Σχολιασμός εκλογών ’19

Σχολιασμός εκλογών 19

AUDIO

Αυτός ο άνθρωπος, ο Μητσοτάκης, πραγματικά πιστεύει ότι κέρδισε τις εκλογές; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Σημαίνει ότι έχει απωλέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλοι οι σύμβουλοι του, κανονικοί και άτυποι. Άνθρωποι που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βρίσκονται στου Μαξίμου.

Διάφοροι γλείφτες λένε στα κανάλια και στο ραδιόφωνο ή γράφουν στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ότι ήταν προσωπική νίκη του Μητσοτάκη. Το κάνουν για να τον κολακέψουν μήπως και τους χαζοβολέψει σε καμμιά θέση. Τις εκλογές τις έχασε το Μνημόνιο. Ο λαός τιμωρεί όσους εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές.

Έχουμε τέσσερις κατηγορίες, αντιμνημονιακούς, υπομνημονιακούς, μνημονιακούς και υπερμνημονιακούς. Οι αντιμνημονιακοί δεν εφαρμόζουν Μνημόνια. Οι υπομνημονιακοί τα εφαρμόζουν με το ζόρι και όχι τόσο πιστά. Οι μνημονιακοί εφαρμόζουν κανονικά τα Μνημόνια. Οι υπερμνημονιακοί είναι «επικροτώ και επαυξάνω». Εφαρμόζουν κανονικά τα Μνημόνια και βάζουν και κάτι παραπάνω. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν μνημονιακή. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεκίνησαν από αντιμνημονιακοί αλλά έγιναν υπομνημονιακοί. Η φράξια του Μητσοτάκη είναι υπερμνημονιακή. Έτσι θα τους τιμωρήσει ο λαός ακόμη πιο σκληρά από τους άλλους στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Στην Νέα Αρχή - ΔΕΚΑ έχουμε πολλά μέλη που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ. Επίσης πολλοί απείχαν. Όταν κάποια στιγμή κατέβουμε σε εκλογές, θα ψηφίσουν εμάς. Ανοίγω παρένθεση. Εγώ προσωπικά ψήφισα ότι και στις ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ με ένα σταυρό, στην Παπακώστα τώρα και στην Κουντουρά στις ευρωεκλογές. Ούτε αριστερός ούτε κεντροαριστερός αυτοπροσδιορίζομαι αλλά κεντρώος με ελαφρά δεξιά απόκλιση. Κλείνω παρένθεση. Όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία μας εξήγησαν γιατί το έκαναν. Θέλουν να κάνουν μια δοκιμή στον Μητσοτάκη. Του δίνουν ένα περιθώριο έξι μήνες. Με τον νέο χρόνο, αν δεν κάνει αυτά που είπε, θα αγωνιστούν για να τον ανατρέψουν.

Αν το σκεφτούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Τους περίμενε μια πολύ δύσκολη τετραετία. Βέβαια η εξουσία είναι γλυκιά και δύσκολο να αφήσουν τις καρέκλες. Όμως θα κατέληγαν να πληρώσουν σαράντα χρόνια λαθών, κακοδιαχείρισης, σπατάλης και κλεψιάς Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ενώ τώρα θα την πληρώσει η Νέα Δημοκρατία που χρεοκόπησε την χώρα. Θα λογαριαστούμε μαζί τους για όλα τα δεινά που έφεραν στον τόπο και είναι πάρα πολλά. Να μην έχουν την τετραετία σίγουρη. Δυο χρόνια πολλά του είναι του Μητσοτάκη. Αν δεν τον ανατρέψουμε σε δυο το πολύ χρόνια, θα κάνει γενοκτονία, θα μας εξοντώσει τελείως, θα μας αφανίσει από προσώπου γης. Σε λίγο θα πετάξει το καλό προεκλογικό προσωπείο και θα φανεί το πραγματικό του πρόσωπο.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ήταν όσο και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Εάν είχαν συμπορευτεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μπορεί να είχαν κερδίσει τις εκλογές. Αυτό θα το θυμηθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές, ειδικά αφού θα  προηγηθεί μια διακυβέρνηση δεξιάς. Αν το ΚΙΝΑΛ κατέβη αυτόνομα, είναι πιθανό να πάρει πολύ μικρά ποσοστά. Δεν θα επιτρέψουν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μια δεύτερη ήττα.

Η Ελληνική Λύση μαζί με την Χρυσή Αυγή συγκέντρωσαν τα ποσοστά της δεύτερης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Παρόλο που οι μετακινήσεις δεν ήταν απευθείας, η Ελληνική Λύση κατέληξε να πάρει το μισό και παραπάνω ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Βέβαια το 2015 υπήρχαν και οι ΑΝΕΛ. Το 3,69% σκορπίστηκε σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Το Μέρα 25 αντικατέστησε την Λαϊκή Ενότητα, με την διαφορά ότι κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Τα τρία Συριζογενή κόμματα (Μέρα 25, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα) πήραν πάνω από 5%. 

Τα ποσοστά είναι παραπλανητικά. Πρέπει να βλέπουμε τους απόλυτους αριθμούς. Αντιστράφηκαν οι αριθμοί της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2015, η ΝΔ πήρε 2,25 εκατομμύρια και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,78 εκατομμύρια. Ο Καραμανλής είχε πάρει 3,36 εκατομμύρια το 2004 και χρεοκόπησε τη χώρα. Ο Μητσοτάκης τι καταστροφή θα προκαλέσει με 1,1 εκατομμύριο λιγότερο;

Το 2009 που η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε και έχασε με πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει πενήντα χιλιάδες περισσότερες από τώρα. Παρόλο που το ποσοστό 39,85% φαίνεται πολύ μεγάλο, σε απόλυτους αριθμούς η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα ποσοστά συμμετοχής δεν είναι ίδια στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα η αποχή ήταν περίπου 42%, ανάλογη του Σεπτεμβρίου 2015 που ήταν και οι πιο πρόσφατες εκλογές. Μήπως παγιώνεται ένα μεγάλο ποσοστό αποχής στις βουλευτικές και δεν ήταν άλλοι λόγοι όπως η ζέστη ή οι πρόσφατες ευρωεκλογές;

Scroll to Top