Πως και γιατί η ΝΕ

Πως και γιατί η ΝΕ

AUDIO

Mία Νέα Ένωση λύνει πολλά προβλήματα για πολλές χώρες. Το ονομάζουμε Ένωση για λόγους ευκολίας αλλά μπορεί να αργήσει πολύ να πάρει και τυπικά την μορφή της Ένωσης ή να μην γίνει ποτέ. Ουσιαστικά είναι ένα οικονομικό μπλοκ, μια άτυπη Ένωση, ένα γκρουπ χωρών με προνομιακές οικονομικές σχέσεις και συντονισμό. Η Βρετανία δεν μπορεί να μπει σε μια Ένωση αμέσως μετά αφού θα έχει βγει από μια άλλη. Αναζητείται ένα νέο μοντέλο Ένωσης με περισσότερη ανεξαρτησία, ευελιξία, ελευθερία κινήσεων, λιγότερη γραφειοκρατία. Η είσοδος και η έξοδος πρέπει να είναι σχετικά εύκολες.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας, το ¼ της παγκόσμιας παραγωγής, εξετάζεται και η περίπτωση της Τετραρχίας δηλαδή τυπικά οι ΗΠΑ να μείνουν έξω από την ΝΕ καθώς είναι μία Ένωση από μόνες τους όπως λέει και η ονομασία Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι μια απόφαση για το μέλλον, όταν και αν κάποτε το οικονομικό μπλοκ γίνει και τυπικά Ένωση. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Πρώτα-πρώτα η ΝΕ εξυπηρετεί την Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του back stop ή η συμφωνία με την ΕΕ. Υπερίσχυσε το Brexit αλλά με μικρή διαφορά. Η κοινωνία θα είναι διχασμένη και ίσως να επανέλθει πάλι το θέμα της συμμετοχής στην ΕΕ. Η Νέα Ένωση είναι μια μέση λύση και για τις δύο πλευρές, του Brexit και του Bremain. Η Βρετανία θα έχει ανεξαρτησία αλλά θα συμμετέχει σε ένα νέο οικονομικό μπλοκ και θα έχει αρκετά από το οφέλη συμμετοχής σε μια Ένωση.

Οι Βρετανοί δεν είχαν οικονομικά προβλήματα. Άλλοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο Brexit. Οικονομικά προβλήματα υπήρχαν σε κοινωνικές ομάδες αλλά όχι συνολικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας, η ΝΕ θα βοηθήσει τα οικονομικά προβλήματα των χωρών διότι με μεγαλύτερη ανεξαρτησία θα έχουν την ελευθερία να λύσουν τα προβλήματα τους. Και αυτές τις εξυπηρετεί μιας άλλης μορφής πιο χαλαρή Ένωση.

Μετά λύνει το πρόβλημα του Ισραήλ. Με εχθρούς γύρω γύρω είναι δύσκολο να βρεθεί σε ένα γκρουπ χωρών στην περιοχή του. Οι μόνες χώρες που έχει καλές σχέσεις είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεν περιβάλλονται από εχθρούς αλλά από ασιατικές χώρες με διαφορετική κουλτούρα. Ο Καναδάς και η Νορβηγία έχουν επιδιώξει οικονομική σχέση με την ΕΕ. Η ΝΕ θα έχει και αυτή οικονομική σχέση με την ΕΕ. Το μπλοκ θα διαπραγματευτεί συλλογικά και θα πετύχει πολύ καλύτερους όρους.

Μια άποψη υποστηρίζει η ΝΕ να αποτελείται μόνο από χώρες που έχουν σαν βάση τους την ευρωπαϊκή κουλτούρα για να είναι ομοιογενής η νοοτροπία. Μέσα στις χώρες θα υπάρχει πολύ-πολιτισμικότητα αλλά η βάση της κουλτούρας θα είναι ευρωπαϊκή. Το Ισραήλ έχει στην βάση του την ευρωπαϊκή κουλτούρα επειδή οι Εβραίοι έμεναν επί αιώνες στην Ευρώπη. Αυτοί που πήγαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, κυρίως από την Ευρώπη προέρχονται. Και εκεί βρήκαν παραλλαγές της ευρωπαϊκής κουλτούρας καθώς αυτές οι χώρες κατοικήθηκαν ως επί το πλείστον από Ευρωπαίους.

Στο παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε στο άρθρο/audio «ο Γίγαντας και ο νάνος», οι 10 χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος) φθάνουν σχεδόν τα 10 (9,66) τρις και είναι κοντά στην ΕΕ των 23 με 13,2 τρις. Μπορεί και να μείνει μόνο εκεί η ΝΕ. Είναι στην ίδια τάξη μεγέθους με την ΕΕ των 23 και την Κίνα, λίγο πιο χαμηλά.

