Το κόμμα της χρεοκοπίας
Νέα Δημοκρατία το κόμμα της χρεοκοπίας
Η ΝΔ είναι το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η ΝΔ για τη χρεοκοπία αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί με το ΠΑΣΟΚ το καράβι να ήταν σε άσχημη κατάσταση και να είχε πλησιάσει τα βράχια. Όμως είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ΝΔ έριξε το καράβι στα βράχια. Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε μονοψήφια νούμερα ενώ η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογική νίκη. Θα έπρεπε και η ΝΔ να βρίσκεται σε μονοψήφια νούμερα.
Χρησιμοποιούν δύο φτηνές ψευτοδικαιολογίες και καταφέρνουν να πείσουν τους χαζούς. Η μία είναι ότι μέρος των δαπανών προέρχονται από την κυβέρνηση Σημίτη. Ας υποθέσουμε ότι αυτό που ισχυρίζονται είναι σωστό, αρκετές δαπάνες προέρχονται από την κυβέρνηση Σημίτη. Πρώτον οι δαπάνες του Σημίτη δεν ήταν ο μόνος λόγος της χρεοκοπίας. Εκτός αυτού, η ΝΔ που βρίσκονταν στο τιμόνι της χώρας δεν έπρεπε κάπως να αντιδράσει για να μην φτάσουμε στη καταστροφή; Η άλλη φθηνή δικαιολογία είναι πως δεν περίμεναν την διεθνή οικονομική κρίση. Μόνο τους τίτλους να διάβαζαν στο ξένο τύπο, θα ήξεραν ότι έρχεται μεγάλη κρίση. Το έγραφαν τουλάχιστον από το 2006.
Είναι αδύνατο ο Αλογοσκούφης να μην γνώριζε για την μεγάλη πιθανότητα παγκόσμιας κρίσης. Αποκλείεται να μην καταλάβαινε ότι σε αυτό το σενάριο, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενημέρωσε τα αφεντικά του που δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες της Νέας Δημοκρατίας. Οι ιδιοκτήτες της ΝΔ είναι πέντε – έξι οικογένειες, Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτηδες, Κεφαλογιάννηδες κλπ.
Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τη χώρα κυβερνάει ο πρωθυπουργός. Κανονικά κυβερνάει η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τις βασικές γραμμές τις καθορίζει το κόμμα. Το κόμμα της ΝΔ ελέγχεται από το ιερατείο, ένα άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο 10-15 ατόμων που αποτελείται από τα μέλη των πέντε – έξι οικογενειών που είναι ιδιοκτήτες της ΝΔ. Πέρα από αυτούς μπορεί να είχαν ένα μικρό ρόλο στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο, πρωτοκλασάτα στελέχη όπως Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Σαμαράς, Παυλόπουλος, Σουφλιάς. Τον Καραμανλή τον είχαν το τοποθετήσει στην Προεδρία ο Κεφαλογιάννης με τον Βαρβιτσιώτη. Μαζί με αυτούς και τους Μητσοτάκηδες, οι Καραμανλήδες κυβερνούσαν τη χώρα.
Είναι γνωστή η ασχετοσύνη του Καραμανλή γύρω από τα οικονομικά θέματα, κάτι που αναγνώριζε και ο ίδιος. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «μίλα με το Γιώργο». Με αυτή παρέπεμπε αμέσως στον Αλογοσκούφη όποιον του έπιανε συζήτηση γύρω από τα οικονομικά.
Επίσης παροιμιώδης έχει μείνει η φράση του «Γιώργο άστο για αργότερα» όταν ο Αλογοσκούφης του πρότεινε να ληφθούν μέτρα. Το 2007 υπήρχαν προειδοποιήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία είχε ήδη αρχίσει να εκτροχιάζεται πριν την αρχή της παγκόσμιας κρίσης. Η οικονομική κρίση άρχισε με τα δάνεια υψηλού ρίσκου ακινήτων (subprime mortgage market) το 2007 και πήρε δραματική μορφή στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 με την Lehman Brothers.
Ο Αλογοσκούφης δεν ήταν πολιτικός καριέρας. Είναι περίπου συνομήλικος με τον Καραμανλή. Και οι δύο φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ένας στο Οικονομικό και ο άλλος στο Νομικό Τμήμα. Πρώτη φορά εξελέγη το 1996 στο Επικρατείας. Η ΝΔ πήρε έναν τεχνοκράτη και τον έκανε βουλευτή με την προοπτική να τον βάλει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Αλογοσκούφης ενημέρωσε τα αφεντικά του, Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτηδες και Κεφαλογιάννηδες. Αυτοί αφού συσκέφθηκαν πήραν μια πολιτική απόφαση εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Επέλεξαν να τζογάρουν την χρεοκοπία για να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια και έχασαν. Αυτοί έχασαν μόνο τις καρέκλες τους προσωρινά. Εμείς οι υπόλοιποι χάσαμε τα πάντα. Πιθανότατα να μπορούσαν να προλάβουν τη χρεοκοπία αλλά θα τους στοίχιζε τις καρέκλες τους. Και πάλι δύσκολα θα ήταν αλλά όχι όμως τραγικά. Έβαλαν παραπάνω τις καρέκλες τους από τη χρεοκοπία της χώρας.
