Ο ευγενής και ο Βόσνιος

Ο ευγενής και ο Βόσνιος

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1993, ο οικονομικός Διευθυντής του κλαμπ Mercedes, Ευάγγελος Παρασιάκος, δολοφονείται από τον Βασίλη Σούφλα και τον Γιώργο Καλτσά του «συνδικάτου των εκτελεστών». Μια άλλη εκτέλεση του συνδικάτου, ήταν αυτή του ιδιοκτήτη πρατηρίων τσιγάρων Βασίλη Μπαρτζώκα. Η ανιψιά του Βασιλική Γκούφα ζήτησε το συμβόλαιο θανάτου. Ήταν κουμπάρα του Γιώργου Φραγκογιάννη. 

Ο Βασίλης Σούφλας έκανε με μεγάλη ευκολία τις εκτελέσεις και καμάρωνε δημόσια για τα κατορθώματα του. Το συμβόλαιο ήταν περίπου δύο εκατομμύρια δραχμές. Φραγκογιάννης και Καλαποθαράκος ήταν επικεφαλής της πρώτης γενιάς του «συνδικάτου των εκτελεστών» ή είχαν στενές σχέσεις με αυτό. Ήταν οι «άρχοντες της παραλιακής» καθώς έλεγχαν όλα τα κέντρα της παραλιακής.

Ο Φραγκογιάννης θεωρείται ο πρώτος που πλησίασε πολύ κοντά αυτό που ονομάζουμε «νονός». Ήταν «ευγενής του εγκλήματος». Είχε στυλ, καλούς τρόπους και ψηλές απαιτήσεις από τους καταστηματάρχες. Καλούς τρόπους σχετικά με τους υπόλοιπους μαφιόζους είχε και ο Καλαποθαράκος. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλωσαν στα Βόρεια προάστια, στην Κηφισιά και στην Πεντέλη.

Στις 5 Ιουλίου 1996, ο 27χρονος αστυφύλακας Ηρακλής Νικολόπουλος καθόταν μόνος του στο μπαρ Πρινς. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα μπήκαν μέσα οι «άρχοντες της παραλιακής» Ο Νικολόπουλος ήταν πρωταθλητής πυγμαχίας και γνωρίζονταν μαζί τους από τον Πανελλήνιο όπου έκαναν προπονήσεις. Χωρίς να προηγηθεί τίποτα μεταξύ  τους, ο Νικολόπουλος έβγαλε το πιστόλι του. Άρχισε να πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τον Φραγκογιάννη και τον σκότωσε.

Στράφηκε στον Καλαποθαράκο και τον πέτυχε με πέντε σφαίρες. Μετά πυροβόλησε στον αέρα για να ανοίξει δρόμο και έτρεξε προς την έξοδο. Ο Καλαποθαράκος κατόρθωσε να γλυτώσει επειδή κρύφτηκε πίσω από το μπαρ. Μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου. Στους αστυνομικούς που πήγαν να του πάρουν κατάθεση απάντησε ότι πρόκειται για δική του υπόθεση και δεν είπε τίποτα.

Μετά τον θάνατο του Φραγκογιάννη, ο Καλαποθαράκος έμεινε μόνος του άρχοντας. Ο Νικολόπουλος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ήταν απεσταλμένος του Θεού και ενήργησε κατόπιν θεϊκής εντολής. Η σύζυγος του Φραγκογιάννη αντίθετα υποστήριξε ότι «προσπαθεί να το παίξει τρελός» και ήθελε να αναλάβει την προστασία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Θεωρούσε το δίδυμο των «αρχόντων της παραλιακής» εμπόδιο. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1997. Με οριακή πλειοψηφία οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι είχε το ακαταλόγιστο. Στις 4 Δεκεμβρίου 1997, ισχυρή έκρηξη σκότωσε τον απόστρατο συνταγματάρχη Νίκο Νικολόπουλο, πατέρα του αστυνομικού, στο σπίτι του στον Κολωνό. Θεωρήθηκε ότι ήταν έργο του Θέμη Παπαμάλη.

Με καταγωγή από την Μυτιλήνη, ο Παπαμάλης υπηρέτησε στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ). Απέκτησε τεχνογνωσία που θέλησε να το εκμεταλλευτεί. Κατόρθωσε να μπει στον υπόκοσμο με σύσταση ενός μπράβου με το παρατσούκλι «Αρκούδος». Ξεκίνησε την συνεργασία του με τους «άρχοντες της παραλιακής». Του αποδίδονται τουλάχιστον τριάντα ανεξιχνίαστες βομβιστικές επιθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας βομβιστής. Στην ομάδα του είχε εντάξει και άλλους που υπηρέτησαν στην ΜΥΚ.

Πήγαν με τον Καλαποθαράκο στην Γερμανία, για να γλυτώσουν τα αντίποινα για την δολοφονία του Θόδωρου Καλλιμώρου, τον Αύγουστο του 1991 στην Σαρωνίδα. Εκεί γνώρισαν τον Ζέλικο Ρασνάτοβιτς ή Αρκάν που είχε τον έλεγχο σε αρκετά μαγαζιά. Ο Παπαμάλης έγινε ο απεσταλμένος του Καλαποθαράκου στην Βοσνία και απέκτησε το παρατσούκλι «Βόσνιος». Το αντάλλαγμα ήταν όπλα και τεχνογνωσία. Φημολογείται ότι μπορεί να υπήρξε ανάμειξη της ΕΥΠ.

Τοποθέτησε βόμβα στο αμάξι ενός μουσικού επιμελητή σε μαγαζί του Καλαποθαράκου και αυτός κατάλαβε ποιος το έκανε. Λίγο πριν την δολοφονία του, τα «έσπασε» μαζί του και αυτός μάλλον ήταν ο λόγος για το τέλος του. Άρχισε να συνεργάζεται και με άλλες συμμορίες, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Καλαποθαράκο. Ο Παπαμάλης χρέωσε στον Καλαποθαράκο την δολοφονία ενός φίλου του. 

Εντάχθηκε στην ομάδα του Στεφανάκου που ήθελε να βγάλει τον Καλαποθαράκο από την μέση για να γίνει αυτός αρχινονός. Στις 14 Φεβρουαρίου 2000 έστησαν ενέδρα στον Παπαμάλη, στην Πετρούπολη (ή Καλλιθέα), έξω από το σπίτι του. Δύο άντρες κρύφτηκαν σε πυλωτή πολυκατοικίας και τον περίμεναν. Στις 5.20 έφθασε και τον πυροβόλησαν είκοσι φορές με καραμπίνα και πιστόλι 9 χιλιοστών. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Ο Καλαποθαράκος θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός. Το δικό του τέλος ήλθε λίγους μήνες αργότερα.

Scroll to Top