παραλία οφείλεται στην αυθαίρετη δόμηση. Όμως η κύρια αιτία είναι η μορφολογία του εδάφους. Στο τραγικό οικόπεδο που βρήκαν θάνατο 26 άνθρωποι, ο λόγος που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν ήταν γιατί από κάτω βρισκόταν γκρεμός και υπήρχε μόνο ένα λαξευμένο μονοπάτι που έπρεπε να το ξέρει κανείς για να κατέβει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στη σωτηρία. Έπρεπε όμως να σώσουν και τους εαυτούς τους και έτσι κατέβηκαν και αυτοί. Οι 26 που μπήκαν τελευταίοι μη γνωρίζοντας το μονοπάτι και με συνθήκες χαμηλής ορατότητας λόγω καπνών, δεν μπόρεσαν να κατέβουν και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Θανάσης

 

Scroll to Top