Προώθηση ιστοσελίδων

Προώθηση ιστοσελίδων

Η προώθηση είναι κάτι διαφορετικό από την κατασκευή αλλά η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης SEO (search engine optimization) ξεκινάει με τη κατασκευή. Η σωστή κατασκευή είναι σημαντική ώστε οι ιστότοποι να έχουν ψηλή σειρά κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Η δομή του ιστότοπου πρέπει να είναι φιλική πρώτα προς τους χρήστες αλλά και προς τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης τα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα κατά τέτοιο τρόπο (seo κειμενογράφηση) ώστε να παίρνουν ψηλή κατάταξη από τις μηχανές αναζήτησης .

Η προώθηση της ιστοσελίδας μπορεί να γίνει με οργανικό τρόπο η με διαφήμιση. Ο οργανικός τρόπος είναι η κατάταξη της ιστοσελίδας σε ψηλή σειρά από τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing) διαβάζουν μόνο κείμενο.  Όταν κάποιος χρήστης αναζητεί κάτι, πληκτρολογεί λέξεις η φράσεις στις μηχανές αναζήτησης. Τα αποτελέσματα είναι χιλιάδες η και εκατομμύρια που παρουσιάζονται σε δεκάδες σελίδες. Οι περισσότεροι χρήστες βλέπουν τη πρώτη σελίδα, αρχίζοντας πάντα από το πρώτο αποτέλεσμα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πληρωμένες διαφημίσεις και έχουν συνήθως ένα χαρακτηριστικό που το υποδηλώνει, στη Google γράφει μπροστά ΔΙΑΦ. Μετά τις διαφημίσεις ξεκινάνε τα αποτελέσματα της οργανικής κατάταξης. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια για να κατατάξουν τις σελίδες. Για να επιτευχθεί ψηλή σειρά κατάταξης, χρειάζεται μια επίπονη και διαρκή προσπάθεια που ονομάζεται SEO Search Engine Optimization. Για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 με 6 μήνες και μπορεί να φθάσει μέχρι και 9-12 μήνες.  Ένα μέρος της προσπάθειας είναι η κειμενογράφηση SEO δηλαδή η συγγραφή των κειμένων κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι μηχανές αναζήτησης να δίνουν ψηλή κατάταξη στις σελίδες. Η SEO είναι μεν δωρεάν με την έννοια ότι δεν πληρώνεται άμεσα κάποιο ποσό για διαφήμιση αλλά απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και έτσι έχει ένα έμμεσο κόστος. 

Συνηθισμένοι τρόποι διαφήμισης είναι το Google Adwords και το Google Adsence. Αυτές είναι διαφημίσεις που παρουσιάζονται στη πρώτη σειρά των αναζητήσεων πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα και διαφημίσεις σε διάφορους ιστότοπους. Επίσης μπορεί να γίνει προώθηση στα διάφορα social media με διαφημίσεις η με δραστηριότητα όπως δημιουργία σελίδων, λογαριασμών, ομάδων, εκδηλώσεων κλπ.  Όπως και με τις μηχανές αναζήτησης (search engines) έτσι και με το Social Media μπορεί να γίνει βελτιστοποίηση (Social Media Optimization). 

Πέρα από αυτά η δραστηριοποίηση γενικότερα στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση. Η δημιουργία blog που μπορεί να βρίσκεται μέσα στον ιστότοπο η χωριστά και να διαπραγματεύεται σχετικά θέματα αποτελεί σίγουρα κάτι θετικό. Επίσης η συμμετοχή σε forums, συζητήσεις και γενικότερα η ενεργοποίηση με διάφορους τρόπους στο Ιντερνετ είναι βοηθητικά. Προώθηση μπορεί να γίνει και εκτός διαδικτύου με φυλλάδια, διαφήμιση σε έντυπα, κανάλια, εφημερίδες κλπ. 

Το Digital Marketing είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες όπως display advertising, δημιουργία και προώθηση ιστοσελίδων, ιστότοπων & ιστολογίων, email marketing, sms marketing, social media marketing, search engine optimization και άλλα πολλά. Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι Online η Web Marketing.

Δείτε περισσότερα GReACTIV

Scroll to Top