Ακατάλληλοι στα οικονομικά υπουργεία

Ακατάλληλοι στα οικονομικά υπουργεία

Γράφτηκε σωστά πως ακόμη και οι βουλευτές οφείλουν να ενημερωθούν σε σοβαρά οικονομικά ζητήματα όπως πχ αν ωφελείται ή ζημιώνεται η χώρα από την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Περισσότερη ενημέρωση πρέπει να έχουν οι υπουργοί διότι είναι μια βαθμίδα παραπάνω από τους βουλευτές και ακόμη περισσότερη ο πρωθυπουργός. Την καλύτερη γνώση και όχι απλώς ενημέρωση, πρέπει να την έχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών υπουργείων.

Δηλαδή η σειρά του απαραίτητου επιπέδου οικονομικών γνώσεων είναι ως εξής: α) υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών υπουργείων β) πρωθυπουργός γ) λοιποί υπουργοί και υφυπουργοί δ) βουλευτές. Η σειρά στα οικονομικά υπουργεία είναι ως εξής: 1) πρώτης γραμμής 2) δεύτερης γραμμής. Η σειρά στα πρώτης γραμμής είναι 1α) Οικονομικών 1β) Ανάπτυξης. Δεύτερης γραμμής είναι Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών.

Τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για υπουργούς και υφυπουργούς οικονομικών υπουργείων είναι ένα από τα τρία: α) πτυχίο β) Μάστερ γ) Διδακτορικό από Τμήμα Οικονομικών οικονομικής σχολής. Όποιος δεν έχει τουλάχιστον ένα από τα τρία, οικονομικά δεν μπορεί ξέρει. Δεν αρκεί απλά να είναι από οικονομική σχολή αλλά πρέπει να είναι από το τμήμα Οικονομικών. Αν είναι από κάποιο άλλο τμήμα όπως της Διοίκησης Επιχειρήσεων ή των Πληροφορικών Συστημάτων δεν κάνει.

Μπορεί να μην έχει κανείς πτυχίο αλλά να έχει μεταπτυχιακό, Μάστερ ή Διδακτορικό. Υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που έχει διαφορετικό πτυχίο από Oικονομικά, να αποκτήσει μεταπτυχιακό αφού όμως πρώτα πάρει ή περάσει με εξετάσεις κάποια βασικά μαθήματα οικονομικών. Στην συνέχεια, στο μεταπτυχιακό θα μάθει περισσότερα. Το ίδιο βέβαια ισχύει με τα μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και σε άλλους κλάδους.

Όπως όποιος δεν έχει πτυχίο Νομικής, νομικά δεν ξέρει, παρομοίως όποιος δεν έχει πτυχίο από το τμήμα Οικονομικών, κάποιας οικονομικής σχολής, οικονομικά δεν ξέρει. Μπορεί κανείς να έχει κάποιες γνώσεις νομικής από ενημέρωση αλλά νομικά δεν ξέρει, χωρίς να πάρει πτυχίο Νομικής. Το ίδιο ισχύει για την Ιατρική και για όλες σχεδόν τις επιστήμες. Δεν ισχύει μόνο για τους επιστημονικούς κλάδους αλλά και για πολλούς άλλους κλάδους.

Παλαιότερα, καθόντουσαν δίπλα σε έναν κουρέα, ως βοηθοί και μαθαίνανε κουρείς. Σήμερα οι περισσότεροι και οι περισσότερες έχουν κάποιο σχετικό χαρτί. Έχουν κάποια εκπαίδευση οι κομμωτές και οι κομμώτριες και δεν έχουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί των οικονομικών υπουργείων; Μπορεί κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο και να γίνει πιλότος; Δεν γίνεται. Χρειάζονται ώρες πτήσεις. Πρέπει να έχει κάποιο χαρτί. Όχι οποιοδήποτε χαρτί. Δεν κάνει ένα χαρτί χειριστή σκαπτικών μηχανημάτων ή καπετάνιου πλοίου. Πρέπει να είναι χαρτί πιλότου αεροπλάνων.

