Win win win για Τζόνσον
Win win win για Τζόνσον
Είναι πιθανό ο Μπόρις Τζόνσον, αυτός ο κάπως γραφικός τύπος, να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Βρετανίας. Φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση win-win-win δηλαδή σε κάθε ενδεχόμενο κερδίζει. Αυτό βέβαια αν το χειριστεί σωστά. Να τα πάρουμε ένα ένα με την σειρά.
Η μία περίπτωση είναι να εγκριθεί η συμφωνία που έκανε. Αυτονόητο είναι ότι κερδίζει. Φαίνεται ότι είναι οριακά τα πράγματα και οι πιθανότητες αυτή την στιγμή είναι 50-50 για να περάσει η συμφωνία. Αν δεν εγκριθεί θα ζητήσει αναγκαστικά παράταση. Εκεί δεν αποκλείεται να δούμε ένα ή περισσότερα βέτο. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε βέτο από τον Μακρόν. Μπορεί να έρθει και από το άλλο άκρο, τον Ορμπάν. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει βέτο ως εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση Τζόνσον που βάσει των πιθανοτήτων θα κυριαρχήσει σε κάθε ενδεχόμενο. Οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Άγγλοι έχουν κουραστεί από αυτή την κατάσταση. Βλέπουν μάλιστα ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε Brexit.
Ας υποθέσουμε ότι δεν περνάει η συμφωνία και δεν προκύπτει κανένα βέτο επομένως δίνεται μια παράταση. Υπάρχουν πάλι δύο εναλλακτικές, εκλογές ή νέο δημοψήφισμα. Και στα δύο ενδεχόμενα το πιθανότερο είναι να προκύψει νικητής ο Τζόνσον και να κάνει το Brexit. Αν γίνουν εκλογές θα του βγει σε καλό. Δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και δεν έχει αυτοδυναμία. Με τις εκλογές θα λύσει και τα δύο αυτά προβλήματα. Θα εκλεγεί από τον λαό και θα αποκτήσει αυτοδυναμία για να κάνει ότι θέλει. Τόσο καιρό ετοιμάζεται το ενδεχόμενο των εκλογών.
Για κάθε του ενέργεια έχει στο μυαλό του πως θα την παρουσιάσει στους ψηφοφόρους αν γίνουν σύντομα εκλογές. Θα πει στον βρετανικό λαό: «Εγώ προσπάθησε και έφερα την καλύτερη συμφωνία αλλά το κοινοβούλιο δεν την ενέκρινε. Δώστε μου αυτοδυναμία για να ολοκληρώσω το Brexit». Θα τον ψηφίσουν και πολλοί ψηφοφόροι των Εργατικών που ήταν υπέρ του Brexit. Εκτός αυτού οι Εργατικοί θα έχουν δυσκολία να διατυπώσουν ένα καλό αφήγημα. Τι θα υποστηρίξουν; Το Bremain απέναντι στην λαϊκή ετυμηγορία; Δεν είναι τόσο πολύ υπέρ του Bremain. Ο ίδιος ο Κόρμπιν παλαιότερα είχε εναντιωθεί στην συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ. Θα πουν να γίνει και άλλο δημοψήφισμα. Τι νόημα έχει;
Ας πούμε ότι γίνεται και άλλο δημοψήφισμα. Με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τα πράγματα είναι οριακά. Έχουμε γράψει πολλά για το νέο οικονομικό μπλοκ που μπορεί να δημιουργηθεί. Του έχουμε δώσει το προσωρινό όνομα CINEA (Συνασπισμός Ανεξάρτητων Εθνών για Οικονομική Πρόοδο). Είναι όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες «best of both worlds» δηλαδή τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Εξασφαλίζει στις χώρες που θα συμπεριληφθούν ανεξαρτησία αλλά παράλληλα οικονομικά οφέλη ανάλογα με της συμμετοχής στην ΕΕ. Αυτό δεν έχει προλάβει ακόμα να περάσει στην βρετανική κοινή γνώμη γιατί είναι κάτι καινούριο. Αν πάνε για νέο δημοψήφισμα, θα έχουν την χρονική άνεση να το παρουσιάσουν. Πολλοί Bremainers μπορεί να ψηφίσουν τελικά Brexit με την προοπτική αυτής της καλύτερης εναλλακτικής.
Ας υποθέσουμε ότι κερδίζει το Bremain στο δημοψήφισμα. Δεν τελειώνει εκεί ιστορία αν και έτσι εύχονται οι Bremainers. Δεν θα είναι νίκη τους αλλά ισοπαλία. Το σκορ γίνεται 1-1 και οι Brexiteers θα έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν και να πετύχουν ένα τρίτο και τελικό δημοψήφισμα. Έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα. Στην ΕΕ όπως και στην Βρετανία έχουν εξετάσει όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε Brexit και για αυτό μπορεί να δώσουν τέλος στο μαρτύριο με ένα ή περισσότερα βέτο.
Αφού γίνει το Brexit, η Βρετανία πρώτα πρώτα θα δημιουργήσει στενές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην συνέχεια θα ψάξουν να βρουν άλλους εμπορικούς εταίρους. Δεύτερες επιλογές μετά τις ΗΠΑ είναι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς. Έτσι θα αρχίσουν να δημιουργούν σταδιακά τον CINEA (Συνασπισμό Ανεξάρτητων Εθνών για Οικονομική Πρόοδο) που μπορεί να φθάσει μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος από την ΕΕ και να γίνει πολύ πιο ισχυρό οικονομικό μπλοκ. Μαζί με τις ΗΠΑ θα ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Ιρλανδία έχει οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ και αργά ή γρήγορα θα βγει και αυτή από την ΕΕ. Ένα ενδεχόμενο είναι η Βρετανική Ομοσπονδία. Γίνεται ένωση της Βόρειας με την Νότια Ιρλανδία και από κοινού συμμετέχουν στην Βρετανική Ομοσπονδία όπου τα μέλη Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία έχουν αρκετή ανεξαρτησία. Αν γίνει τελικά και αυτό, η Βρετανία θα προκύψει ακόμη πιο ενισχυμένη αντί για διασπασμένη όπως προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες οι Bremainers. Άν ο Τζόνσον ξεκινήσει τον CINEA και υλοποιήσει την Βρετανική Ομοσπονδία θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς πολιτικούς.