Τα ακάρεα του Νιάρχου
Τα ακάρεα του Νιάρχου
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση ακάρεων στην περιοχή της πρωτεύουσας. Οι τελείως άχρηστοι τοπικοί, περιφερειακοί και εθνικοί «άρχοντες» είναι παντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Βέβαια η ανικανότητα των διοικούντων δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά δυστυχώς αφορά όλα τα προβλήματα και όλους τους τομείς.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα ακάρεα των στρωμάτων. Υπάρχουν χιλιάδες είδη ακάρεων, ακάρεα σκόνης, ακάρεα πτηνών, ακάρεα φυτών κλπ. Έχουν περιγραφεί πάνω από σαράντα χιλιάδες είδη, από το ένα εκατομμύριο που υπολογίζεται ότι υπάρχουν. Ζουν σε όλες τις θερμοκρασίες, σε όλα τα μέρη της γης, στο έδαφος και στο νερό. Είναι από τους παλαιότερους οργανισμούς στη Γη.
Έχουν κάποιες χρήσεις όπως στην παρασκευή τυριού. Όμως είναι πάρα πολύ ενοχλητικά, μεταδίδουν ασθένειες, προκαλούν αλλεργίες, άσθμα, εκζέματα, δερματίτιδες. Έχουν πολύ μικρό μέγεθος και τα περισσότερα δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό. Τσιμπάνε και μεταδίδουν ιούς, ενδεχομένως και τον covid-19. Το νερό και η υγρασία τα συγκεντρώνει.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει την Εθνική βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική σκηνή, το Πάρκο και κάποιες μικρότερες εγκαταστάσεις. Βρίσκεται στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και είχε έκταση 240 στρέμματα (1000 τμ). Από αυτά, τα 210 στρέμματα δόθηκαν για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ και τα 30 στρέμματα για την δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου του Δήμου Καλλιθέας. Το ίδρυμα έκανε δωρεά 630 εκατομμύρια και ανέλαβε την συνολική χρηματοδότηση του έργου. Μετά την ολοκλήρωση του το παρέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Το Κανάλι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο σχεδιασμός του έγινε με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της περιοχής με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα, αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στο χώρο.
Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος από 70 έως 150 εκατοστά. Αναπτύσσεται ανάμεσα και κατά μήκος του κτιριακού συγκροτήματος και της Εσπλανάδας, δημιουργώντας μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας από την ακτή του Φαλήρου στο ΚΠΙΣΝ.
Το Κανάλι τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα, το οποίο και επιστρέφει σε αυτή σε συνεχόμενη ροή, αφού πρώτα φιλτραριστεί. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται άλγη (φύκια) - μέρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Επιπλέον, 1-2 φορές τον χρόνο διενεργείται προγραμματισμένος καθαρισμός του Καναλιού, ο οποίος διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει: αποστράγγιση του Καναλιού, καθαρισμό του πυθμένα με βούρτσες και νερό υπό πίεση, καθώς και καθαρισμό των σωληνώσεων και των αντλιοστασίων».
Το παραπάνω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ. Από τότε που δημιουργήθηκε το κανάλι, παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα με τα ακάρεα στις γύρω περιοχές. Τα διαστήματα της αποστράγγισης, το πρόβλημα σχεδόν εξαφανίζεται. Ενδεχομένως το πρόβλημα των ακάρεων να προκλήθηκε αρχικά από άλλους λόγους. Όμως το κανάλι του ΚΠΙΣΝ το εντείνει υπερβολικά, όχι μόνο για τις γύρω περιοχές αλλά για όλη την περιοχή της πρωτεύουσας και για όλη την χώρα. Βέβαια το εντονότερο πρόβλημα το έχουν οι γύρω περιοχές.
Τα ακάρεα πηγαίνουν στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ρούχα. Αν κάποιος έχει επάνω του ακάρεα και φύγει από την Καλλιθέα για να πάει στην Κηφισιά, θα μεταφέρει μαζί του τα ακάρεα. Επιπλέον τα ακάρεα σκόνης μεταφέρονται και με τον αέρα. Δηλαδή αν φυσάει αέρας, θα τα μεταφέρει σε κάποια άλλη περιοχή, ανάλογα με την φορά του. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται σε όλη την περιοχή της Αττικής και σε μικρότερο βαθμό σε όλη την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κανάλι είναι πολύ όμορφο. Όμως πιθανότατα προκαλεί μεγάλη συγκέντρωση ακάρεων που διασκορπίζονται στις γύρω περιοχές και σε όλη την πρωτεύουσα. Η δημόσια υγεία σαφέστατα προέχει της καλαισθησίας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα ειδικοί επιστήμονες. Μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθεί το κανάλι με κάτι άλλο που θα είναι εξίσου όμορφο. Το πιθανότερο να είναι δένδρα διαφορετικά από αυτά που ήδη υπάρχουν. Επίσης στον χώρο υπάρχει έλλειψη από παγκάκια.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αντιμετωπισθεί, θα ακολουθήσουν μηνύσεις και αγωγές. Εκτός από αποζημιώσεις, θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες από τους υπευθύνους. Η δημόσια υγεία δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούν να παίζουν. Εδώ οι άχρηστοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την οικονομία και ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν «δήθεν» τον covid-19.
Δημήτρης