Ο Καραμανλής δεν καταλαβαίνει από οικονομικά. Όχι πως είναι άμοιρος ευθυνών αλλά έχει το ελαφρυντικό της οικονομικής ασχετοσύνης. Ο Μητσοτάκης τα έχει σπουδάσει και τα καταλαβαίνει πολύ καλά. Ο Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη για δύο λόγους. Ήταν πρώτος βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Εξελέξη πρώτος σε ψήφους στη Β’ Αθηνών, στις εκλογές του 2004 και του 2007. Ο λαός της ΝΔ τον τίμησε με τις πρώτες θέσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του. Επίσης ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος μέσα στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο που είχε πλήρη αντίληψη της κατάστασης λόγω επαγγελματικής ιδιότητας.
Μπορεί να μην συγκαλούνταν επίσημα αλλά λειτουργούσε ανεπίσημα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Δεν μαζευόντουσαν όλοι μαζί κάπου για να συζητήσουν αλλά 10-15 άτομα καθόριζαν τη γραμμή του κόμματος. Ο ένας μίλαγε με τον άλλο και έτσι συναποφάσιζαν για σημαντικά θέματα. Μίλαγε η Ντόρα με τον Κυριάκο γιατί και αυτή δεν πολυσκάμπαζε από οικονομικά. Μετά αφού διαμόρφωναν μια άποψη πήγαινε και μίλαγε με τον Καραμανλή. Μίλαγε ο Κεφαλογιάννης με την Όλγα που μόλις είχε γίνει βουλευτής και μετά συμβούλευε τον Καραμανλή. Μίλαγε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με το Μιλτιάδη και στη συνέχεια έκανε προτάσεις στον Καραμανλή. Σημασία δεν έχει η διαδικασία αλλά η ουσία. Επί της ουσίας, 10-15 άτομα καθόριζαν τις βασικές γραμμές του κόμματος. Αυτοί συναποφάσισαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια.
Η ευθύνη του Μητσοτάκη είναι τεράστια, ίσως όση του Καραμανλή ή ακόμη μεγαλύτερη. Εάν ο πρωθυπουργός είχα απόλυτη εξουσία, τότε θα είχε όλη την ευθύνη ο Καραμανλής μαζί με τον Αλογοσκούφη. Όμως κυβερνάει το κόμμα και όχι ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση. Η ευθύνη ανήκει στις πέντε – έξι οικογένειες που είναι ιδιοκτήτες του κόμματος και το συνδιοικούν. Μετά τους Καραμανλήδες, η ισχυρότερη οικογένεια είναι των Μητσοτάκηδων. Από τους τρεις της οικογένειας, ο Κυριάκος είναι αυτός που είχε γνώσεις οικονομικών λόγω επαγγελματικής ιδιότητας και επομένως πολύ καλύτερη αντίληψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ήταν όμως μέσα στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας που αποφάσιζε για όλα τα σημαντικά θέματα. Δεν έχει ευθύνη όπως ο Καραμανλής λόγω θέσης αλλά λόγω ειδικών γνώσεων που του έδιναν τη δυνατότητα να έχει πολύ καλύτερη αντίληψη της κατάστασης. Από όλους μάλιστα που συμμετείχαν στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο, είχε τις καλύτερες γνώσεις. Οι περισσότεροι ήταν νομικοί, Κώστας Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γιάννης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν γιατρός και η Ντόρα Μπακογιάννη σπούδασε πολιτικές επιστήμες.
Από όλους αυτούς μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη αντίληψη της κατάστασης λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Ενδεχομένως να μη μίλαγε συχνά απευθείας με τον Καραμανλή αλλά η άποψη του είχε ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο. Τι έκανε; Δεν μπορεί να μην είχε αντιληφθεί ότι η χώρα πηγαίνει στα βράχια. Πρέπει να το είχε καταλάβει καλύτερα από όλους τους άλλους. Τι έκανε ο Μητσοτάκης όταν το καράβι οδηγούνταν στα βράχια; Κοιμόταν όρθιος ή έκανε την πάπια. Θα έχουμε για πρωθυπουργό κάποιοιoν που κοιμάται όρθιος ή κάνει τη πάπια; Μήπως παραιτήθηκε ή ανεξαρτητοποιήθηκε; Διαχώρισε μήπως τη θέση του να πει ότι αυτός δεν θα συντελέσει στο να πέσει το καράβι στα βράχια; Ποτέ δεν είναι αργά. Ας το κάνει τώρα. Να παραιτηθεί τώρα από την Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που έπαιξε τη χώρα σε μια ζαριά και έχασε οδηγώντας τη στη χρεοκοπία δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσει στην εξουσία.