Στην Ευρώπη δεν μένουν πολλές χώρες εκτός ΕΕ. Είναι οι πέντε υποψήφιες για την ΕΕ (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία) και η Ελβετία. Η Ελβετία θα μπορούσε να ενδιαφερθεί. Το ΑΕΠ της είναι 742 δις. Αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, μια χώρα που έχει παραπλήσια κουλτούρα είναι η Αργεντινή. Βέβαια με 478 δις δεν είναι μεγάλη οικονομία, λίγο πάνω από αυτή της Νορβηγίας. Η Βραζιλία είναι μεγάλη οικονομία λόγω πληθυσμού, σχεδόν όσο και η Ιταλία 1,96 τρις. Το Χονγκ Κονγκ έχει 382 δις, ακριβώς όσο η Ιρλανδία και το Ισραήλ. Η Νότια Αφρική είναι ελάχιστα παρακάτω με 371 δις.

Αν βάλουμε τις πέντε χώρες μαζί (Ελβετία, Αργεντινή, Βραζιλία, Χόνγκ Κόνγκ, Νότια Αφρική) αθροίζονται σε 3,93 τρις. Αν τις προσθέσουμε στις 10 αρχικές μας κάνει 13,6 τρις, λίγο παραπάνω από την ΕΕ 23 με 13,2 τρις. Μέχρι στιγμής έχουμε χώρες με κουλτούρα ευρωπαϊκή ή σχεδόν ευρωπαϊκή.

Η Ιαπωνία από μόνη της έχει 5,17 τρις και είναι η τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Μετά το Χονγκ Κονγκ, είναι μάλλον η ασιατική χώρα με την πιο κοντινή κουλτούρα στην ευρωπαϊκή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ευρωπαϊκή η κουλτούρα της αλλά έχει αρκετές επιρροές. Η Νότια Κορέα είναι η ενδέκατη οικονομία στον κόσμο με 1,66 τρις, λίγο κάτω από τον Καναδά. Κοντά στην Ελβετία είναι η Σαουδική Αραβία με 762 δις. Οι τρεις τελευταίες αθροίζονται σε 7,6 τρις.

Και οι δεκαοκτώ χώρες μαζί μας κάνουν 21,2 τρις. Πλησιάζουν πολύ κοντά αλλά δεν ξεπερνούν το ΑΕΠ των ΗΠΑ που είναι 21,3 τρις. Απίστευτο και όμως αληθινό! Το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας είναι ασύλληπτο. Είναι όσο δεκαοκτώ χώρες μαζί. Κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες του πλανήτη. Και η Κίνα έχει επίσης μεγάλη οικονομία αλλά αυτό οφείλεται στον πληθυσμό της.

Δεν αναφέραμε αυτές τις δεκαοχτώ χώρες επειδή θα είναι όλες στην ΝΕ. Κατά την άποψη μας έχουν πιθανότητες, άλλες μεγάλες και άλλες μικρές. Από την άλλη, κάποιες χώρες που δεν αναφέραμε μπορεί να είναι. Επίσης θέλαμε να δείξουμε τα απόλυτα και τα σχετικά μεγέθη των οικονομιών.

Μέσα στην ΝΕ το μέγεθος των ΗΠΑ είναι δυσανάλογο με αυτό των άλλων χωρών. Μόλις εξηγήσαμε ότι είναι όσο δεκαοκτώ χώρες μαζί. Στην παραλλαγή της Τετραρχίας, οι ΗΠΑ μένουν τυπικά έξω από την ΝΕ. Επί της ουσίας δεν θα έχει μεγάλη διαφορά αν οι ΗΠΑ είναι μέσα ή κολλητά δίπλα. Οι σχέσεις θα είναι πολύ στενές.

Με την Τετραρχία μοιράζεται λίγο καλύτερα η οικονομική δύναμη τόσο στην ΝΕ όσο και παγκόσμια. Θα έχουμε δύο χώρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα και δύο μπλοκ χωρών, την ΝΕ και την ΕΕ, περίπου οικονομικά ισοδύναμες. Και οι τέσσερις μαζί θα ελέγχουν 70 – 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο Άξονας ΗΠΑ – ΝΕ θα ελέγχει 40 – 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα ποσοστά εξαρτώνται από ποιες χώρες θα μπουν στην ΝΕ.

Πίνακες 1

Scroll to Top