Τον έχει για σφαλιάρες

Τον έχει για σφαλιάρες

«Στην Αγία Σοφία χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας». Τάδε έφη  σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, το «μπουμπούκι» της Νέας Δημοκρατίας, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Αυτή η γυναίκα ήταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά δεν είναι κοινοβούλια αλλά στάνες. Είχε αναλάβει την επικοινωνιακή υπεράσπιση του ομοφυλόφιλου παιδεραστή Νίκου Γεωργιάδη και τώρα μας μιλάει για Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχει κάποιος σε αυτό το κόμμα-κωμωδία να της εξηγήσει;

«Ξέρεις Άννα Μισέλ, η Αγία Σοφία ήταν η καρδιά της Ορθοδοξίας μέχρι το 1453 μΧ. Από τότε βρίσκεται στην Τουρκία και έχουν περάσει παραπάνω από πεντέμισι αιώνες. Για τεσσερισήμισι αιώνες ήταν τζαμί και μετά έγινε μουσείο. Δεν μπορεί η καρδιά της Ορθοδοξίας να είναι ένα μουσείο στην Τουρκία».

Δεν νομίζω να υπάρχει ένας Έλληνας που να είναι ευχαριστημένος με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Από εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε που οφείλεται και τι μπορούμε να κάνουμε.

Ο Ερντογάν πέρασε από «σαράντα κύματα» για να φθάσει από τις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης στα ανώτατα αξιώματα της Τουρκίας. Δεν τα βρήκε «όλα στο πιάτο». Δεν τον έβαλαν πρωθυπουργό επειδή πήγαινε Κολέγιο και ο μπαμπάς του ήταν πρωθυπουργός. Τον Μητσοτάκη τον θεωρεί μεγάλο φλούφλη και τον έχει για σφαλιάρες. Δεν τον υπολογίζει καθόλου.  

Βέβαια πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η καταστροφική εξωτερική πολιτική των δύο Καραμανλήδων (θείου και ανιψιού) και του Σημίτη. Αν δεν ήταν προδότες, κάτι διόλου απίθανο, ήταν σίγουρα ανίκανοι. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της. Βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους που ακολουθεί κατά πόδας ο Μητσοτάκης.

Η υπέρ-παγκοσμιοποίηση χάνει διαρκώς έδαφος ενώ κερδίζει μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Την υποστηρίζουν μετριοπαθείς διεθνιστές αλλά και μετριοπαθείς εθνιστές. Στα δύο άκρα βρίσκονται οι υπέρ-διεθνιστές και οι υπέρ-εθνιστές. Στις ΗΠΑ και στην Βρετανία επικράτησε η αντίδραση στην υπέρ-παγκοσμιοποίηση με τους Τραμπ και Τζόνσον. Τουρκία και Ρωσία είναι επίσης υπέρ μιας εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Έτσι ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Τουρκία και πολλές άλλες χώρες, έχουν κάνει μια χαλαρή συμμαχία ως προς αυτό το ζήτημα μόνο. Είναι ενάντια στην υπέρ-παγκοσμιοποίηση και συμφωνούν ότι χρειάζεται μια πιο ήπια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Στην Ελλάδα, οι προδότες και οι άσχετοι που ακόμη ελέγχουν την κατάσταση, επέλεξαν να είμαστε με τους χαμένους, τους υποστηρικτές της υπέρ-παγκοσμιοποίησης. 

Η ΕΕ ήταν μέρος της υπέρ-παγκοσμιοποίησης. Όμως και στην Ευρώπη κερδίζει συνεχώς έδαφος η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Πολλοί είναι αντίθετοι στην επέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και πολύ περισσότερο σε χώρες όπως η Τουρκία ή το Ισραήλ. Οι μόνοι που έχουν μείνει κολλημένοι στο παλιό μοντέλο της υπέρ-παγκοσμιοποίησης είναι οι προδότες και οι βλάκες στην Ελλάδα που έχουν ξεπεραστεί τελείως από τις εξελίξεις. Τα θέματα της παγκοσμιοποίησης εξηγούνται πιο λεπτομερώς στην Νέα Αρχή και στο Globalization.

Καλώς ή κακώς (αυτό), η Αγία Σοφία βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και άρα εκτός του ελέγχου μας. Τώρα κατά πόσο δικαιούμαστε ή μπορούμε να ανακτήσουμε εδάφη που μας ανήκαν είναι μια άλλη πολύ μεγάλη ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι το Βυζάντιο δεν ήταν αμιγώς Ελληνικό αλλά Ελληνορωμαϊκό, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αν διεκδικούμε όλα τα εδάφη που ήταν μέρος του Βυζαντίου, είναι σαν να διεκδικεί η Ιταλία την Μεγάλη Βρετανία, ως δικά της εδάφη, επειδή ήταν κάποτε μέσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Αρχαία Ελλάδα ήταν περίπου όση και η σημερινή. Επιπλέον υπήρχαν αποικίες όχι μόνο στην Μικρά Ασία αλλά σε πολλά μέρη όπως στη Μαύρη Θάλασσα, στη Λιβύη, στη Νότια Ιταλία. Ακόμη και μέχρι την Γαλλία και την Ισπανία έφθαναν. Δεν μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε την Μασσαλία και όλο τον κόλπο της Λυών ως δικά μας εδάφη επειδή κάποτε ήταν ελληνική αποικία.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε μια μεγαλύτερη εκκλησία από την Αγία Σοφία σε ελληνικό έδαφος που πιθανώς να ονομαστεί Αγία Σοφία επίσης. Απαραιτήτως η έδρα και η καρδιά της Ορθοδοξίας πρέπει να είναι σε Ορθόδοξη χώρα, ιδανικά στην Ελλάδα. Ο τυπικά πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, είναι ουσιαστικά  τελευταίος ανάμεσα σε ίσους, όσο βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.

Πάνος Λ.

Scroll to Top