Ξανά στη κεντροδεξιά

Ξανά στην κεντροδεξιά

Η Νέα Αρχή δημιουργήθηκε το 2014 από την συγχώνευση της ΔΕΚΑ με άλλες κινήσεις και δίκτυα της κεντροδεξιάς. Αυτοπροσδιορίζονταν στο χώρο της κεντροδεξιάς. Η ΔΕΚΑ είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο πριν με το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019 αποτέλεσε ένα τεράστιο σοκ και μια μεγάλη απογοήτευση για εμάς. Ήταν αδύνατο να καταλάβουμε πως κατάφερε τόσο καλά αποτελέσματα, ένα κόμμα που έχει προκαλέσει τόσα πολλά δεινά στον τόπο, η Νέα Δημοκρατία.

Αποφασίσαμε επιστροφή προς το κέντρο και χρήση της ονομασίας ΔΕΚΑ. Οι πολίτες που είναι ενάντια στην ακραία παγκοσμιοποίηση βρίσκονται σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Από το κέντρο θα ήταν πιο εύκολη η ένωση ή ο συντονισμός τους. Η εκλογική αποτυχία της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού δημιούργησε κενό στο κέντρο.

Θεωρήσαμε λανθασμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντια στην ακραία παγκοσμιοποίηση και την ΕΕ που είναι ένα τμήμα της. Αποβλέπαμε σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποδείχθηκε άλλη μια μεγάλη απογοήτευση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, εξίσου ευρώδουλο ή και περισσότερο από την ΝΔ. Επιπλέον ήταν απογοητευτική η προσέλευση όπως και η επιθυμία συνεργασίας από την κεντροαριστερά. Από μια μεριά ήταν καλύτερο που ξεκαθάρισαν τα πράγματα.

Η αντίδραση στην ακραία παγκοσμιοποίηση και το σταμάτημα της, προήλθε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από την κεντροδεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Συντηρητικούς. Από την κεντροδεξιά μόνο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, όχι όμως από την Νέα Δημοκρατία. Είναι το κόμμα που έβαλε την χώρα στην ΕΕ και προκάλεσε την οικονομική καταστροφή της. Στα ζητήματα της παγκοσμιοποίησης, η θέση της είναι πολύ διαφορετική από αυτή των Ρεπουμπλικάνων και των Συντηρητικών.

Στην πολιτική δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι καλές ιδέες. Χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα όπως πχ συμμαχίες. Ένα κόμμα του κέντρου μπορεί να είναι χρήσιμο αλλά τα κόμματα εξουσίας σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην κεντροδεξιά ή στην κεντροαριστερά. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται από τα κόμματα της κεντροδεξιάς στην ΕΕ και από το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η συνέλευση της διοικούσας επιτροπής έκρινε αρνητικά τη στροφή προς το κέντρο που επιχειρήθηκε για ένα έτος. Δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για λόγους που ήταν πέρα από τον έλεγχο μας. Αποφασίστηκε η επαναφορά της τοποθέτησης στην κεντροδεξιά και της ονομασίας Νέα Αρχή.

Επιπλέον θα γίνουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το διάστημα 2014-2019 ώστε η προσπάθεια αυτή τη φορά να είναι επιτυχημένη. Θα επιχειρηθεί σταδιακή προσέγγιση και εναρμόνιση του πολιτικού δικτύου με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, το Συντηρητικό του Ηνωμένου Βασιλείου και τα αντίστοιχα σε Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση ανεπίσημα και ευελπιστούμε πως σε βάθος χρόνου η σχέση θα πάρει πιο επίσημη μορφή.

Το χρώμα της κίνησης επανέρχεται στο σκούρο μωβ (περισσότερο προς το μπλε) που συμπληρώνεται με το κίτρινο-χρυσό. Το μωβ προέρχεται από την ανάμειξη του κόκκινου των Ρεπουμπλικάνων και του μπλε των Συντηρητικών. Σε γενικές γραμμές, τα κόμματα της κεντροδεξιάς παγκόσμια προτιμούν το μπλε. Είναι όμως το χρώμα της Νέας Δημοκρατίας και η Νέα Αρχή χρειάζεται να διαφοροποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει προσαρμογή στις ελληνικές συνθήκες. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο μέσος ψηφοφόρος της Ελλάδας βρίσκεται πιο αριστερά από τον μέσο ψηφοφόρο στις παραπάνω χώρες, η τοποθέτηση μας θα είναι αντίστοιχη.

Scroll to Top