Έτσι στα προγράμματα των τμημάτων Οικονομικών μπαίνουν «ώρες πτήσεις», με την μορφή εργασιών, ασκήσεων, προβλημάτων, εξετάσεων κλπ. Ενώ δεν τους αφήνουν να πάνε βόλτα ένα σκάφος, χωρίς ένα σχετικό χαρτί και πολύ καλά κάνουν, τους αφήνουν να πιλοτάρουν την ελληνική οικονομία που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Δυστυχώς, είναι όλοι ακατάλληλοι στα οικονομικά υπουργεία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Σκρέκας έχει εργαστεί στον κλάδο των επιχειρήσεων ενώ είναι μηχανικός. Πήρε ένα Μάστερ στην διαχείριση τεχνικών έργων, από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Πρόβλημα τους, αυτών που τον προσέλαβαν, αν είχε ή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις. Όποιος έχει τα μέσα, ό,τι θέλει κάνει. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής. Για να τον προσλάβουν, κάτι είχαν να κερδίσουν.

Άλλο ιδιωτική εταιρεία και άλλο το κράτος. Να δεχτούμε λοιπόν πως λόγω της εργασιακής εμπειρίας του στον κλάδο των επιχειρήσεων, έχει γνώσεις Διοίκησης Επιχειρήσεων. Και αυτό είναι αμφίβολο διότι δεν έχει εκπαίδευση αλλά ας το δεχτούμε για να προχωρήσουμε τον συλλογισμό. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που είναι διαφορετικός κλάδος από αυτόν της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ο Παπαθανάσης σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Τορόντο. Λέει πως έχει μεταπτυχιακές σπουδές σε διοίκηση επιχειρήσεων και αεροναυπηγική αλλά δεν λέει που τα πήρε. Αυτό είναι ύποπτο. Ίσως είναι απλώς σεμινάρια. Ξεκίνησε να δουλεύει στην Bombardier, στο Τορόντο. Ως μηχανολόγος - μηχανικός είχε τα απαιτούμενα προσόντα.

Μετά που γύρισε, τον χώσανε στην ΕΑΒ, στην Ολυμπιακή, στον ΗΣΑΠ, στην ΣΤΑΣΥ και σε διάφορα τέτοια κόλπα. Όποιος έχει τα μέσα, ό,τι θέλει κάνει. Να δεχτούμε πως έχει γνώσεις διοίκησης δημόσιων οργανισμών. Οικονομικά όμως δεν ξέρει. Άλλο η διοίκηση επιχειρήσεων ή η διοίκηση δημόσιων οργανισμών και άλλο τα οικονομικά.

Ο Γεωργιάδης είναι αρχαιολόγος. Κληρονόμησε την εκδοτική εταιρεία του πατέρα του και έγινε κάπως γνωστός μέσω των τηλεπωλήσεων. Να δεχτούμε πως έχει κάποιες γνώσεις διοίκησης μικρών επιχειρήσεων. Οικονομικά όμως δεν ξέρει, όσο φιγούρα και να κάνει. Ο άνθρωπος είναι άρρωστος φιγουρατζής. Ενημερώθηκε για κάποια οικονομικά ζητήματα και βγαίνει στα κανάλια να δείξει πως ξέρει οικονομικά. Οι οικονομολόγοι που τον βλέπουν γελάνε. Είναι αστείος!

Ο Σταϊκούρας που ήταν υπουργός Οικονομικών, σπούδασε μηχανολόγος. Μετά πήγε στην Αγγλία και έκανε Μάστερ στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διδακτορικό στα Τραπεζικά. Πλησιάζουν λίγο περισσότερο στα Οικονομικά, σε σχέση με την Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά Οικονομικά δεν είναι. Τον χώσανε στην Eurobank και στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά επειδή ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος του γραφείου του Καραμανλή. Όποιος έχει τα μέσα, ό,τι θέλει κάνει.

Ερχόμαστε στον νυν υπουργό Οικονομικών Χαζηδάκη που ενώ θα έπρεπε να είναι ο πιο σχετικός από όλους, είναι ο πιο άσχετος από όλους. Νομική τέλειωσε και μετά πήρε Μάστερ στο Κεντ, στην Πολιτική Επικοινωνία. Τον είχε ο ανεκδιήγητος Σαμαράς υπουργό Ανάπτυξης. Από που κι ως που, μόνο ο Σαμαράς ξέρει. Άλλο κουμάσι και αυτός. Ο Χατζηδάκης είναι ο πλέον άσχετος από όλους στα οικονομικά υπουργεία.

Με βάρκα την ελπίδα η οικονομία

Απόστολος

Scroll to Top