ΣΥΓΚΡΙΣΗ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Τα γραφεία μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο διαδίκτυο. Μελλοντικά θα αποκτήσουμε γραφεία μικρότερα και οικονομικότερα από της Νέας Δημοκρατίας. 

Εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία

Στην κεντροαριστερά, το κόμμα εξουσίας αντικαταστάθηκε από ένα άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψη μας, το ίδιο θα συνέβαινε και στην κεντροδεξιά αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν τόσο ακραίο κόμμα. Παρόμοιες ανατροπές εκλογικών αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία και λιγότερο στην Ισπανία. Στην Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο (νυν Εθνικός Συναγερμός), βρέθηκε  στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Στην Ιταλία, η κεντροδεξιά Συμμαχία του Σαλβίνι κέρδισε την πρώτη εκλογική θέση. Στην Συμμαχία συμμετείχε και το κόμμα του Μπερλουσκόνι αλλά ηγέτης ήταν ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων βρέθηκε στην δεύτερη θέση. Το κόμμα του Μακρόν* αντικατέστησε τους Σοσιαλδημοκράτες που καταποντίστηκαν.

Στην Βρετανία και στις ΗΠΑ δεν έγιναν εκλογικές ανατροπές διότι άλλαξαν τα κόμματα από μέσα. Ένα μεγάλο τμήμα του Συντηρητικού κόμματος πρωταγωνίστησε στο Brexit και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέλεξαν τον Τραμπ που είναι αντίθετος στην ακραία παγκοσμιοποίηση. Η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ ενώ η Γαλλία και η Ιταλία εντός, αν και οι δύο τελευταίες έχουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.   

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία έχουν σχεδόν το μισό ΑΕΠ της ΕΕ. Μαζί με την Γερμανία φθάνουν σχεδόν τα 2/3. Συμμετέχουν στις G7. Οι υπόλοιπες χώρες είναι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς. Στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και στις τέσσερις από τις εφτά μεγαλύτερες οικονομίες παγκόσμια υπήρξαν ανατροπές. Στην Ιαπωνία δεν παρατηρήθηκε ανατροπή γιατί οι κυβερνήσεις της  δεν ήταν υποστηρικτές της ακραίας παγκοσμιοποίησης. Από τις εφτά μεγαλύτερες οικονομίες, οι πέντε είναι κατά της ακραίας παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή η ακραία παγκοσμιοποίηση έχουν τελειώσει. Απλά το τέλος τους είναι πολύ αργό.

Δεν προσεγγίζουμε το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή την Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας αλλά τα κεντροδεξιά κόμματα στις αγγλόφωνες χώρες. Ο σκοπός μας είναι να συμμετέχει η Ελλάδα στην οικονομική Συμμαχία Ανεξάρτητων χωρών. Αν κάποιες από τις χώρες του Νότου (PIGS) ή ακόμη και η Γαλλία θέλουν να πάρουν μέρος στην Συμμαχία θα είναι ευπρόσδεκτες αλλά είναι δικό τους θέμα. Εμάς τους Έλληνες μας αφορά τι θα κάνει η Ελλάδα. 

Η Χρυσή Αυγή είναι η ελληνική περίπτωση του Εθνικού Συναγερμού (Γαλλία) κα της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας (Ιταλία) αλλά πιο ακραία. Βρίσκεται εκτός Βουλής και ενδεχομένως η ηγεσία της να φυλακιστεί. Όμως για ένα διάστημα ήταν το τρίτο κόμμα της Βουλής και το δεύτερο της κεντροδεξιάς. Μάλιστα πριν την δολοφονία του Φύσσα προσέγγιζε δημοσκοπικά το 20% και υπήρχε το ενδεχόμενο να ξεπεράσει την Νέα Δημοκρατία και να βρεθεί στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Δυστυχώς η αντίθεση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων σε αυτή την ΕΕ και αυτή την ακραία παγκοσμιοποίηση εκφράστηκε από ένα ακραίο κόμμα και έτσι δεν είχε επιτυχή κατάληξη. 

Ευελπιστούμε και προσπαθούμε να καταφέρει η Νέα Αρχή αυτό που δεν κατάφερε η Χρυσή Αυγή, να αντικαταστήσει στην Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς με την συμμετοχή της σε ένα ευρύτερο σχήμα. Στην χώρα της ΕΕ με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, η ανατροπή είναι μισή. Θεωρούμε ντροπή για την ελληνική κεντροδεξιά και την Ελλάδα συνολικά, το κόμμα που κατέστρεψε την χώρα οικονομικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ, να είναι κόμμα εξουσίας. Η κεντροδεξιά και η Ελλάδα αξίζουν μια πολύ καλύτερη εναλλακτική. Εναντιονόμαστε στον ρατσισμό, την βία και την κατάλυση της δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε σωστή Δημοκρατία αλλά ψευτο-δημοκρατία και αγωνιζόμαστε για περισσότερη δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή όμως είχε κάποια άλλα χαρακτηριστικά που την κατέστησαν δημοφιλή. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχουμε και εμείς. 

  Χρυσή Αυγή Νέα Αρχή Νέα Δημοκρατία
πατριωτική ναι ναι όχι
ευρωσκεπτικιστική ναι ναι όχι
αντισυστημική ναι ναι όχι
αντιμνημονιακή ναι ναι όχι
ακραία ναι όχι όχι
παράνομη μετανάστευση όχι όχι ναι και όχι
ρατσιστική ναι  όχι όχι
φιλολαϊκή ναι ναι όχι
δημοκρατική όχι ναι ναι και όχι

* Το κόμμα του Μακρόν κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα δηλαδή θέλει πιο στενές σχέσεις στην ΕΕ.  

Scroll to Top