Πουλήστε τα κινητά

Πουλήστε τα κινητά

Έχω γράψει μία σειρά άρθρων* σε τεχνολογικά θέματα. Από τις ερωτήσεις που εξακολουθώ να δέχομαι γύρω από αυτό το θέμα, έχω καταλάβει πως δεν μπόρεσα να το δώσω σε όλους να το καταλάβουν καλά αυτό που προσπαθώ να πω. Θα κάνω άλλη μία προσπάθεια.

Όσοι είχαμε υπολογιστές, ασχολούμαστε με το Ίντερνετ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο πολύς ο κόσμος γνώρισε το Ίντερνετ μέσα από τα smart phone πού είναι τηλέφωνο μαζί με ένα μικρό tablet. Το tablet είναι ένας προσωπικός υπολογιστής (personal computer δηλαδή pc) που αντί για πληκτρολόγιο έχει οθόνη αφής. Τα smart phone αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για να διαδώσουν το Ίντερνετ στις μεγάλες μάζες.

Όμως δεν έχουν δυνατότητες. Με ένα κινητό δεν μπορεί κανείς να σερφάρει ικανοποιητικά στο Ίντερνετ. Τα social media είναι ένα μικρό μέρος του Ίντερνετ που έχει πάρα πολλές άλλες δυνατότητες. Επιπλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει ικανοποιητικά video που υπάρχουν πλέον εκατομμύρια στο Διαδίκτυο. Για να αναβαθμιστεί ένας χρήστης τεχνολογικά πρέπει να αποκτήσει κάποιον προσωπικό υπολογιστή. Όπως έχω εξηγήσει προσωπικοί υπολογιστές είναι desktop, laptop, notebook και tablet.

Πρέπει εδώ να γίνει διαχωρισμός μεταξύ χρήστη και συσκευής. Μπορεί κάποιος να έχει ένα πανάκριβο, τεχνολογικά προηγμένο κινητό. Η συσκευή είναι τεχνολογικά προηγμένη και όχι ο χρήστης. Είναι κάτι αντίστοιχο με τον οδηγό και το αυτοκίνητο. Μπορεί κάποιος να έχει ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο αλλά να είναι άσχετος οδηγός. Το να πάρει ένα ακριβό γρήγορο αυτοκίνητο δεν τον κάνει καλό οδηγό. Όποιος χρησιμοποιεί μόνο smartphone είναι τεχνολογικά κατώτερος (άσχετος) ως χρήστης, ανεξάρτητα από πόσο τεχνολογικά εξελιγμένο είναι το κινητό.  

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν προσωπικό υπολογιστή και smartphone. Αυτοί είναι μία άλλη περίπτωση. Ο προσωπικός υπολογιστής τους δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουν επαρκώς το Ίντερνετ και διάφορες άλλες δυνατότητες εκτός Διαδικτύου με τα διάφορα προγράμματα (software). Έχουν και το smartphone για να μπαίνουν πρόχειρα στο Ίντερνετ από όπου βρίσκονται.

Όπως έχω όμως εξηγήσει, αυτή την δυνατότητα την δίνει και το tablet. Επιπλέον το tablet δίνει δυνατότητα για καλύτερο σερφάρισμα, καλύτερη παρακολούθηση βίντεο και προβολή φωτογραφιών. Επομένως αν κάποιος δεν έχει σοβαρό λόγο για να έχει κινητό και να τον βρίσκουν ανά πάσα στιγμή, είναι προτιμότερο το tablet. Συνήθως, οι χρήστες tablet είναι τεχνολογικά ανώτεροι.

Όποιος λοιπόν έμαθε το Ίντερνετ από το smarphone, είναι καιρός να αναβαθμιστεί με κάποιου τύπου προσωπικό υπολογιστή. Τώρα ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες καθενός, γίνεται η επιλογή σύνδεσης και συσκευών. Για να συνδεθεί κανείς στο διαδίκτυο με φορητό υπολογιστή (tablet, notebook, laptop) δεν χρειάζεται να έχει δική του σύνδεση όπως με το smartphone.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα wi-fi (κάποιου άλλου) και τον κωδικό σύνδεσης. Άρα δεν είναι απαραίτητο να πληρώνει κάποια σύνδεση. Με την σύνδεση σταθερού μέσω οπτικών ινών, μπορούν να συνδεθούν απεριόριστοι φορητοί υπολογιστές και αρκετά desktop. Επομένως αν είναι να πληρώνει κάποια σύνδεση, είναι προτιμότερο να πληρώνει για σταθερή παρά κινητή (μία ή περισσότερες), ειδικά αν στο σπίτι ή στο γραφείο χρησιμοποιούν Ίντερνετ περισσότερα του ενός άτομα. Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά και όλοι προσπαθούμε να κόβουμε από όπου μπορούμε.

Δεν θα μας σώσει η οικονομία μόνο στις συνδέσεις τηλεφώνου αλλά λίγο από εδώ, λίγο από εκεί συγκεντρώνεται ένα σεβαστό ποσό που μπορούμε να γλυτώσουμε. Στο κάτω κάτω γιατί να μην το κάνουμε κάτι άλλο που θα μας είναι πιο χρήσιμο ή πιο ευχάριστο. Κάποιος που έχει οικονομική άνεση, μπορεί να έχει σταθερή σύνδεση με wi-fi στο σπίτι ή στο γραφείο με χρήση προσωπικών υπολογιστών και smartphone με σύνδεση κινητού. Όμως το κινητό είναι περιττό έξοδο, αν δεν είναι τελείως απαραίτητο και επιπλέον το tablet είναι καλύτερο για σερφάρισμα, βίντεο, εικόνες.

Καθένας κρίνει ανάλογα με την περίπτωση του. Οι χρήστες όμως smartphone που έμαθαν το Διαδίκτυο μέσα από την κινητή τηλεφωνία, αν θέλουν να αναβαθμιστούν ως χρήστες πρέπει να αποκτήσουν έναν προσωπικό υπολογιστή. Το ακριβό, τεχνολογικά εξελιγμένο smartphone, δεν αναβαθμίζει τους ίδιους και ούτε δίνει την δυνατότητα καλής αξιοποίησης του Ίντερνετ. Για να μην πω λοιπόν πετάξτε τα κινητά, λέω πουλήστε τα όσο μπορούν να πιάσουν και πάρτε pc (tablet, notebook, laptop, desktop).

*βλ. Κατηγορία Τεχνολογία

Γιώργος

Scroll to Top